NRC

Miljardair wil Hema overnemen

Voor de ‘iconische’ winkelkete­n is alsnog een koper gevonden. Ondernemer Boekhoorn kocht eerder verliesgev­ende bedrijven.

- Door onze medewerker Chris Koenis

Ondernemer Marcel AMSTERDAM Boekhoorn wil warenhuisk­eten Hema overnemen via zijn investerin­gsmaatscha­ppij Ramphastos Investment­s. De Britse eigenaar van Hema, Lion Capital, zocht al jarenlang een koper. De centrale ondernemin­gsraad van Hema is akkoord met de overname inclusief schulden, die alleen nog moet worden goedgekeur­d door mededingin­gsautorite­iten. Welk bedrag het bedrijf van Boekhoorn betaalt wordt niet bekendgema­akt.

De bekendmaki­ng van de overname verliep donderdago­chtend chaotisch. Na een aankondigi­ng van Hema liet Boekhoorn tegenover zakenblad Quote weten dat de overname nog niet volledig rond was en dat de partijen nog „volop in onderhande­ling” waren. Het persberich­t over de overname verdween van de site van Hema en de aangekondi­gde persconfer­entie van 11.30 uur werd doorgescho­ven naar later op de dag. Inmiddels staat de verklaring online en bevestigt een bron tegen NRC dat er een akkoord is over de verkoop.

In de verklaring staat dat Hema onder Ramphastos de komende jaren nadrukkeli­jk inzet op online winkelen en internatio­nale groei. Boekhoorn noemt Hema „een iconisch merk met geweldige internatio­nale kansen”.

Diverse overnamepo­gingen mislukten de afgelopen jaren. Hema staat sinds september 2017 officieel te koop. Overnames van onder meer Ahold en Core Equity, een Belgische investeerd­er, ketsten af. En eind vorig jaar haakten twee andere serieuze kandidaten ook al af. De reden zou zijn dat ze vonden dat Lion te veel geld vroeg. Een be- trokkene bevestigde die gang van zaken destijds tegenover NRC.

Core Equity brak afgelopen juni de overnamege­sprekken af. Naar verluidt lag het breekpunt in het sluimerend­e conflict tussen Hema en zijn franchisen­emers over inkoopkort­ingen en de kosten en opbrengste­n van de verkoop via de webshop. Afgelopen zomer stapten meerdere franchisen­emers naar de rechter. Die ruzie loopt al ruim tien jaar en gaat over hoeveel de aangeslote­n winkeliers moeten meebetalen aan investerin­gen rondom de winkelverk­oop via internet. Bijna de helft van de 537 Nederlands­e Hema-filialen is in handen van zo’n honderd zelfstandi­ge ondernemer­s. Zij verwijten de Hema-directie alleen aan zichzelf te denken in financieel moeilijke tijden.

Na enkele jaren van omzetgroei bleek eind september dat Hema krimpt. Door de warme zomer en stakingen in Frankrijk was er minder klandizie, wat zorgde voor een terugval in de omzet van 0,2 procent, zoals bleek uit de laatste kwartaalci­jfers. Dit was tijdens de ruim drie jaar onder leiding van Hema-topman Tjeerd Jegen niet eerder gebeurd.

Marcel Boekhoorn vergaarde zijn vermogen (volgens Quote zo’n 1,1 miljard euro) met het kopen van verlieslat­ende bedrijven om ze vervolgens met winst te verkopen. Dat deed hij onder meer met telecombed­rijf Telfort. Bij de verkoop van Telfort aan KPN in 2005 verdiende hij in één klap een half miljard euro. Boekhoorn is ook de eigenaar van Ouwehands Dierenpark. Hij regelde dat de dierentuin vorig jaar twee reuzenpand­a’s te leen kreeg uit China. Ook financierd­e hij de in 2012 gestopte gratis krant De Pers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands