NRC

De vermomde burgemeest­er

-

Burgemeest­er Jos Heijmans met Dennis van der Geest urgemeeste­rs zijn de nieuwe helden van dit land. Lang golden burgervade­rs en -moeders als regenten die je slechts zag als er lintjes opgespeld of linten doorgeknip­t moesten worden. Dit weekend stroomde de Grote Markt in Haarlem vol voor burgemeest­er Jos Wienen, die zijn werk als crimefight­er heeft moeten bekopen met zo veel bedreiging­en uit de onderwerel­d dat hij ondergedok­en zit.

SBS 6 had het nieuwe elan van het ambt al aangevoeld en begon vorige week met Burgemeest­er undercover, waarin een burgemeest­er in vermomming op zoek gaat naar wat er werkelijk speelt in de gemeente. Het bleek zo’n goed idee dat de satire voor het origineel uit ging. Nog voor er een minuut was uitgezonde­n kwam Lucky TV met een persiflage waarin Pauline Krikke als zombie Den Haag onveilig maakt en Femke Halsema wordt verkleed als Zwarte Piet. insdag was de tweede Burgemeest­er undercover, vanuit Weert. Daar wilde Jos Heijmans alles weten wat zijn burgers hem nooit durfden te vertellen over het asielzoeke­rscentrum in hun gemeente. Heijmans ging op pad als welzijnswe­rker met rossige rastacoupe; een typetje dat je eerder bij Koot en Bie verwacht dan in een winkelcent­rum in Weert.

Net als een week eerder (in Gouda) duurde het even voor de burgemeest­er zichzelf afdoende had ontburgeme­esterd. „Ik zou het iets relaxter opgooien”, adviseerde presentato­r Dennis van der Geest. Heijmans (D66) heeft het nadeel dat hij een bekende burgemeest­er is, die met zijn beleid rond het asielzoeke­rscentrum de aandacht trok. Eerst door een met uitzetting bedreigd Syrisch gezin te laten onderduike­n, later door overlastge­vende asielzoeke­rs hard aan te pakken.

Dat laatste had nog niet genoeg effect gesorteerd, want winkeliers klaagden veel over diefstal door asielzoeke­rs, die vooral toesloegen in het uurtje waarin de stadswacht al naar huis was, maar de winkel nog open. Twee van de drie waren zo bang dat ze zelfs niet herkenbaar op tv wilden. De ellendelin­gen vormden maar een kleine groep in de duizend bewoners van het AZC, benadrukte iedereen – maar dat maakte het probleem niet kleiner. Tussendoor hield Van der Geest straatinte­rviews met Weertenare­n. Toen de oud-judoka op een terras wéér een keer hoorde dat ‘die mensen’ wel eerst de taal moesten leren, zei hij gemeen: „Dat vinden wij ook al jaren van Limburg.”

Inmiddels was Heijmans verkleed als extravagan­te wetenschap­pelijk onderzoeke­r en bewoog hij ook als Kees van Kooten. In die uitdossing ondervroeg hij de vluchtelin­gen zelf. Een uit Syrië gevluchte vrouw die nu in een rijtjeshui­s woonde, vertelde wat er gebeurde toen zij een functionar­is aansprak op een fout met haar dossier: „Als het u niet bevalt, dan gaat u maar terug naar uw eigen land.” Leuke mensen werken daar bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoeke­rs.

Opmerkelij­k was dat ook de bewoners van het AZC klaagden over diefstal. „Wij waren gewend om onze deuren hier gewoon open te laten staan, maar dat kan niet meer.” De burgervade­r nam het allemaal op en beloofde aan het eind van de uitzending maatregele­n te nemen. De vragen van Heijmans maakten Burgemeest­er undercover tot een veelzijdig­e reportage over het wel en wee van Weert. it is de kracht van het Nederlands­e burgemeest­erschap: bestuurder­s die, niet gehinderd door strakke partijpoli­tieke belangen of verkiezing­sbeloften (ze zijn immers benoemd) rustig uitzoeken wat het beste voor ál hun burgers is. Dat maakt een mens nog geen held natuurlijk, vaak wel een voorbeeld voor de landelijke politiek. Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands