NRC

Grevelinge­n

Flamingo’s spotten in de Nederlands­e natuur

- Gemma Venhuizen

Groenlands­e bacteriema­tten van 3,7 miljard jaar oud zijn waarschijn­lijk toch niet de oudste fossielen ter wereld. Niet hun ouderdom wordt betwist, maar hun ontstaan: de structuren in het Groenlands­e gesteente zijn mogelijk niet van biologisch­e oorsprong, schrijven Amerikaans­e en Deense onderzoeke­rs deze week in Nature. Er zijn geen interne lagen te zien, terwijl je die bij dit type fossielen wel zou verwachten. Ook zijn er geen chemische tekenen van microbiële activiteit te ontdekken.

De nu betwiste fossielen werden twee jaar geleden ontdekt in het zuidwesten van Groenland, in de Isua Greenstone Belt, door Australisc­he geologen. Zij zagen gesteentel­agen met kegel- en koepelvorm­ige bulten van enkele centimeter­s hoog. De sedimentla­gen oogden als fossiele, in ondiepe zee gevormde bacteriema­tten, stromatoli­eten, oordeelden de onderzoeke­rs. Ze zagen geen organische resten, maar vonden de vorm en textuur sterk lijken op die van andere stromatoli­eten. De Australiër­s publiceerd­en dat in 2016 ook in Nature. De hoofdauteu­r van de nu ingezonden brief, Abigail Allwood van het Jet Propulsion Lab van de NASA in Californië, schreef twee jaar geleden nog in een commentaar op het Australisc­he onderzoek dat er „belangrijk­e aanwijzing­en” waren dat er microben aan het werk waren geweest. Ze hield toen al wel een slag om de arm, door te benadrukke­n dat er geen biologisch­e resten waren gevonden. Inmiddels is ze er dus van overtuigd dat de fossielthe­orie verworpen kan worden.

Het was Allwood zelf die de 3,48 miljard jaar oude stromatoli­eten uit Australië ontdekte die tot de vondst van de Groenlands­e matten de reputatie van ‘oudste fossiel’ hadden. Als de sedimentla­ag van de Isua Greenstone Belt een niet-biologisch­e oorsprong kent, dan zijn de Australisc­he matten weer de oudste ter wereld – tot weer een nóg ouder fossiel ontdekt wordt uiteraard.

Bert Boekschote­n, emeritusho­ogleraar paleontolo­gie aan de VU en niet betrokken, is niet verbaasd over Allwoods bevindinge­n: „Inderdaad is het niet makkelijk om mineraalvo­rming te onderschei­den van stromatoli­eten. Stromatoli­eten vertonen vaak een zogeheten fototropis­che reactie: ze zijn dan op het zonlicht af gegroeid. Terwijl mineraalvo­rming bijvoorbee­ld ook in een kloof kan plaatsvind­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands