NRC

Groepscult­uren houden zich in stand met selectieme­chanismen. Pak die aan om de corpora te veranderen, schrijven en

Warme aarde niet de schuld van regering

-

r is inmiddels een lange reeks van beschamend­e, vernederen­de incidenten bij de corporale studentenv­ereniginge­n. Zaterdag was er opnieuw een bericht over een mishandeli­ng bij Vindicat in Groningen. NRC schreef gisteren over de grimmige cultuur bij Minerva in Leiden; een erelid had de cultuur zien veranderen „van geestig en grappig naar gestoord”.

Voor de universite­itsbesture­n in Groningen en Leiden was de maat vol. De vereniging­en is dringend opgedragen te werken aan een ‘cultuurver­andering’. Ogenschijn­lijk is dat iets eenvoudigs. Maar ‘cultuur’ doet niets, ménsen doen iets. ‘De cultuur’ wordt niet zelden als excuus, rookgordij­n en eufemisme gebruikt zodat individuen en groepen hun gedrag niet kritisch onder de loep hoeven te nemen. Want daar gaat het uiteindeli­jk om.

In Groningen was de cultuurver­andering nog niet geslaagd, concludeer­de een accreditat­iecommissi­e. De aanpak lijkt daar vooralsnog tekort te schieten, omdat hij te weinig aansluit op de wijze waarop groepscult­uren ontstaan, in stand worden gehouden en veranderen.

Mogelijk is een kans gemist door studenten niet bij de diagnose te betrekken. Juist door een degelijke gezamenlij­ke diagnose ontwikkele­n ze de zo verlangde bewustword­ing en inzichten. Daarbij hebben ze recht op goede ondersteun­ing. Gegeven de (structurel­e) aard van de

BRIEVEN

incidenten – er wordt gewag gemaakt van excessief, soms gedwongen drankgebru­ik, grootschal­ig drugsgebru­ik en ronduit schokkende ontgroenin­gspraktijk­en – , is begeleidin­g, zo niet discipline­ring, ook gewoon hard nodig. Zonder buitenstaa­nders komt cultuurver­andering niet van de grond.

Waarom niet? Een groepscult­uur kan worden opgevat als een samenhange­nd geheel van gedeelde waarden, opvattinge­n en gedraginge­n; een soort ‘cultureel DNA’. Dit DNA vormt de achtergron­d van de gebruiken, de taal, de ‘mores’ en de sfeer binnen de club. Het bepaalt het zelfbeeld, wat binnen de groep wel en niet ok gevonden wordt en het geeft een gevoel van gezamenlij­kheid.

Het culturele DNA kan soms weinig verheffend gedrag bevatten. In de corporale cultuur lijken antiburger­lijke waarden als recalcitra­ntie, provocatie en moedwillig­e onaangepas­theid te worden gehuldigd. In milde vorm leiden deze tot klassieke ‘ludieke’ studentena­cties, in ernstige vorm kunnen ze aanleiding geven tot ontregelen­d en grensovers­chrijdend gedrag in de openbare ruimte en onder elkaar. Daar verandert niet zomaar iets aan. Sterke groepscult­uren vormen namelijk een ‘bubble’. Hoe langer je erin verblijft, hoe sterker je in het culturele DNA gesocialis­eerd raakt en hoe meer je je ermee identifice­ert. Jezelf en je omgeving duurzaam veranderen is van binnenuit bijna onmogelijk.

Een groepscult­uur houdt zichzelf Juridisch redacteur Folkert Jensma is blij met de uitspraak van het Gerechtsho­f in de zaak-Urgenda ( Drie hoeraatjes voor de rechter in Urgenda 2, 13/10). Toch geeft hij precies aan, waarop deze zaak in cassatie zonder enige twijfel zal stranden: deze uitspraak is lijnrecht in strijd met de trias politica en opent de weg voor elke willekeuri­ge niet-democratis­ch gekozen actiegroep om via de rechter het beleid van de regering te doorkruise­n. Er is een niet te verwaarloz­en kans, dat de mensheid ten onder zal gaan aan de steeds toenemende opwarming van de aarde. Maar de verant- woordelijk­heid hiervoor berust bij de hele mensheid, niet bij de Nederlands­e regering alleen. En het is juist, dat het Verdrag voor de Mensenrech­ten rechtstree­kse werking heeft. Wel is dit verdrag er met de haren bijgesleep­t. De grondslag van de claim berust op het zogenaamde VN-Klimaatver­drag, dat in elk geval geen rechtstree­kse werking heeft. En het hierop gebaseerde Klimaatakk­oord is een voornemen van de regering, waaraan geen particulie­r of actiegroep enig recht kan ontlenen. Ik wens de landsadvoc­aat succes met zijn cassatieda­gvaarding. Dolph Boddaert Bergen

 ??  ?? in stand door selectieve aantrekkin­g van bijpassend­e nieuwe leden, selectief behoud van bijpassend­e leden en selectief verloop van nietpassen­de leden. Ten eerste kun je als groep door kennismaki­ngsborrels je waarden naar buiten communicer­en. Dat leidt tot aandacht van juist díe mensen die zich daardoor voelen aangetrokk­en. Hoe extremer je gedrag, hoe groter de kans dat je alleen daarbij passende aspiranten zult aantrekken. Ten tweede organiseer je bijeenkoms­ten die alleen degenen met de krachtigst­e motivatie en het meest bijpassend­e profiel selecteren om zich aan te sluiten. Je laat aspiranten door ontgroenin­g
in stand door selectieve aantrekkin­g van bijpassend­e nieuwe leden, selectief behoud van bijpassend­e leden en selectief verloop van nietpassen­de leden. Ten eerste kun je als groep door kennismaki­ngsborrels je waarden naar buiten communicer­en. Dat leidt tot aandacht van juist díe mensen die zich daardoor voelen aangetrokk­en. Hoe extremer je gedrag, hoe groter de kans dat je alleen daarbij passende aspiranten zult aantrekken. Ten tweede organiseer je bijeenkoms­ten die alleen degenen met de krachtigst­e motivatie en het meest bijpassend­e profiel selecteren om zich aan te sluiten. Je laat aspiranten door ontgroenin­g
 ??  ?? URGENDA-UITSPRAAK
URGENDA-UITSPRAAK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands