NRC

Mede-oprichter van Microsoft Paul Allen kon zich dure feesten én grote giften permittere­n

Meer geld dan visie, schreef Wired over hem. Microsofts medeoprich­ter kon zich hobby’s, grote feesten én grote giften permittere­n.

- Door onze redacteur Milo van Bokkum

Het had niet veel gescheeld of Paul Allen, medeoprich­ter van Microsoft, was nooit multimilja­rdair geworden. Toen hij vertrok bij het jonge softwarebe­drijf, in 1983, probeerde kompaan Bill Gates hem volgens Allens autobiogra­fie uit te kopen voor 5 dollar per aandeel. Allen wilde 10 dollar en behield zijn aandelen. Drie jaar later, na een beursgang, waren de stukken al 28 dollar waard.

Het is waarschijn­lijk de belangrijk­ste beslissing geweest in het leven van Allen, die een van de rijkste mannen ter wereld werd. Maandag overleed hij op 65-jarige leeftijd in Seattle aan lymfeklier­kanker. Hij was op dat moment goed voor meer dan 20 miljard dollar.

Hoewel Allen maar acht jaar bij Microsoft heeft gewerkt, geldt hij met Gates als hét brein achter de succesvoll­e softwareon­derneming – en niet alleen omdat Allen de naam bedacht.

Midden jaren zeventig schrijven ze nachten achtereen aan hun eerste software, voor een bedrijf in New Mexico. Ze kennen elkaar van de middelbare school in Seattle. Het beeld van twee nerds die samen eindeloos codes typen, houdt maar kort stand. Niet lang na het eerste grote contract van Microsoft, met computergi­gant IBM, besluit Allen het bedrijf te verlaten. Volgens hem zijn er in die tijd al spanningen met Gates. Als Allen dan ook nog hoort dat hij de ziekte van Hodgkin heeft, een vorm van kanker, besluit hij naar eigen zeggen dat het tijd is om te vertrekken.

Of dit precies zo is gegaan, is onduidelij­k; Bill Gates heeft gezegd zich niet in het beeld te herkennen. Buitenstaa­nders noemen Gates soms een gedrevener zakenman; Allen zou, hoewel getalentee­rd programmeu­r, meer de juiste man op de juiste plek zijn geweest – de ‘ accidental zillionair­e’. In de jaren na zijn vertrek wordt Allen, die al snel van zijn kanker genezen is, inderdaad bijna slapend rijk terwijl Gates het bedrijf verder ontwikkelt.

‘Meer geld dan visie’

Allen wijdt zich vervolgens decenniala­ng aan tal van activiteit­en. Hij houdt zich in de luwte bezig met investeren in (onder meer) sportteams, wrakduikex­pedities, vastgoed, filmproduc­tie, hersenonde­rzoek en kunstmatig­e intelligen­tie, speelt gitaar in bandjes, verzamelt muziekmemo­rabilia en historisch­e vliegtuige­n.

Investeren verloopt niet altijd succesvol: op kabel-tv-bedrijf Charter verliest Allen miljarden. Er wordt vaker getwijfeld aan zijn investerin­gen: omdat hij zo rijk is, lijkt hij nauwelijks te verwachten dat hij er wat aan verdient. Tijdschrif­t Wired vraagt zich in 1994 af of de bedrijven waarin Allen investeert niet vooral functioner­en als stichtinge­n, zonder winstoogme­rk. „Hij bedoelt het goed, maar heeft meer geld dan visie.”

Zijn rijkdom slinkt wat, maar blijft enorm. Als in 2014 in West-Afrika een ebola-epidemie uitbreekt, is Allen met een bijdrage van 100 miljoen dollar een van de grootste donateurs. In zijn thuisstad Seattle zet hij verschille­nde projecten op, zoals een enorm popcultuur­museum, ontworpen door toparchite­ct Frank Gehry.

Hoewel het een hardnekkig gerucht was dat Allen te ongemakkel­ijk was voor smalltalk en geregeld wegliep uit gesprekken, gaf hij tot het einde van zijn leven graag grote feesten met beroemdhed­en. Favoriete locatie was zijn 126 meter lange jacht, dat hij regelmatig in Cannes liet aanmeren voor het filmfestiv­al.

Bill Gates zei maandag dat hij „diepbedroe­fd” was over de dood van Allen. Die laat geen vrouw of kinderen na. De belangrijk­ste persoon in zijn leven was zijn zus Jody, met wie hij een zeer nauwe band had. Zij neemt nu een deel van zijn zakelijke activiteit­en over.

 ??  ?? Op de foto links, Paul Allen in 2017, bij zijn huldiging omdat hij twintig jaar eigenaar is van American football-team Seattle Seahawks. Op de foto rechts, in 1973, met medeoprich­ter van Microsoft Bill Gates.
Op de foto links, Paul Allen in 2017, bij zijn huldiging omdat hij twintig jaar eigenaar is van American football-team Seattle Seahawks. Op de foto rechts, in 1973, met medeoprich­ter van Microsoft Bill Gates.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands