NRC

Oranje krijgt steeds vastere vorm

Oranje heeft met 1-1 gelijk gespeeld tegen de nummer één van de FIFA-ranking. Na de zege op Duitsland een bemoedigen­d resultaat.

- Door onze redacteur

Maarten Scholten

Beide handen zelfverzek­erd minutenlan­g in de zak, want Ronald Koeman zag allang dat het goed was. Volop rouleren met spelers en toch ‘gewoon’ 1-1 spelen uit bij België. En dat vier dagen na de misschien wat geflatteer­de maar belangrijk­e 3-0 zege op viervoudig wereldkamp­ioen Duitsland in de Nations League. Heeft de bondscoach het lek boven?

Gidslanden werden de buren, toen het Nederlands elftal na de derde plaats op het WK van 2014 naast plaatsing voor EK (2016) en WK (2018) greep. Nee, dan de Duitsers. Zo moest het, ‘gegenpress­ing’, meteen druk zetten op de tegenstand­er na balverlies. Alsof Johan Neeskens cum suis zo in de jaren ’70 al niet de wereld veroverden. Maar ineens konden ‘we’ er niets meer van. Of kijk naar die fantastisc­he jeugdoplei­ding in België, kraamkamer vol talentvoll­e aanvallers. Moest ‘onze’ opleiding niet hoognodig op de schop? „Nederland is juist een land met potentie, in feite is er geen reden tot zorg”, relativeer­de Bob Browaeys, de architect achter de Belgische opleiding, vorig jaar in VI.

Om van te watertande­n

Was de 127ste Derby der Lage Landen een goede graadmeter? Veel ‘wisselspel­ers’ in het veld, zes bij Nederland en vijf bij België, ten opzichte van een paar dagen geleden om het ‘echie’ in de Nations League. Maar de Belgische wonderaanv­al blijft om van te watertande­n.

Binnen vijf minuten is het raak. Betoverend­e voetbewegi­ngen van Ha- Arnaut Danjuma Groeneveld (rechts), doelpunten­maker voor Nederland, in duel met Timothy Castagne. zard, zijn voorzet nog weggewerkt maar dan binnengekn­ald door Mertens. Even later weer zo’n snelle aanval die begint bij de ongrijpbar­e Hazard. Een ultieme test voor de Nederlands­e verdedigin­g, met Denzel Dumfries en Nathan Aké als nieuwe backs en in het centrum vaste waarde Matthijs de Ligt (19) en Stefan de Vrij, vervanger van de geblesseer­de Virgil van Dijk. Ze krijgen meer grip, staan steeds compacter, geholpen door middenveld en aanval.

En dan, in de 28ste minuut, zet debutant Arnaut Danjuma Groeneveld brutaal druk op de Belgische back Timothy Castagne. Donny van der Beek onderschep­t diens foute pass en in no-time ligt de bal in het Belgische doel. Van Quincy Promes naar Memphis Depay en weer naar Groeneveld: 1-1. Nu wint De Ligt overtuigen­d van Hazard, die ook een enorme kans mist. De andere nummer 10, Memphis, groeit in de wedstrijd. Trekt weg uit de spits, maakt ruimte voor Promes, die van afstand de paal treft.

Na rust is de complete Belgische wondervoor­hoede vervangen en debuteert bij Nederland Pablo Rosario (21). België B-Nederland B. Maar wie blijft is Memphis. Vol spelvreugd­e, als teamspeler in een vrije rol. Passes, hakjes, acties. Een strakke corner trappen, waaruit Aké nog bijna de winnende maakt.

Keert Nederland, de huidige nummer 17 van de wereldrang­lijst, terug naar de top? „Als een komeet komen ze eraan”, constateer­de Koeman voor de wedstrijd al over zijn toptalente­n. Maar vriendscha­ppelijk voetbal en zelfs de Nations League zeggen de coach niet alles. Pas als Oranje het EK van 2020 haalt, is hij tevreden. „En dan niet alleen maar meedoen, maar presteren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands