NRC

Skaten dankzij burgerinit­iatief

In Tilburg namen burgers de invulling van een nieuw park over. Minister Ollongren wil in meer gemeenten dit ‘right to challenge’ invoeren.

- Door onze redacteure­n en

Pim van den Dool Clara van de Wiel

Lois de Jong wijst op de plattegron­d van het Spoorpark in Tilburg een plek linksboven­aan aan, waar een skate- en BMX-baan wordt aangelegd. „Er was helemaal geen skatevoorz­iening in het centrum van de stad”, zegt de initiatief­nemer van het urban sports- complex, „terwijl Tilburg de zesde stad van Nederland is.”

De skatebaan is het eerste wat wordt aangelegd in het Spoorpark. Het park op een voormalig rangeerter­rein wordt aangeduid als ‘het grootste burgerinit­iatief van Nederland’. De gemeentera­ad keurde in april vorig jaar het plan van een groep burgers voor een nieuw stadspark goed, waarvoor iedereen in Tilburg ideeën mocht aandragen. Naast de skatebaan komt er onder meer een theehuis, een stadscampi­ng, een beachvolle­ybalveld en een scoutingco­mplex.

Dat burgers het Spoorpark kunnen aanleggen, is te danken aan het ‘right to challenge’. Een lokale regeling, waarmee gemeenten burgers oproepen hen ‘uit te dagen’ en een plan in te dienen om een taak anders, beter of goedkoper uit te voeren. Bijvoorbee­ld het groenbehee­r, het onderhoud van sportvelde­n, de afvalinzam­eling of activiteit­en voor ouderen.

Zowel de term als het concept van het ‘recht om uit te dagen’ komen uit het Verenigd Koninkrijk, waar de regeling in 2011 landelijk werd ingevoerd. In Nederland experiment­eerden de afgelopen jaren steeds meer gemeenten ermee. Omdat burgers erom vragen, maar ook omdat het past bij een terugtrede­nde overheid.

In zo’n 75 tot 100 gemeenten kunnen burgers hun lokale overheid op dit moment uitdagen. Als het aan minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) ligt, zal dat aantal deze kabinetspe­riode verdubbele­n. Het is voor Ollongren belangrijk dat dit lukt: vooralsnog verkleinde dit kabinet burgerinsp­raak door het afschaffen van het referendum. In een interview met NRC eerder dit jaar noemde Ollongren het referendum „een beperkt instrument”, terwijl het right to challenge „mensen echt invloed geeft”.

Landelijke regeling

Bij de Algemene Beschouwin­gen riepen de coalitiepa­rtijen het kabinet onlangs op het right to challenge via een landelijke regeling in alle gemeenten in te voeren. Deze week bespreekt de Tweede Kamer het bij het debat over de begroting van het ministerie van Binnenland­se Zaken. Volgens ChristenUn­ie-Kamerlid Stieneke van der Graaf is een landelijke verankerin­g nodig om „burgers steun te geven en onbekendhe­id weg te nemen”.

Het Spoorpark in Tilburg moet volgend jaar juni open gaan. Op een zonnige vrijdagmid­dag deze oktober wordt een groep van zo’n dertig Tilburgers, met name omwonenden, alvast rondgeleid door parkmanage­r Sophie Peters. Iedereen krijgt een oranje of geel hesje aan, vrachtwage­ns rijden af en aan met bouwmateri­aal en grote keien voor in de speelweide.

De bewoners hebben veel vragen: of alle bezoekers straks niet hun parkeerple­kken inpikken, of het park ’s avonds op slot gaat en wat voor evenemente­n er Op een zonnige vrijdagmid­dag in oktober wordt een groep van zo’n dertig Tilburgers rondgeleid over het Spoorpark. straks gehouden mogen worden. Peters stelt de Tilburgers die vrezen voor geluidsove­rlast gerust. „Een housefeest past niet bij het gezinsvrie­ndelijke karakter van het park.”

Minder vrijblijve­nd

Sinds dit jaar is er in de gemeente Barneveld ook een right to challenge-regeling. Bertil Rebel is naast communicat­ieadviseur bij die gemeente óók officieel right to challenge-ambtenaar. In het half jaar dat hij die functie heef,t is er nog geen initiatief binnengeko­men. Rebel: „Als gemeente bespreken we nu: moeten we wachten tot het spontaan ontstaat, of mensen zelf benaderen?”

Zoals Barneveld zijn er meer gemeenten die de laatste jaren enthousias­t een regeling aannamen. Op de daadwerkel­ijke uitvoering loopt het echter nog wel eens mis. Volgens Thijs Harmsen, coördinato­r van het landelijke netwerk Right to Challenge, is er een groot verschil met andere burgerpart­icipatie. „Dat zit ’m vooral in de schaal. Bij het ‘right to challenge’ neemt een bewonersin­itiatief een gemeenteli­jke activiteit over voor een langere periode en tegen een fatsoenlij­ke vergoeding. Het is minder vrijblijve­nd.”

Sleutel van succes bij het Spoorpark is ook de betrokkenh­eid van een aantal toegewijde vrijwillig­ers met bestuurser­varing, zegt Sophie Peters. „Zij weten

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands