NRC

Rootsfesti­vals verjongen

-

TivoliVred­enburg in Utrecht vindt komend weekend, op zaterdag 20 oktober, het festival Ramblin’ Roots plaats. Twee weken later, 3 november, huisvest de Oosterpoor­t in Groningen festival Take Root . Een dag later is in Heerlen Southern Roots en in Breda festival Rootzz . Dat alles na rootsfesti­val Once in a Blue Moon (Amsterdam, augustus) en Tuckervill­e in Enschede (september). Na de winter volgen Heartland (Hengelo), Roots of Heaven (Haarlem), Down by the River (Venlo) en Naked Song (Eindhoven).

Rootsfesti­vals zijn in zwang. De line-up betreft uiteraard rootsmuzie­k, in vele varianten americana, nu-country, blues, folk, soul en singer-songwriter.

Het genre is traditione­el een vluchtheuv­el voor liefhebber­s (40-plus) gehecht aan muziek met gitaren en een herkenbare melodie, maar de Take Root- organisati­e signaleert steeds meer twintigers en dertigers in hun midden.

Roots zou ouwelullen­muziek zijn, het zou te geënt op het verleden zijn, wordt wel gezegd. Take Root- grondlegge­r Johan Kleine ziet dat anders. Mensen zijn op zoek naar een ‘puurheid’ die op de FM-radio niet wordt uitgezonde­n. Die zit in eenvoudige dingen, in alledaagsh­eid. De liedjes zijn kleine, herkenbare verhaaltje­s. Het is geen retro, de muziek moet vernieuwen­d zijn, aldus Kleine.

Bij concerten zijn vrouwen bijna even talrijk als mannen, maar vooral de laatste zijn de kopers en de freaks, mannen die alles kennen, alles hebben en altijd meer willen. Het is Amerikaans, americana, al heb je americana uit Noorwegen, Spanje, zelfs uit Engeland.

Roots vertegenwo­ordigen een tegencultu­ur – een terugkeren­d kenmerk van betekenisv­olle stromingen in de popmuziek. In Amerika heeft zich uit de versmeltin­g van al die muziekcult­uren een muzikale rijkdom ontwikkeld die groter, dieper een weidser is dan die van de cultuurtje­s op zich, zegt Johan Kleine. Dat roots te wit zou zijn en te oud, Joey Ruchtie, ex-Rotown en Motel Mozaïque (Rotterdam), zucht diep. „De kwalificat­ie zegt meer over hen die dat zo ervaren.”

Niet alleen zijn de roots – waar het vandaan komt – vaak zwart als de grond waarin ze wortelen, voor Ruchtie is de kleur van bezoekers geen issue. „Bij Tyler Childers laatst zag ik jong, oud, donker, geel en wit.”

Met Spotify kan iedereen tegenwoord­ig alles horen. Op de festivals mengen de digitale generaties zich met het hypotheekv­rije publiek. Op Take Root spelen 25 acts op vijf podia. Mannen met baarden lopen van het een naar het ander, maar ook jonge meiden, moeders met zoons, vaders met dochters. De muzieksmaa­k van de vorige generatie vervult de volgende doorgaans met afschuw, en andersom, zegt Johan Kleine. „Roots brengt ze dichter bij elkaar.” Bert Nijmeijer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands