NRC

Tom-Jan Meeus Politieke schoften die kritiek onderdrukk­en

- Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Lotfi El Hamidi.

M ensen doen tegenwoord­ig graag gealarmeer­d. Om online een verhaal over te brengen moet je bijna wel alarm slaan. In de Amerikaans­e onlinecult­uur is een nieuwtje algauw een bombshell , een bom, en op sociale media is alarm in de praktijk een voorwaarde geworden om nog aandacht te krijgen.

Het gevolg: we zien dagelijks zoveel alarmerend­e berichten voorbij komen dat amper nog is uit te maken wat een kunstje is – en wat werkelijk alarmerend.

In de Volkskrant stond woensdag het verhaal van een 32-jarige Italiaan. Hij beklaagde zich laatst in een briefje aan een lokale krant over een conducteur die via de intercom zigeuners aanraadde uit te stappen: „We zijn klaar met jullie.” De 32-jarige vroeg landgenote­n die de populistis­che regering steunen in het briefje naar hun mening.

Matteo Salvini, minister van Binnenland­se Zaken en leider van de Lega Nord, plaatste het op Facebook. Vervolgens ontving de 32-jarige in enkele dagen 50.000 schuimbekk­ende reacties uit de wereld van Salvini. Zijn vriendin was een hoer. Ze zouden zijn benen komen breken. Etc.

Dit is iets om alarm over te slaan. Maar alarm slaan – dat hebben we helaas te vaak gedaan

D it soort grootschal­ige intimidati­e door westerse politici is helaas niet nieuw. In de Amerikaans­e campagne van 2016 had de conservati­ef David French vergelijkb­are ervaringen nadat hij zich tegen Trump had gekeerd. Zijn vrouw, slachtoffe­r van verkrachti­ng, werd in duizenden expliciete berichten aan haar verkrachti­ng herinnerd. Zijn 7-jarige adoptiedoc­hter werd in een gaskamer afgebeeld. French noemde het in National Review een „eindeloze stortvloed van online mishandeli­ng”.

We lezen allemaal over internetpe­sten en -onderdrukk­ing, we ervaren het soms zelf – maar dit gaat verder. Dit is politieke schofterig­heid om tegengelui­d uit te schakelen. De technologi­e schept de mogelijkhe­id, en de vrijheid van meningsuit­ing fungeert als alibi – om kritiek weg te werken, en de democratie te vernietige­n. Van Poetin is bekend dat hij het ook zo doet, en het kan toeval zijn, maar Trumps team en Salvini waren in hun campagne goed met Poetins mensen.

Nu is relativeri­ng ook op zijn plaats. Studies wijzen uit – deze donderdag verschijnt er een bij de TU Delft – dat Nederlands­e partijen dit soort technieken niet gebruiken. Dat is natuurlijk goed.

Maar het probleem is dat het weinig moeite zou kosten de truc ook hier toe te passen. Dus je hoopt wel dat beleidsmak­ers nadenken over intelligen­te contrastra­tegieën.

Want eigenlijk is dit natuurlijk iets om groot alarm over te slaan. Maar alarm slaan – dat hebben we, met zijn allen, al te vaak gedaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands