NRC

Nina Jurna.

-

Door de verhitte Braziliaan­se presidents­race lopen spanningen tussen vrienden en binnen families op, merkt et nichtje van de oppas is op straat aangevalle­n, omdat ze lesbisch is. „Bolsonaro moet jullie soort niet!”, schreeuwde de man die haar te lijf ging. Als omstanders niet hadden ingegrepen, was het vast slechter met haar afgelopen. In de metro zag ik laatst hoe een trans-vrouw werd getreiterd en bespot door een groepje macho’s.

Het is angstaanja­gend hoe het geweld tegen homoseksue­len, transseksu­elen, vrouwen, zwarte Braziliane­n en politieke tegenstand­ers is opgelaaid sinds de extreem-rechtse presidents­kandidaat Jair Bolsonaro op 7 oktober, op grootse wijze de eerste ronde van de verkiezing­en won. In tien dagen tijd registreer­de het onderzoeks­platform Agência Pública 70 gevallen van politiek geweld: in 50 gevallen aangericht door Bolsonaro-aanhangers, in 6 gevallen door aanhangers van de linkse Arbeidersp­artij (PT).

Een capoeira-leraar, die had gestemd op PT-kandidaat Fernando Haddad, werd met een mes doodgestok­en door een aanhanger van Bolsonaro tijdens een verhitte politieke discussie. Een vrouw die een T-shirt droeg met #EleNão (NietHem, de slogan van het antiBolson­aro-protest) werd aangevalle­n. Bolsonaro-aanhangers kerfden een hakenkruis in haar buik. In een voorstadje van Rio werd Julyanna Barbosa, een transvrouw, geslagen met ijzeren staven. „We hopen dat Bolsonaro wint, zodat we eindelijk met deze troep kunnen afrekenen!”, riepen haar aanvallers. op mijn verjaardag­sfeest en droeg buttons van #EleNão. Ik vond dat niet respectvol tegenover mij. Toen hij weigerde de buttons af te doen, heb ik hem weggestuur­d van mijn feest”, zegt ze.

Hoe kan zij als gekleurde Braziliaan­se vrouw op iemand als Bolsonaro stemmen, bekend om zijn talloze racistisch­e uitlatinge­n? „Ik focus me niet op die idiote uitspraken”, zegt ze. „Ik wil een veilig land voor mijn kinderen. En als Bolsonaro zijn verkiezing­sbeloftes niet nakomt, sturen wij, de bevolking, hem wel naar huis”, zegt ze. et nichtje van mijn oppas heeft intussen aangifte gedaan bij de politie. De straat durft ze nog niet op, ze voelt zich niet veilig.

De PT-vriend stelt voor een gepland vriendenet­entje voorlopig uit te stellen tot na de verkiezing­en. „Om ruzies en spanningen over politieke opvattinge­n te vermijden en vriendscha­ppen niet op het spel te zetten”, zegt hij. Wat de uiteindeli­jke uitslag ook zal zijn, ik vrees dat de Braziliane­n nog verder verdeeld raken en het geweld toeneemt. Het volgende etentje kan nog wel eens heel lang op zich laten wachten.

 ??  ??
 ??  ?? olsonaro, die in september tijdens een campagne zelf met een mes werd neergestok­en door een linkse tegenstand­er, hield zich aanvankeli­jk afzijdig. „Ik ben niet verantwoor­delijk voor het geweld van mensen die toevallig een T-shirt met mijn naam dragen.” Na kritiek hierop riep hij zijn aanhang alsnog tot de orde. „Ik wil geen stem van mensen die geweld gebruiken tegen mensen die niet op mij stemmen”, verklaarde hij.Maar de geest is al uit de fles. Wat nu gebeurt, is slechts een voorproefj­e van het toekomstig­e Brazilië onder Bolsonaro, vermoed ik. Bolsonaro is een exlegerkap­itein, hij bejubelt de militaire dictatuur, martelen is volgens hem soms noodzakeli­jk en hij schoffeert zwarte Braziliane­n, vrouwen en homoseksue­len. Een deel van zijn aanhang ziet die uitlatinge­n kennelijk als vrijbrief om alvast het heft in eigen handen te nemen. Naarmate de beslissend­e verkiezing­sronde tussen Bolsonaro en Haddad (op 28 oktober) nadert, raakt Brazilië verder verhit en verdeeld. Spanningen tussen vrienden en binnen families lopen hoog op. Ook in mijn eigen vriendenkr­ing met zowel Haddad- als Bolsonaro-stemmers.„Ga je mee demonstrer­en? De democratie loopt gevaar!” Een vriend die op de PT stemt, appt een uitnodigin­g voor een protestmar­s ‘tegen het fascisme’. „Dit is een cruciaal moment in onze geschieden­is. Kiezen we voor vrijheid of voor een dictatuur?”, zegt hij.Een wederzijds­e vriendin, alleenstaa­nde moeder met twee kinderen, steunt Bolsonaro, terwijl een deel van haar familie Haddad stemt. „Bolsonaro is de enige die ons land kan redden van corruptie en criminalit­eit. Criminelen zijn bang voor Bolsonaro, ze weten dat hij hen zal opsluiten”, zegt ze. Met haar lievelings­neef, een fanatieke PT-aanhanger, heeft ze dikke ruzie. „Hij kwam
olsonaro, die in september tijdens een campagne zelf met een mes werd neergestok­en door een linkse tegenstand­er, hield zich aanvankeli­jk afzijdig. „Ik ben niet verantwoor­delijk voor het geweld van mensen die toevallig een T-shirt met mijn naam dragen.” Na kritiek hierop riep hij zijn aanhang alsnog tot de orde. „Ik wil geen stem van mensen die geweld gebruiken tegen mensen die niet op mij stemmen”, verklaarde hij.Maar de geest is al uit de fles. Wat nu gebeurt, is slechts een voorproefj­e van het toekomstig­e Brazilië onder Bolsonaro, vermoed ik. Bolsonaro is een exlegerkap­itein, hij bejubelt de militaire dictatuur, martelen is volgens hem soms noodzakeli­jk en hij schoffeert zwarte Braziliane­n, vrouwen en homoseksue­len. Een deel van zijn aanhang ziet die uitlatinge­n kennelijk als vrijbrief om alvast het heft in eigen handen te nemen. Naarmate de beslissend­e verkiezing­sronde tussen Bolsonaro en Haddad (op 28 oktober) nadert, raakt Brazilië verder verhit en verdeeld. Spanningen tussen vrienden en binnen families lopen hoog op. Ook in mijn eigen vriendenkr­ing met zowel Haddad- als Bolsonaro-stemmers.„Ga je mee demonstrer­en? De democratie loopt gevaar!” Een vriend die op de PT stemt, appt een uitnodigin­g voor een protestmar­s ‘tegen het fascisme’. „Dit is een cruciaal moment in onze geschieden­is. Kiezen we voor vrijheid of voor een dictatuur?”, zegt hij.Een wederzijds­e vriendin, alleenstaa­nde moeder met twee kinderen, steunt Bolsonaro, terwijl een deel van haar familie Haddad stemt. „Bolsonaro is de enige die ons land kan redden van corruptie en criminalit­eit. Criminelen zijn bang voor Bolsonaro, ze weten dat hij hen zal opsluiten”, zegt ze. Met haar lievelings­neef, een fanatieke PT-aanhanger, heeft ze dikke ruzie. „Hij kwam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands