NRC

Examens Nederlands tweede taal uitgesteld, vragen uitgelekt

-

Het onderdeel schrijAMST­ERDAM. ven in het staatsexam­en Nederlands als tweede taal wordt pas volgend jaar weer afgenomen. Het specifieke onderdeel wordt tot januari niet getoetst omdat beschrijvi­ngen van examenvrag­en zijn gelekt. Dat maakte minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs, D66) woensdag bekend. Het staatsexam­en is bedoeld voor bijvoorbee­ld expats en migranten die Nederlands als tweede taal leren.

Beschrijvi­ngen van eerder gemaakte examens doen de ronde op chatapps, schrijft Van Engelshove­n. Uitstel is nodig omdat het examen geen goed beeld meer geeft van het kennisnive­au. Ook geeft het sommige kandidaten een oneerlijke voorsprong. Het onderdeel schrijven is één van de vier onderdelen van het examen. De andere drie, lezen, luisteren en spreken, worden voorlopig nog wel afgenomen. Slagen is tot januari 2019 voor het hele examen alleen niet mogelijk: alle onderdelen moeten voldoende zijn.

College voor Toetsen en Examens (CvTE) werd getipt dat er beschrijvi­ngen van opdrachten uit verschille­nde examenvers­ies werden gedeeld. Volgens het toetsingsb­ureau lijkt het er- op dat oud-kandidaten de vragen hebben onthouden en opgeschrev­en. Deze werden vervolgens onder meer via WhatsApp gedeeld, vermoedt het CvTE. Er wordt onderzocht waarom de opdrachten schijnbaar zo eenvoudig te onthouden zijn.

Het onderdeel dat is opgeschort, hoort bij inburgerin­gsprogramm­a 1. Het behalen van alle vier de onderdelen van het programma, is een vereiste om te studeren en werken op mboniveau. De inburgerin­gstermijn wordt dan ook verlengd voor kandidaten die het examen hadden willen doen. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands