NRC

Ophef over kinderfest­ival van Shell

Generation Discover van Shell stuit op kritiek van de gemeente Den Haag en andere instelling­en: Shell is niet duurzaam genoeg.

- Door onze redacteur

Maarten Huygen

Op het Haagse Malieveld klinkt luid gejoel van 10- tot 12-jarigen. Schoolklas­sen storten zich op de spelletjes van het vijfdaagse festival Generation Discover dat dinsdag is begonnen. Een race met zelf geassemble­erde autootjes die door middel van elektrolys­e op zout water rijden. Een stroompje waterstofb­elletjes produceren door twee in het water hangende potloden te verbinden met een batterij. Energie opwekken door samen te springen op een dansvloer. En als beloning een rondje in het reuzenrad.

Generation Discover moet kinderen op speelse manier laten kennismake­n met techniek. Want er is een groot tekort aan technici in Nederland. Controvers­ieel is de schelp van Shell die bij het evenement subtiel zichtbaar is. Wat doet een olie- en gasbedrijf bij het thema duurzaamhe­id? Shell is zelfs hoofdorgan­isator. Twintig andere instelling­en, waaronder het Nemo Science Museum, Rijksmuseu­m Boerhave, de politie en defensie, zijn aangehaakt.

De gemeente Den Haag betaalt voor het eerst in drie jaar geheel volgens het coalitie-akkoord niet mee. „De ambities van Shell met fossiele brandstoff­en zijn moeilijk te rijmen met wat in het klimaatakk­oord van Parijs is afgesproke­n”, zegt GroenLinks-fractielei­der Arjen Kapteijns. Shell had dit jaar ook niet de gebruikeli­jke subsidie van 100.000 euro aangevraag­d.

Ouders werken bij Shell

De voorzitter van het bestuur van 38 protestant­s-christelij­ke scholen in Den Haag heeft aangekondi­gd niet naar het festival te gaan „vanwege het ontbreken van stevige duurzaamhe­idsambitie­s bij Shell”. Volgens Scholieren op het Malieveld bij Generation Discover. Shell is hoofdorgan­isator, de gemeente betaalt niet meer mee.

JAN POOT (1924-2018)

Shell Nederland „Een miljard mensen hebben nog helemaal geen toegang tot energie en de wereldbevo­lking groeit van zeven naar tien miljard”, zegt Van Loon „Door de groei van de welvaart van ontwikkeli­ngslanden gaan we over een piek van energiegeb­ruik. Elk land heeft zijn eigen snelheid.” Zij zegt dat Shell de klimaatdoe­len van Parijs en Nederland onderschri­jft en veel in duurzaamhe­id investeert. Dat wordt door critici bestreden op grond van andere uitingen van Shell.

Voor de aanwezige leraren is de discussie over Shell en het tempo van CO2-reductie geen punt. „Het is een goed idee om kinderen te laten nadenken over duurzaamhe­id”, zegt Eric Koele, leraar voor groep 8 van basisschoo­l De Parachute uit Voorburg. „En op deze manier komt er ook aandacht voor techniek op school.”

 ??  ?? Shell komen zes scholen uit die groep alsnog. Shell is de grootste werkgever in Den Haag en er zijn ook ouders die bij het bedrijf werken.Toch is Shell niet meer zo populair onder technici. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, zegt dat dit alleen in Nederland speelt. „Er is hier een grote achterstan­d op het gebied van duurzaamhe­id. Nu wil men vanuit die achterstan­d voorop gaan lopen. Toen wij het vijf tot tien jaar geleden aan de orde stelden, had niemand daar belangstel­ling voor”, zegt ze.De opwarming van de aarde komt weinig aan de orde in het festival. Dat gaat uit van de zeventien doelen voor duurzame ontwikkeli­ng van de Verenigde Naties, wordt aan de bezoekers verteld bij de ingang. Behalve actie tegen klimaatver­andering omvatten die doelen armoedebes­trijding en toegankeli­jkheid tot betaalbare, duurzame energie. Marjan van Loon
Shell komen zes scholen uit die groep alsnog. Shell is de grootste werkgever in Den Haag en er zijn ook ouders die bij het bedrijf werken.Toch is Shell niet meer zo populair onder technici. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, zegt dat dit alleen in Nederland speelt. „Er is hier een grote achterstan­d op het gebied van duurzaamhe­id. Nu wil men vanuit die achterstan­d voorop gaan lopen. Toen wij het vijf tot tien jaar geleden aan de orde stelden, had niemand daar belangstel­ling voor”, zegt ze.De opwarming van de aarde komt weinig aan de orde in het festival. Dat gaat uit van de zeventien doelen voor duurzame ontwikkeli­ng van de Verenigde Naties, wordt aan de bezoekers verteld bij de ingang. Behalve actie tegen klimaatver­andering omvatten die doelen armoedebes­trijding en toegankeli­jkheid tot betaalbare, duurzame energie. Marjan van Loon

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands