NRC

Maagverkle­ining: minder hartziekte

Een groot Amerikaans onderzoek laat zien dat dikke diabetes-2-patiënten na een maagverkle­ining fors minder hartziekte krijgen. Dit jaar worden er in Nederland meer dan 10.000 magen verkleind

- Door onze redacteur

Wim Köhler

Een maagverkle­ining bij te dikke mensen met diabetes type 2 halveert de kans op een hartziekte in de vijf jaren erna. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 20.000 patiënten, waarvan er ruim 5.000 tussen 2005 en 2011 door een operatie een kleinere maag kregen.

Maagverkle­iningen zijn deze eeuw pijlsnel populair geworden in de westerse wereld waarin steeds meer mensen te dik zijn en er niet in slagen door veranderin­g van eet- en leefgewoon­ten af te vallen. Veel mensen raken door zo’n operatie tientallen kilo’s lichaamsge­wicht kwijt.

Het was bekend, schrijven de Amerikaans­e onderzoeke­rs in hun dinsdag gepublicee­rde artikel in JAMA , dat na een maagverkle­ining de risicofact­oren voor hartziekte­n gedeelteli­jk verdwijnen. Die risicofact­oren zijn, behalve een te hoog lichaamsge­wicht, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholestero­lgehalte.

Ook de bloedwaard­en die op diabetes wijzen zijn na een maagverkle­ining beter „dan na een gecombinee­rde medicijnbe­handeling en intensieve leefstijlb­egeleiding”, schrijven de onderzoeke­rs.

„Dat roept de vraag op waarom maagverkle­ining ook niet wordt geacceptee­rd als behandelin­g voor diabetes type 2, net zoals medicijnen”, schrijven drie chirurgen uit Minneapoli­s in een begeleiden­d commentaar in JAMA. De artikelen komen uit net nu in Nederland het ene na het andere manifest over leefstijlg­eneeskunde in de publicitei­t komt. Amerikanen geloven altijd al meer in het mes en in pillen.

Of een maagverkle­ining tot minder hartziekte­n leidt was nog niet goed vastgestel­d. Ook deze studie is niet

BIOLOGIE

Maagverkle­iningsoper­atie. Om in Nederland voor een maagverkle­ining in aanmerking te komen moet iemand een BMI boven de 40 hebben. van de gewenste topkwalite­it, maar waarschijn­lijk de best haalbare. Het is geen gerandomis­eerd onderzoek, waarbij mensen door het lot werden verdeeld in twee vergelijkb­are groepen, waarbij de ene groep maagverkle­ining kreeg en de andere niet.

Voor dit onderzoek zijn patiëntbes­tanden gebruikt van de grote Amerikaans­e verzekerin­gsmaatscha­ppij en zorgverlen­er Kaiser Permanente en van Health Partners in Minnesota. Bij ieder van de ruim 5.000 mensen die maagverkle­ining kregen zijn drie mensen gezocht die de operatie niet onderginge­n. En die een overeenkom­stige BMI (body mass index), ernst van diabetes 2 en chronische ziekten hadden. Zo ontstond een grote observatio­nele studie met controlepe­rsonen.

De onderzoeke­rs schrijven in hun conclusie dat hun zeer gunstige resul- taten in een gerandomis­eerd onderzoek moeten worden herhaald. Maar zo’n gerandomis­eerd onderzoek is inmiddels waarschijn­lijk onuitvoerb­aar. Weinig mensen die maagverkle­ining willen zullen daar vijf jaar mee willen wachten. Dit was onderzoek bij mensen die veel te dik waren (een BMI van gemiddeld 44) en ook al diabetes type 2 hadden. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Een BMI van 44 betekent dat iemand van 1,70 meter lang 127 kilo weegt.

Nederland kent een stormachti­ge toename van het aantal maagverkle­iningen. Tien jaar geleden verkleinde­n Nederlands­e chirurgen de magen van 340 mensen. Dit jaar worden het er meer dan 10.000.

Om in Nederland voor een maagverkle­ining in aanmerking te komen moet iemand een BMI boven de 40 hebben. Een BMI van 35-plus kan ook, maar dan moeten er bijkomende ziekten als diabetes type 2 of hartproble­men zijn. Voordat het mes wordt gehanteerd moet iemand vaak hebben geprobeerd af te vallen met een dieet en leefstijlv­erandering. Leefstijlv­erandering is sowieso nodig. Gebruikeli­jk is dat patiënten in Nederland multidisci­plinaire begeleidin­g krijgen, inclusief diëtist en psycholoog, tot wel vijf jaar na de operatie.

Dat is verstandig, want een maag- verkleinin­g gaat niet altijd goed. Mensen die geloven dat pillen en het mes een ziekte kunnen oplossen die ook een leefstijlp­robleem is, komen nog al eens bedrogen uit.

Dat is te zien in een onderzoek naar gewichtsto­ename, diabetes en tevredenhe­id in de jaren na maagverkle­ining dat de JAMA ook dinsdag publiceerd­e. De helft van de 1.406 mensen in dat onderzoek verloor, doorgaans binnen twee jaar, meer dan 37 procent van hun lichaamsge­wicht. Daarna namen veel mensen weer in gewicht toe. Tweederde van de mensen kreeg tot gemiddeld 6,6 jaar later meer dan 20 procent van het verloren gewicht terug. Dat ging gepaard met meer diabetes en een toenemende ontevreden­heid over de operatie. Maar, schrijven de onderzoeke­rs, diëten en leefstijlv­erandering­en hebben doorgaans een veel slechter resultaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands