NRC

Wopke Hoekstra heeft nu niets te zoeken in Saoedi-Arabië

-

og altijd is onduidelij­k wat zich begin oktober precies heeft afgespeeld binnen de muren van het Saoedi-Arabische consulaat in Istanbul. Officieel is er nog altijd sprake van een mysterieuz­e verdwijnin­g van de journalist Jamal Khashoggi, criticus van het bewind in Riad, die de diplomatie­ke missie is binnengetr­eden en er nooit meer uit is gekomen. Maar wat er inmiddels via veelal anonieme bronnen aan gruwelijkh­eden naar buiten is gesijpeld, tart elk voorstelli­ngsvermoge­n. Khashoggi zou na martelinge­n op beestachti­ge wijze zijn vermoord door een speciaal uit Saoedi-Arabië overgevlog­en doodseskad­er.

Het onderzoek waaraan Turkse politieage­nten en Saoediërs meedoen, is nog gaande. Maar getuige de weinig terughoude­nde reacties in diverse hoofdstede­n lijkt het inmiddels zeker dat Khashoggi in het consulaat met grof geweld om het leven is gebracht. Waar het nu om gaat, zijn de omstandigh­eden en de verantwoor­delijken. Maar met het oog op de weinig verheffend­e trackrecor­d van het regime in Riad ligt staatsbetr­okkenheid voor de hand.

De Verenigde Staten vatten de kwestie zeer ernstig op. Anders zou de Amerikaans­e president Donald Trump niet hebben getelefone­erd met de Saoedische koning Salman en zijn minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo naar de oliestaat hebben gestuurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands