NRC

Nu de dividendbe­lasting overeind blijft, profiteert het mkb. Toch?

De dividendbe­lasting blijft overeind, het kabinet heeft 1,9 miljard euro te verdelen: multinatio­nals krijgen alsnog het grootste deel.

- Door onze redacteure­n en

Camil Driessen Philip de Witt Wijnen

Na een langdurige, felle strijd om de dividendbe­lasting níét af te schaffen, was het moment maandag eindelijk daar voor de oppositie. De maatregel ging van tafel. Meteen werden de bakens verzet. Want wat te doen met de 1,9 miljard euro per jaar die nu weer beschikbaa­r komt?

Rutte III wil dit geld blijven steken in het ‘vestigings­klimaat’ van Nederland. En deze keer ten bate van het hele bedrijfsle­ven, niet alleen de multinatio­nals. De linkse oppositie vindt dat evenzeer een onterecht cadeautje aan het grootkapit­aal en wil het geld voor de publieke sector. Dat kan niet, beweert het kabinet, want het strookt niet met geldende begrotings­regels. Klopt dat? Plus drie andere vragen over de pot van 2 miljard.

1 Staan begrotings­regels extra uitgaven inderdaad in de weg? Het klinkt streng en rechtvaard­ig, maar in dit geval is sprake van oneigenlij­k gebruik van de zogeheten Zalmnorm. Dit door voormalig minister Gerrit Zalm (Financiën, VVD) geformulee­rde begrotings­beleid behelst een beleidsmat­ige scheiding tussen de inkomsten- en uitgavenka­nt van de overheidsf­inanciën. Het betekent in de praktijk dat meevallers uit belastinge­n niet mogen worden gebruikt voor nieuwe investerin­gen. En dat, andersom, tegenvalle­rs aan de uitgavenka­nt niet hoeven te leiden tot lastenverh­ogingen.

Het intrekken van de afschaffin­g van de dividendbe­lasting levert op papier inderdaad ruimte op de begroting op (1,9 miljard vanaf 2020) maar is strikt genomen geen incidentel­e meevaller. Het gaat om het formuleren van nieuw beleid, zoals dat met het schrijven van een regeerakoo­rd ook is gebeurd. Daarbij heeft een kabinet natuurlijk alle ruimte om tussen de verschille­nde ‘begrotings­kaders’ te schuiven. Bovendien zijn begrotings­regels niet wettelijk vastgelegd: elk kabinet heeft, met steun van een Kamermeerd­erheid, de mogelijkhe­id om er desgewenst creatief mee om te gaan.

2 Is het vestigings­klimaat gebaat bij lagere vennootsch­apsbelasti­ng? Ja, dat is althans wel wat in studies en door kenners wordt gesteld. Of een bedrijf naar Nederland komt, hangt natuurlijk niet alleen van de belastinge­n af. Bedrijven kijken ook naar zaken als infrastruc­tuur, opleidings­niveau van de beroepsbev­olking en leefklimaa­t, zegt fiscalist Arjo van Eijsden van EY. „Maar fiscalitei­t is een van de belangrijk­e elementen.” De vennootsch­apsbelasti­ng (vpb) is daarbij wel „het eerste waar buitenland­se investeerd­ers naar kijken”.

Bedrijven betalen nu 25 procent belasting over hun winsten boven de 200.000 euro. Het kabinet sprak bij de formatie af dit tarief te verlagen naar 21 procent. In de zomer bleek afschaffen van de dividendbe­lasting kostbaarde­r te zijn dan gedacht (1,9 miljard euro in plaats van 1,4 miljard). Voor de benodigde extra dekking besloot men het hoge vpb-tarief iets minder te verlagen, tot 22,25 procent.

Nu de dividendbe­lasting niet wordt afgeschaft, heeft het kabinet de ruimte om de vpb toch verder te verlagen. Dit hoge tarief daalt naar 20,5 procent – zelfs iets meer dan in het regeerakko­ord was afgesproke­n. Het lage vpb-tarief, over winsten tot twee ton, daalt óók iets meer: van 20 naar 15 procent.

Van Eijsden moedigt die verlaginge­n aan, omdat het volgens hem helpt „Nederland aantrekkel­ijk te houden”. In omringende landen die als concurrent gelden in de strijd om buitenland­se bedrijven, daalt de winstbelas­ting namelijk. Dat is met name in het Verenigd Koninkrijk zo. In 2011 was de winstbelas­ting er nog hoger dan de 25 procent in Nederland, over twee jaar is die gedaald tot 17 procent.

3 Profiteert het midden- en kleinbedri­jf echt zo veel? „Het kabinet heeft gedaan wat wij hadden gehoopt”, zei voorzitter Jacco Vonhof van ondernemer­sorganisat­ie MKB Nederland tegen de NOS. Vanuit het midden- en kleinbedri­jf (mkb) was immers boos gereageerd op het geplande afschaffen van de dividendbe­lasting. Zij, de ‘motor’ van de economie, werden vergeten en zelfs extra belast, bijvoorbee­ld door het inperken van fiscale voordelen van de directeur-grootaande­elhouder.

Staatssecr­etaris Menno Snel (Financiën, D66) benadrukte maandag dan ook dat het mkb nu ook profiteert. Dat klopt, maar vanuit de schatkist bezien profiteren grote bedrijven veel meer. De belangrijk­ste maatregel voor het mkb is de verlaging van het lage tarief van de vennootsch­apsbelasti­ng. Die maatregel kost de schatkist straks 228 miljoen euro per jaar. De verlaging van het hoge vpb-tarief kost ruim vijf keer zo veel: 1,2 miljard euro.

Daarnaast zullen mkb’ers profiteren van het verlagen van de werkgevers­lasten op arbeid met 200 miljoen euro en invoering van een innovaties­ubsidie. Ook zal het plan om het lenen van de eigen vennootsch­ap door directeure­n-grootaande­elhouders te beperken nu worden „verzacht”.

4 Zijn expats geholpen met de overgangsr­egeling voor hun korting? Nee, niet als je het de expats vraagt. „In de media is de indruk ontstaan dat er een overgangsr­egeling voor alle expats komt, maar dat is helemaal niet het geval”, zegt woordvoerd­er Jessica Piotrowski van United Expats of the Netherland­s.

De eerste acht jaar in Nederland hoeven expats die meer 37.000 euro bruto per jaar verdienen over 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen. Het kabinet wil die regeling in één klap bekorten tot vijf jaar, zonder overgangsr­egeling. Onder de noemer ‘ A deal is a deal’ startten expats een campagne waarin ze erop wezen dat zij beschikkin­gen van de Belastingd­ienst hadden ontvangen waarin ze de korting voor acht jaar kregen. Op basis daarvan besloten zij voor hun werk naar Nederland te verhuizen en bijvoorbee­ld een huis te kopen. Voor die expats eisten ze een overgangsr­egeling.

Die roep leek gehoord. Toen het schrappen van de dividendbe­lasting van tafel ging, klonk door dat voor expats die hier al zijn de regeling slechts met één in plaats van drie jaar zou worden beperkt. Bestuderin­g van het nieuwe voorstel leert dat dit alleen geldt voor expats die in 2019 en 2020 buiten de boot zouden vallen. „Dat is maar een kleine groep”, zegt Piotrowski. Een expat die in 2015 naar Nederland is gekomen, krijgt vanaf 2021 last van de verkorting.

 ??  ?? Premier Mark Rutte (links), GroenLinks-leider Jesse Klaver (midden) en staatssecr­etaris Menno Snel (rechts) voorafgaan­d aan het debat over de handhaving van de dividendbe­lasting.
Premier Mark Rutte (links), GroenLinks-leider Jesse Klaver (midden) en staatssecr­etaris Menno Snel (rechts) voorafgaan­d aan het debat over de handhaving van de dividendbe­lasting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands