NRC

Zorgen om verdwijnen van minderjari­ge asielzoeke­rs

In twee jaar tijd is het aantal minderjari­ge asielzoeke­rs die mogelijk slachtoffe­r zijn van mensenhand­elaars verdubbeld.

- Door onze medewerker

Martin Kuiper

Het aantal minderjari­ge asielzoeke­rs dat alleen naar Nederland komt en van de radar verdwijnt is in twee jaar tijd ruim verdubbeld: van 160 in 2015 naar 360 in 2017. Er bestaan „grote zorgen” dat een deel van de kinderen slachtoffe­r wordt van mensenhand­el of andere vormen van criminalit­eit, zoals sek- sueel geweld. Dit staat in de Slachtoffe­rmonitor mensenhand­el 2013-2017 die deze donderdag verschijnt.

De overheid nam – mede na een kritisch rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie – de afgelopen jaren verschille­nde maatregele­n om het weglopen van asielkinde­ren te voorkomen. De opvangloca­ties werden kleinschal­iger, met maximaal twintig personen. Er kwam meer begeleidin­g. En in de beschermde opvang, voor jongeren met een verhoogde kans op uitbuiting, werd het toezicht aangescher­pt. Maar tot minder verdwenen jongeren leidde dat niet, zo blijkt nu.

Volgens de nationaal rapporteur mensenhand­el en oud-topman van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, is het tijd voor een „wake-up call”. „We hebben in Nederland geen enkel idee waar deze kinderen terechtkom­en. Maar ik heb geen reden om gerust te zijn.”

Het merendeel van de jongeren komt uit Afghanista­n, Marokko, Algerije, Albanië, Eritrea, Syrië en Vietnam. Ruim de helft van de jongeren is zestien jaar of jonger, volgens het rapport.

Vietnamese jongens

Over Vietnamese kinderen zijn de grootste zorgen. In het Verenigd Koninkrijk werken deze jongeren in hennepkwek­erijen die gerund worden door bendes. Ze knippen er de toppen van wietplante­n: cannabis-slaven worden ze daar genoemd. Vorig jaar stuitte de Britse politie in een hen- nepplantag­e op een Vietnamese jongen die uit de Nederlands­e opvang was weggelopen. In Nederland zelf is in Sliedrecht een minderjari­ge vreemdelin­g aangetroff­en in de hennepteel­t, zegt Bolhaar. Tien jaar geleden gebruikte een Afrikaanse mensenhand­elbende Nederlands­e opvangloca­ties als gratis hotels voor Nigeriaans­e meisjes, die in Italië gedwongen werden te werken als straatpros­tituee.

Opvallend is dat veel van deze kinderen komen uit veilige landen zoals Algerije, Albanië en Marokko en dus weinig kans maken op verblijfsp­apieren. Sommigen van hen zijn avonturier­s, volgens medewerker­s van Nidos, de voogdij-instelling voor minderjari­ge asielzoeke­rs. Na een paar maanden in de opvang te hebben gezeten, vertrekken ze naar het volgende land.

Kinderrech­tenorganis­atie Defence for Children pleit voor nog kleinschal­iger opvang. Het liefst in een pleeggezin, omdat is gebleken dat weinig kinderen daaruit verdwijnen. Het wordt tijd dat één partij de regie neemt over deze kwetsbare kinderen, zegt Iara de Witte van Defence for Children. Nu schuiven politie, IND, Nidos en COA de verantwoor­delijkheid nog op elkaar af. „Het zijn allemaal kwetsbare kinderen die alleen door Europa trekken.”

In 2017 hebben bijna 1.200 alleenstaa­nde minderjari­ge migranten in Nederland een verzoek voor een verblijfsv­ergunning ingediend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands