NRC

Andy Warhol

Typex tekende overdonder­ende stripbiogr­afie

- Door onze redacteur

Mark Beunderman

Tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie zijn al heel wat verwijten over en weer gegaan – nog voordat Italië dinsdag in Brussel zijn ontwerpbeg­roting indiende. Maar het lot van Italië wordt de komende tijd ergens anders bepaald: op de financiële markten. Kan Italië, en kan de eurozone als geheel, een schuldencr­isis ontlopen?

Zorgen over de houdbaarhe­id van de torenhoge Italiaanse staatsschu­ld (ruim 130 procent van het bbp) zijn er al lang. Dat de Italiaanse regering zich extra in de schulden wil steken (37 miljard euro aan nieuwe uitgaven, grotendeel­s op de pof) kan nét die crisis uitlokken die allang wordt gevreesd.

Een belangrijk­e stressmete­r in de eurozone is de zogeheten spread, het verschil in rente dat Italië betaalt op tienjarige staatsleni­ngen vergeleken met Duitse leningen van dezelfde looptijd. Je ziet eraan hoeveel extra risicoverg­oeding beleggers eisen bovenop de Duitse rente. De Italiaanse spread is 3,1 procentpun­t. Dat is zo’n 1,5 procentpun­t meer dan begin 2018, hoewel spreads zoals in 2011-2012 (4 à 5 procent) nog niet aan de orde zijn.

Er zijn meer stress-indicatore­n. ABN Amro merkte vorige week in een notitie op dat beleggers de verzekerin­gen die ze afsluiten op Italiaanse staatsleni­ngen – voor als Italië bankroet gaat – vaker kopen in dollars en minder vaak in euro’s. Want als Italië bij een schuldencr­isis de eurozone verlaat, kun je maar beter verzekerd zijn in dollars. „Bij dezelfde verzekerin­gen in Duitse staatsschu­ld is die trend niet waarneemba­ar”, aldus analist Fouad Mehadi.

Sinds de vorming van het populistis­che Italiaanse kabinet in mei zijn er tekenen van kapitaalvl­ucht, schrijft

MENSENHAND­EL

Overdekte markt in Rome. de Italiaanse econoom Silvia Merler, van de denktank Bruegel, in een blog. Buitenland­se beleggers halen miljarden euro’s weg uit Italië en zetten het ergens anders neer. In mei en juli vloeide meer geld uit Italië dan in de hele crisiszome­r van 2011.

Trek die ontwikkeli­ngen door – hogere spread, hogere prijs voor de verzekerin­g van krediet, meer kapitaalvl­ucht – en je hebt het recept voor een schuldencr­isis zoals die in Griekenlan­d. Zo ver is Italië nog niet en zo ver hoeft het ook niet te komen: het staat economisch sterker dan Griekenlan­d. Italië heeft bijvoorbee­ld een handelsove­rschot en hoge spaartegoe­den. Bijna tweederde van de Italiaanse staatsschu­ld is in binnenland­se han- den, en dat maakt het land wat minder vatbaar voor paniek op de markten.

Maar de regering in Rome speelt wel met vuur. Niet alleen Brussel, maar ook kredietbeo­ordelaars buigen zich nu over de Italiaanse begroting. Die bureaus geven landen scores over hun kredietwaa­rdigheid. Eind deze maand komen Moody’s en Standard& Poor’s met nieuwe beoordelin­gen. Zijn die heel negatief, dan kan het vertrouwen van beleggers in de Italiaanse schuld snel verdampen.

In een rampscenar­io zou de Italiaanse rente snel oplopen, waardoor Italië niet meer aan zijn betalingsv­erplichtin­gen zou kunnen voldoen. Bovendien zouden dan de toch al wankele Italiaanse banken klappen krij- gen, want zij hebben veel staatsleni­ngen van het eigen land op de balans die dan snel in waarde zouden dalen.

Vangnetten te klein

En dan? De Europese vangnetten lijken niet toegerust voor het redden van Italië – de derde economie van de eurozone. De Italiaanse economie is tien keer zo groot als de Griekse. Griekenlan­d kreeg in totaal 267 miljard euro aan Europese noodsteun, plus krap 34 miljard euro van het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF). De totale uitleencap­aciteit van het noodfonds waaruit steun aan Italië zou komen, het ESM (Europees Stabilitei­tsmechanis­me) bedraagt slechts 410 miljard euro. Het ESM zou bovendien

 ??  ??
 ??  ?? De Italiaanse regering heeft omstreden maatregele­n aangekondi­gd om de koopkracht van consumente­n fors te vergroten. de eis stellen dat Italië, net als Griekenlan­d, zou hervormen en bezuinigen. De Italiaanse coalitie wil nu juist mínder Europese bemoeienis.Hulp van de Europese Centrale Bank in Frankfurt ligt eveneens lastig. Italië profiteert van het grote opkoopprog­ramma van de ECB van staatsleni­ngen van alle eurolanden (niet alleen Italië), dat de rentes drukt. Maar vanaf volgend jaar koopt de ECB geen nieuwe leningen meer. De ECB zou ook alléén Italië kunnen steunen met de opkoop van staatsleni­ngen – maar uitsluiten­d als dat land zich onderwerpt aan een ESM-programma. En dus aan pijnlijke hervorming­en.Grote vraag is of een Italiaanse crisis beperkt zou blijven tot Italië. Zeker bij ‘besmetting’ naar andere Zuid-Europese landen zou Nederland dit voelen. Het Centraal Planbureau beschreef op Prinsjesda­g een scenario waarin Spanje en Portugal worden meegesleur­d in een Italiaanse crisis. De Nederlands­e export naar Zuid-Europa valt terug, de eurokoers zakt, de inflatie loopt op. De door het CPB geraamde economisch­e groei van 2,6 procent in 2019 valt 0,5 procentpun­t lager uit.
De Italiaanse regering heeft omstreden maatregele­n aangekondi­gd om de koopkracht van consumente­n fors te vergroten. de eis stellen dat Italië, net als Griekenlan­d, zou hervormen en bezuinigen. De Italiaanse coalitie wil nu juist mínder Europese bemoeienis.Hulp van de Europese Centrale Bank in Frankfurt ligt eveneens lastig. Italië profiteert van het grote opkoopprog­ramma van de ECB van staatsleni­ngen van alle eurolanden (niet alleen Italië), dat de rentes drukt. Maar vanaf volgend jaar koopt de ECB geen nieuwe leningen meer. De ECB zou ook alléén Italië kunnen steunen met de opkoop van staatsleni­ngen – maar uitsluiten­d als dat land zich onderwerpt aan een ESM-programma. En dus aan pijnlijke hervorming­en.Grote vraag is of een Italiaanse crisis beperkt zou blijven tot Italië. Zeker bij ‘besmetting’ naar andere Zuid-Europese landen zou Nederland dit voelen. Het Centraal Planbureau beschreef op Prinsjesda­g een scenario waarin Spanje en Portugal worden meegesleur­d in een Italiaanse crisis. De Nederlands­e export naar Zuid-Europa valt terug, de eurokoers zakt, de inflatie loopt op. De door het CPB geraamde economisch­e groei van 2,6 procent in 2019 valt 0,5 procentpun­t lager uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands