NRC

Politie infiltreer­de in jihadi-netwerk

De politie arresteerd­e eind september zeven mannen die een grote aanslag zouden willen plegen. Daarbij gebruikte de politie een undercover­agent.

- Door onze redacteur Andreas Kouwenhove­n

De zeven Arnhemmers AMSTERDAM. die worden verdacht van het voorbereid­en van een grote aanslag, zijn gepakt met behulp van een vergaande infiltrati­eactie van de politie. Een undercover­agent zou de verdachten hebben benaderd en plannen voor een aanslag hebben besproken. Dat melden bronnen van NRC die bekend zijn met het onderzoek.

De hechtenis van de zeven werd dinsdag verlengd. Ze zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen met bomvesten en kalasjniko­vs tijdens een groot evenement. Bij de aanhouding­en eind vorige maand maakte het Openbaar Ministerie al bekend dat er „veel bijzondere opsporings­middelen” waren ingezet in het onderzoek naar de groep. Nu blijkt dat het gaat om een infiltrant, die zich voordeed als ‘aanslagpla­nner’ van IS en de verdachten zou hebben geholpen bij het voorbereid­en van een aanslag. Deze voorbereid­ingen zouden zich hebben afgespeeld in een afgelegen gebied in de buurt van Rotterdam.

De infiltrati­eactie zal naar ver- wachting een grote rol spelen in de rechtszaak tegen de terreurver­dachten. Duidelijk lijkt al dat de advocaten zullen aanvoeren dat dit uitlokking door de politie was. Zij willen pas in een later stadium reageren.

Bij opsporings­diensten leeft juist de overtuigin­g dat een undercover­operatie als deze de enige manier is om aanslagple­gers te ontmaskere­n. Uit andere zaken is bekend dat jihadisten zich goed bewust zijn van mogelijke acties van politie en justitie. Zo spreken zij onderling af op moeilijk toegankeli­jke plekken, zoals in bossen of zwembaden, om niet te worden afgeluiste­rd. Ook gebruiken zij in onderlinge communicat­ie versluierd taalgebrui­k en versleutel­de berichtend­iensten.

Het OM verwijst in een reactie naar het eerdere bericht dat er bijzondere opsporings­middelen zijn ingezet. Justitie wil pas tijdens de openbare rechtszitt­ing toelichten wat er precies is gedaan.

De politie maakt vaker gebruik van infiltrant­en of het werken onder dekmantel in terrorisme­onderzoeke­n. De jihadist Mohamed A. uit Delft maakte in de gevangenis kennis met undercover­agenten die hem vroegen of hij aan wapens kon komen. Hij werd hierna opgepakt voor het voorbereid­en van een overval, waarmee hij de jihad zou willen financiere­n. De advocaat voerde aan dat de politie een strafbaar feit had uitgelokt, maar de rechter ging daar niet in mee en veroordeel­de hem tot 3,5 jaar cel. In de zaak tegen de Hofstadgro­ep, een terroristi­sch netwerk dat in 2004 werd opgerold, waren sterke vermoedens dat inlichting­endienst AIVD een informant in die groep had, die hun handgranat­en zou hebben geleverd.

De groep Arnhemmers van 18 tot 34 jaar, deels verhuisd naar de regio Rotterdam, was al jaren in beeld bij politie en inlichting­endiensten vanwege radicalise­ring en uitreispla­nnen naar Syrië. In april begon de politie een nieuw onderzoek na een tip van inlichting­endienst AIVD dat de groep een aanslag wilde plegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands