NRC

Rutte beschadigd­e zichzelf maar ook het vertrouwen in politiek

-

et zegt iets over de politieke stabilitei­t van een land als het financieel-economisch­e dispuut al bijna een jaar volledig draait om een bedrag van niet meer dan 1,9 miljard euro, oftewel 0,6 procent van alle rijksuitga­ven. Maar nu is deze bron van groot publiek ongenoegen weg. Want het kabinet heeft het veelbespro­ken ‘vermaledij­de’ voorstel om de dividendbe­lasting af te schaffen definitief geschrapt. Het is zonder meer een gevoelige politieke nederlaag voor premier en VVD-leider Mark Rutte. Maar hij is ook verlost van een besluit dat zijn geloofwaar­digheid ondermijnd­e. Het is daarom verstandig dat Rutte de draai eindelijk heeft gemaakt.

De onderbouwi­ng van deze fiscale maatregel die vooral ten goede zou komen aan buitenland­se beleggers van in Nederland gevestigde multinatio­nals was mager. Er waren doeltreffe­ndere en minder exclusieve plannen te bedenken om het vestigings­klimaat te verbeteren. Bovendien was er onduidelij­kheid over de herkomst van de maatregel. De afschaffin­g van de dividendbe­lasting stond weliswaar in het regeerakko­ord van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie maar was in geen enkel verkiezing­sprogramma te vinden. Geen kiezer dus die zich erover heeft kunnen uitspreken.

De mist rond de herkomst van het voornemen was niet bevorderli­jk voor het draagvlak. Wie wist wat wanneer? Het leidde een half jaar geleden in de Tweede Kamer tot een gênant debat met de premier waar verbale handigheid­jes de boventoon voerden maar duidelijkh­eid uitbleef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands