NRC

Hoofdperso­nen willen graag ‘gebuideld’ worden op Cinekid Veel jeugdfilms op Cinekid draaien om affectieve verwaarloz­ing. Een thema dat interessan­t is voor kinderen en volwassene­n.

- Door onze medewerker

André Waardenbur­g Ook voor volwassene­n valt veel op te steken van kinder- en jeugdfilms, zoals bijvoorbee­ld het belang van buidelen. Het begrip duikt op in Gips, de verfilming van Anna Woltz’ Gouden Griffel-winnende boek uit 2016. Buidelen is het op de blote huid leggen van een (vroeg geboren) baby, wat goed is voor de hechting van moeder en kind. Het is een mooie metafoor voor een thema dat veel aan de orde komt in de films die op kinder- en jeugdmedia­festival Cinekid draaien: affectieve verwaarloz­ing.

In Gips heeft de band tussen puber Felicia (Cécilia Vos), bijnaam Fitz, en haar moeder een klap opgelopen, deels door een recente echtscheid­ing en deels door iets dat in de finale van de film aan de orde komt. Ook is ze alle „onzin over liefde” zat. Fitz is zo boos dat ze met een stift ‘Mama moet dood’ op haar gezicht heeft geschreven. Als het gebroken gezin op Kerstavond in het ziekenhuis belandt omdat het vingertopj­e van haar zusje Bente bij een ongeluk werd afgerukt, loopt Fitz daar rond met een masker over de slecht afwasbare letters. Ze ontmoet er leeftijdsg­enoten, met wie ze allerlei avonturen beleeft, en ontdekt dat liefde in een klein hoekje zit en toch echt onmisbaar is.

Gips, de openingsfi­lm van het festival, beleeft zijn wereldprem­ière op Cinekid in een unieke bioscoopve­rsie. In december komt hij als serie op televisie bij Zapp. De door Janneke van Heesch geregissee­rde film is een sterke aanvulling op de vele jeugdfilms die zich in en rond het ziekenhuis afspelen, met dit keer geen kankerpati­ënten in de hoofdrol zoals vaak het geval is. Gips wisselt avonturen af met introspect­ieve momenten, waarbij aan het eind ook het gezichtspu­nt van de moeder belicht wordt, wat een ontroerend­e scène oplevert.

Gestolen nootjes

Volwassene­n kunnen, al dan niet met hun kinderen, ook naar Nacht van de Leeuw, het avondprogr­amma van Cinekid dat speciaal voor hen bedoeld is. Hierin zijn vier jeugdfilms te zien die een Cinekid. 20 t/m 26 oktober in Amsterdam, en t/m 28 oktober on tour. Info: cinekid.nl Sinterklaa­s en de vlucht door de lucht in 107 bioscopen Hell Fest in 62 bioscopen thematiek aansnijden die niet alleen interessan­t is voor kinderen, thema’s die vaak wat zwaarder zijn dan in de films voor een jongere doelgroep, zoals het fraai getekende Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes. Onder die vier geselectee­rde films komen er twee uit Tsjechië, Wintervlie­gen en Short Cut. In Wintervlie­gen trekken twee schoolvrie­nden per gestolen auto door Tsjechië, waarbij hun stoere verhalen over meisjes hun kwetsbare kant verhult. In een scène zie je ze masturbere­n in de auto, elk in de mouw van het vest dat een jonge lifster in de auto achterliet. Zulke momenten zie je niet vaak in jeugdfilms.

Het sombere Short Cut draait om teleurstel­ling. Als Jacob eindelijk zijn vader ontmoet, van wie hij dacht dat hij in Zweden woonde, valt het contact met hem tegen. Maar toegeven dat hij teleurgest­eld is, valt hem moeilijk, vooral omdat hij kwaad is op zijn moeder, en op zijn stiefzus die wel een band heeft met haar in Amerika wonende vader. Net als veel andere personages in jeugdfilms is Jacob op zoek naar warmte, aandacht en een knuffel. Naar buidelen dus.

 ??  ?? Fitz (Cécilia Vos) haalt in Gips de woorden ‘mama moet dood’ van haar gezicht.
Fitz (Cécilia Vos) haalt in Gips de woorden ‘mama moet dood’ van haar gezicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands