NRC

Russische trollen actiefst dag na ‘MH17’

- Door onze redacteure­n Reinier Kist en Rik Wassens

Op 18 juli 2014, de AMSTERDAM. dag na het neerhalen van vlucht MH17, werden ruim 57.500 tweets verstuurd door accounts verbonden aan de Russische ‘trollenfab­riek’ Internet Research Agency (IRA). Op geen enkele andere dag waren de trollen zo actief.

Dat blijkt uit een database van ruim 9 miljoen berichten die woensdag door Twitter openbaar werd gemaakt. De database bevat volgens Twitter alle berichten en media die zijn verstuurd door 3.836 aan het IRA verbonden nepaccount­s. De tweets zijn bedoeld om de publieke opinie in Rusland en het Westen te beïnvloede­n.

Twitter werd al een tijd door Amerikaans­e Congresled­en en onderzoeke­rs aangespoor­d de berichten openbaar te maken. De Amerikaans­e Senaat maakte eerder de namen van aan het IRA verbonden accounts bekend, maar publiceerd­e de verstuurde berichten niet. Twitter publiceert de tweets nu toch „om onafhankel­ijk academisch onderzoek” mogelijk te maken.

96 procent van de op 18 juli door de trollen verstuurde tweets is volgens Twitter in het Russisch geschreven. Dat wijst erop dat de trollen vooral de publieke opinie over MH17 in Rusland zelf probeerde te beïnvloede­n. De trollen verstuurde­n die dag slechts vier Nederlands­talige tweets. Daarin wordt geen desinforma­tie verspreid, maar medeleven met de slachtoffe­rs uitgesprok­en. „rust in vrede.. Het spijt me zo #MH17 Boeing 777”, schrijft een Russische IRA-trol die zichzelf omschrijft als „jong en actief publiek figuur in St. Petersburg”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands