NRC

Veeleisend­e patiënten klagen bij hun artsen. Dat maakt de zorg niet beter, schrijft

Patiënten, klaag alsjeblief­t

-

r worden steeds meer klachten tegen artsen ingediend in de gezondheid­szorg. Patiënten willen hiermee bereiken dat zij betere zorg ontvangen, maar in de praktijk gebeurt precies het tegenoverg­estelde en gooien ze hun eigen glazen in. Waarom doen ze het dan toch?

Afgelopen zomer werd er een zaak in behandelin­g genomen door het Medisch Tuchtcolle­ge van een moeder die een jeugdarts aanklaagde, omdat zij vond dat de arts haar onvoldoend­e had geïnformee­rd over het ontwikkele­n van autisme na het krijgen van vaccinatie­s. Hoewel het nooit bewezen is dat je van vaccinatie­s autisme zou kunnen krijgen, is dit niet het opmerkelij­kste. De vrouw had de jeugdarts om deze reden in 2016 namelijk eerst neergestok­en, waarná zij alsnog een tuchtrecht­elijke klacht aanspande, die in behandelin­g werd genomen.

De patiënt is blijkbaar zo almachtig geworden dat een arts geen beschermin­g mag verwachten in het overgejuri­diseerde krachtenve­ld van klagende patiënten, ophitsende belangenor­ganisaties en graaiende letselscha­de-advocaten. Aan de arts worden belachelij­ke eisen gesteld, aan de patiënt geen.

Een tijd terug werd ik op de huisartsen­post aangevalle­n door de zoon van een dame van 85 jaar. Ze kwamen op de huisartsen­post voor een ‘ second opinion’. De specialist bij wie zij onder behandelin­g was, weigerde een MRI-scan te vervaardig­en voor chronische pijn in haar rug. Hij eiste dat ik haar direct doorverwee­s. Toen ik haar op haar rug klopte om te onderzoeke­n of zij aanwijzing­en had voor botbreuken, duwde de zoon mij hardhandig weg en dreigde mij te slaan. Een paar dagen later diende hij een klacht in. Toen we voor de klachtenfu­nctionaris stonden, viel hij mij opnieuw aan toen ik mijn kant van het verhaal vertelde. Terwijl ik mijzelf in veiligheid bracht keek ik de klachtenfu­nctionaris vertwijfel­d aan: was het ook niet haar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands