NRC

Ze liet haar zieke werknemer heimelijk volgen

-

Anne van der Schoot e eigenaar van een kledingwin­kel vertrouwt de ziekmeldin­g van een van haar medewerker­s niet en besluit een onderzoeks­bureau in te schakelen. Dat observeert de medewerker en rapporteer­t onder meer dat ze een kappersafs­praak heeft, haar zoon naar het voetballen brengt en op een adres aan het schoonmake­n en tuinieren is. Vooral dat laatste valt verkeerd bij de eigenaar. Omdat de medewerker zich bovendien afmeldt voor een gesprek – ze geeft aan ziek te zijn en zegt naar een arboarts te willen – besluit de eigenaar haar op staande voet te ontslaan. Onrechtmat­ig, vindt de medewerker. De zaak komt bij een kantonrech­ter.

Die moet oordelen of er een dringende reden voor ontslag is. Volgens de eigenaar is die er: de medewerker heeft zonder haar toestemmin­g werkzaamhe­den verricht bij een derde op een tijdstip dat ze voor de kledingwin­kel had moeten werken. De medewerker zelf zegt wat schoongema­akt te hebben en een paar brandnetel­s uit de tuin te hebben gehaald als vriendendi­enst voor een zieke vriendin – het waren zeker geen werkzaamhe­den en er was evenmin sprake van betaling.

De rechter oordeelt dat er geen bewijs is dat de vrouw inderdaad aan het werk was. Bovendien neemt de rechter het de eigenaar zeer kwalijk een (niet-gecertific­eerd) bureau te hebben ingeschake­ld om de medewerker te controlere­n in plaats van zelf met haar te praten. Dat is geen goed werkgevers­chap, meent de kantonrech­ter. Ontslag op staande voet is een ultiem middel; „eerst dient een minder verstrekke­nde maatregel te worden toegepast”, vindt de rechter, bijvoorbee­ld loonopscho­rting. Het ontslag op staande voet is onterecht. De vrouw krijgt onder meer een ‘billijke vergoeding’ van 2.500 euro en een vergoeding voor onrechtmat­ig ontslag van ruim 2.200 euro. ECLI:NL:RBNHO:2018:7958

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands