NRC

Ziet hoe satiricus Karl Sharro het Midden-Oostendoss­ier weet te verluchtig­en.

-

ij is al jaren dé satirische commentato­r op het Midden-Oosten: de op Twitter wereldbero­emde Libanees-Irakese Karl Sharro, ook wel bekend onder zijn pseudoniem Karl reMarks. Zijn grappigste tweets en zelfgemaak­te cartoons zijn nu gebundeld in het boekje And Then God Created the Middle-East and Said ‘Let There Be Breaking News’.

Sharro, werkzaam bij een gerenommee­rd architecte­nbureau in Londen, schrijft zijn geestige tweets naar eigen zeggen tussen de pauzes door. Met bijtende ironie weet hij de alledaagse stroom aan slecht nieuws uit de Arabische wereld te verluchtig­en.

Maar in zijn gevatte commentare­n schuilt wel degelijk kritiek. Zo richt hij zich op de luie en soms arrogante wijze waarop westerse journalist­en omgaan met het Midden-Oosten. Bijvoorbee­ld hoe ‘kenners’ altijd wel wijzen op de complexite­it van het gebied – en vervolgens in een opiniestuk van 500 woorden dé oplossing voor alle problemen presentere­n. Of hoe journalist­en gemakzucht­ig anekdotes verzamelen in gesprekken met Arabische taxichauff­eurs. Sharro vraagt zich af waar westerse journalist­en hun verhalen vandaan zullen moeten halen als de zelfrijden­de auto gemeengoed wordt.

Ook de Arabische wereld ontkomt niet aan zijn satirische kritiek. Hij was het oneens met de stelling dat de De Palestijns­e kwestie in de beeldtaal van Ikea, volgens Karl Sharro. werkelijkh­eid er te absurd is geworden om te ridiculise­ren, totdat hij las dat „Bin Laden radicalise­erde door Shakespear­e”. Van wrede dictaturen („Een Arabische dictator is als een omgekeerde baboesjka-pop. Elke keer als je er één verwijdert, stuit je op een grotere”) tot de godsdienst­waanzin van jihadisten („Ik hou van statistiek­en als ‘bijen doden meer mensen dan IS’. Klopt, maar bijen vormen geen doodscultu­s”), Sharro weet steeds weer knap van een karikatuur een karikatuur te maken.

Zijn zwarte gevoel voor humor lijkt vaak geïnspiree­rd door zijn geboortela­nd Libanon. Daar groeide hij op ten tijde van de Libanese Burgeroorl­og (1975-1990) en nog regelmatig bezoekt hij het land dat door wanbestuur nauwelijks functionee­rt. Dus wanneer zijn Britse vrienden hem vragen mee te kamperen, attendeert hij hen erop dat „geen elektricit­eit, stromend water of internet voor een Libanees niet echt ontspannin­g betekent”.

In Sharro blijkt ook een cartoonist te schuilen (zelf zegt hij: ‘extremely bad cartoonist’). Toen Zweden besloot om Palestina als onafhankel­ijke staat te erkennen wees de Israëlisch­e minister van Buitenland­se Zaken Lieberman erop dat „de Zweedse regering moet begrijpen dat de verhouding­en in het Midden-Oosten wel wat complexer zijn dan het monteren van Ikea-meubels”.

Sharro dacht er het zijne van en waagde een poging om de Palestijns­e kwestie overzichte­lijk in kaart te brengen. Inderdaad, als een handleidin­g van een Ikea-meubel. Karl reMarks And Then God Created the Middle-East and Said ‘Let There Be Breaking News’ (Saqi Books, 2018).

IKJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands