NRC

Doorbraak over Brexit blijft uit op top regeringsl­eiders

Een akkoord tussen Brussel en de Britten is er mogelijk pas in december. De voorbereid­ingen op een no deal worden opgevoerd.

- Door onze correspond­enten René Moerland en Tijn Sadée

Eerst was oktober de deadBRUSSE­L. line, toen november. Nu houden de Europese regeringsl­eiders rekening met een akkoord over de voorwaarde­n voor Britse uittreding uit de Europese Unie dat pas in december haalbaar is. „Het moet in elk geval ruim voor het einde van het jaar”, zei premier Mark Rutte woensdag na een Europese top in Brussel over Brexit.

Britse premier Theresa May bezwoer haar collega-leiders in een toespraak voor het diner dat ze nog gelooft in een akkoord, ook al wees ze zondag een ontwerp daarvoor af. „We komen dichter tot elkaar”, zei ze.

Daarna vertrok ze, zodat de 27 overige lidstaten konden overleggen. Onderhande­ld werd er zoals verwacht op deze top niet, maar tot een nieuwe botsing kwam het ook niet. Dat gebeurde vorige maand in Salzburg wel. EU-hoofdonder­handelaar Michel Barnier vertelde de regeringsl­eiders woensdag dat de onderhande­lingen nog „veel meer tijd” zullen vergen.

De EU en het Verenigd Koninkrijk raken langzamerh­and in tijdnood om het eens te worden over de scheidings­papieren. „De tijd om een akkoord te sluiten is nu aangebroke­n”, zei de Franse president Macron, de leider die het meeste druk uitoefent.

De onderhande­lingen zitten nu vast op het moeilijkst­e onderdeel: af- spraken over de grens rond NoordIerla­nd. Voor May is het niet acceptabel dat Europese grenscontr­oles komen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. De EU staat daarop, zolang er geen definitief (vrijhandel­s)akkoord is dat de toekomstig­e relatie tussen VK en EU regelt. Daarover wordt ná Brexit onderhande­ld.

Als beide partijen geen akkoord over de overgangsp­eriode na Brexit bereiken, dreigt een harde Brexit. Dan worden de Britten op 29 maart 2019 met het verlaten de Unie tijdelijk afgesneden van verkeer met het continent. Dat leidt tot grote economisch­e en maatschapp­elijke ontwrichti­ng. De regeringsl­eiders gaan de voorbereid­ingen op een no deal wel opvoeren, maar, onderstree­pte de Duitse bondskanse­lier Merkel: „Een overeenkom­st vinden is voor alle partijen beter”. Rutte noemde het gezien de belangen die op het spel staan „niet goed denkbaar dat je er niet uitkomt”.

Als er komende weken alsnog een akkoord komt, kan de beslissend­e top nog in november worden ingelast. Maar verschille­nde regeringsl­eiders toonden er begrip voor als May meer tijd nodig heeft voor voldoende politieke steun in eigen land. Het Europees Parlement heeft zeker zes weken nodig een stemming voor te bereiden. Aan Britse zijde is dat mogelijk langer.

 ??  ?? Na de top, in het café. Uiterst links de Belgische premier Michel, tegenover Merkel. Achter de bondskanse­lier president Macron.
Na de top, in het café. Uiterst links de Belgische premier Michel, tegenover Merkel. Achter de bondskanse­lier president Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands