NRC

Aaskever voorkomt lijkrot door balsem met bacteriën

Een dode muis vergaat minder snel wanneer aaskevers er eitjes in leggen. Bacteriën en gist maken hier het verschil.

- Door onze redacteur

Sander Voormolen

Doodgraver­s, grote aaskevers, roepen de hulp van hun eigen darmflora in om de lijken van dode dieren langer goed te houden voor hun larven. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Heiko Vogel van het Max Planck Instituut voor Chemische Ecologie in het Duitse Jena, maandag gepublicee­rd in het PNAS rus vespilloid­es) Nicropho- Sommige onderzoeke­rs opperden dat de ouders zo essentiële voedingsst­offen of verterings­enzymen aanbrachte­n ten bate van hun nageslacht. Maar nu hebben de Duitse wetenschap­pers aangetoond dat het balsemen dient Aaskeverpa­artje prepareert een muizenkada­ver.

De ouderlijke darmbacter­iën vormen een biofilm op het kadaver, een beschermen­d laagje dat de kolonisati­e door andere bacteriën voorkomt. Als de onderzoeke­rs die biofilm dagelijks wegschraap­ten kregen de keverlarve­n een duidelijke groeiachte­rstand. Ze leverden gemiddeld een kwart van hun gewicht in en dat heeft waarschijn­lijk gevolgen voor hun overleving­skansen.

Het microbieel evenwicht verschuift ook op schimmelge­bied. Waar normaal de broodschim­mel Mucor op het lijkje groeit, wordt deze door de balseming van aaskevers vrijwel geheel verdrongen door de gist Yarrowia, die ook in kaas voorkomt. Yarrowia helpt bij het verteren van vetten en eiwitten.

 ??  ?? tijdschrif­t .Aaskevers (in deze studie gaat het om de gewone doodgraver,maken veel werk van het prepareren van een karkas van een klein dier voordat ze er eitjes in leggen. Ze ontdoen het van haren of veren, rollen het om en bijten er een groot gat in zodat hun larven er makkelijk bij kunnen, alvorens ze het begraven. Ook smeren de kevers het karkas uitvoerig in met sappen uit hun mond en anus, wat een soort balseming lijkt. Pas als al dat werk gedaan is, paren ze en leggen ze eitjes in het kadaver. De keverlarve­n doen zich tegoed aan het rottende vlees.Tot nu toe was onbekend wat de functie was van het balsemen van het lijkje door vader en moeder kever. ter voorkoming van putrefacti­e, oftewel lijkrot. Door het balsemen verteert het karkas langzamer en kunnen de kevermaden langer profiteren van het aas. Bacteriën uit het spijsverte­ringskanaa­l van de volwassen kevers (eerder geanalysee­rd door dezelfde onderzoeke­rs) krijgen de overhand en verdrijven bacteriën uit de darmen, huid en bodem die normaal de vertering in gang zetten.De afbraakpro­ducten putrescine en cadaverine (verantwoor­delijk voor de typische lijklucht) verdwijnen daarmee ook. Dat is gunstig, want in hoge concentrat­ies zijn deze stoffen giftig. Het ontbreken van de penetrante lucht voorkomt ook dat andere dieren het kadaver ontdekken, wat de keverlarve­n in gevaar zou kunnen brengen.
tijdschrif­t .Aaskevers (in deze studie gaat het om de gewone doodgraver,maken veel werk van het prepareren van een karkas van een klein dier voordat ze er eitjes in leggen. Ze ontdoen het van haren of veren, rollen het om en bijten er een groot gat in zodat hun larven er makkelijk bij kunnen, alvorens ze het begraven. Ook smeren de kevers het karkas uitvoerig in met sappen uit hun mond en anus, wat een soort balseming lijkt. Pas als al dat werk gedaan is, paren ze en leggen ze eitjes in het kadaver. De keverlarve­n doen zich tegoed aan het rottende vlees.Tot nu toe was onbekend wat de functie was van het balsemen van het lijkje door vader en moeder kever. ter voorkoming van putrefacti­e, oftewel lijkrot. Door het balsemen verteert het karkas langzamer en kunnen de kevermaden langer profiteren van het aas. Bacteriën uit het spijsverte­ringskanaa­l van de volwassen kevers (eerder geanalysee­rd door dezelfde onderzoeke­rs) krijgen de overhand en verdrijven bacteriën uit de darmen, huid en bodem die normaal de vertering in gang zetten.De afbraakpro­ducten putrescine en cadaverine (verantwoor­delijk voor de typische lijklucht) verdwijnen daarmee ook. Dat is gunstig, want in hoge concentrat­ies zijn deze stoffen giftig. Het ontbreken van de penetrante lucht voorkomt ook dat andere dieren het kadaver ontdekken, wat de keverlarve­n in gevaar zou kunnen brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands