NRC

‘Molière et moi’ boeiend maar te complex

-

Judith en Tineke Steenbrink, de drijvende krachten achter Holland Baroque, zijn al sinds hun tienertijd gegrepen door de roman Baron van Theun de Vries. Deze turf van duizend pagina’s gaat over steracteur Michel Baron en zijn leermeeste­r Molière aan het hof van de Zonnekonin­g. De zussen Steenbrink hebben hun bewonderin­g nu vormgegeve­n in het radiohoors­pel Tegenspel, waarvoor Holland Baroque de muziek heeft ingespeeld.

Bij wijze van ‘muzikale proloog’ en ‘ode aan het boek’ toert Holland Baroque door het land met een muzikaal uittreksel van de roman. Het programma bevat instrument­ale muziek, vooral van Lully en Charpentie­r, maar ook een uitgesponn­en komische toneelscèn­e, die dan weer losstaat van het hoorspel. Muziek en spel waren beide uitstekend, maar bleven jammer genoeg wel te veel naast elkaar staan.

Het concert begon met een Lully-blok, hoofdzakel­ijk opgetrokke­n uit fragmenten uit diens opera Psyché . Dirigent en fluitist Alexis Kossenko liet het orkest pittig en geprononce­erd spelen, wat aanvankeli­jk wat ten koste ging van de midden- stemmen. Als een soort vliegende kiep dook Kossenko links en rechts in het orkest op met zijn traverso en blokfluit, wat voor memorabele momenten zorgde.

Het tweede blok was het verrassend­st, met een aaneenscha­keling van oude volksliedj­es. Met doedelzak (Gerwil Kusters) en draailier (concertmee­ster Judith Steenbrink) ontstond hier een levendige sfeer, die nog wel wat losser zou kunnen.

Na drie kwartier muziek verschenen de acteurs Maartje van de Wetering en Erik van der Horst. Zij speelden met geaffectee­rd Frans accent en pompeuze gestiek een geestige en gelaagde scène tussen Michel Baron en actrice Armande, tevens echtgenote van Molière, die Psyché repeteren.

De musici bemoeiden zich ermee, Erik van der Horst zong met prachtig gebarsten stem een vertaling van Lully’s Aimable jeunesse: een roerend hoogtepunt. Het onderstree­pte dat de opzet van Molière et moi boeiend is, maar als geheel een te complex samenstel om werkelijk te vervoeren. Joep Stapel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands