NRC

Na de vulvabroek is er nu de vulvashawl. Hoewel, te koop is hij al niet meer, merkt

-

e Britse twitteraar ‘Filthy Remainer Sharon’ is vermoedeli­jk een van de eersten die het zagen. Vrijdag twitterde ze de foto, met als begeleiden­de tekst alleen: „OMFG…it’s rather, ermmmm.”

Meer woorden waren ook niet nodig. De roze Touch of Fur-shawl van het Italiaanse luxemerk Fendi – een shawl van wol en zijde met een randje bruin vossenbont – lijkt opmerkelij­k veel op de vulva van een witte vrouw.

Als je de shawl (790 euro) plat ziet is het gewoon een vierkant met een randje bont eraan. Voor Fendi’s webshop was ’ie gefotograf­eerd zoals de meeste vrouwen een grote vierkante shawl dragen: overdwars gevouwen, punt naar voren, rest naar achter geslagen, gekruist en weer naar voren gehaald. De gelijkenis is dan onmis- kenbaar.

Op Twitter werd al snel gesuggeree­rd dat het hoofd van een drager meteen tot een clitoris zou worden, vooral als dat hoofd kaal is. De – anonieme – auteur die er een stukje over schreef voor de Britse krant The Guardian meende dat iedereen die de shawl zou dragen eruit zou zien alsof hij of zij „geboren wordt”.

Is het erg dat een mode-artikel op het vrouwelijk geslachtsd­eel lijkt? Tassen overkomt het vaker, vooral als je ze van opzij bekijkt. En zangeres Janelle Monáe had onlangs nog succes met de door de Nederlands­e ontwerper Duran Lantink ontworpen vaginabroe­ken die zij en haar danseresse­n in een videoclip droegen. Bovendien is de wereld vergeven van voorwerpen die op een penis lijken.

Maandag was de roze Touch of Fur-shawl van de Fendi-site gehaald. De alleen nog bontloos te koop Omdat men niet geamuseerd was over de tweets? „Ik heb begrepen dat hij is uitverkoch­t”, zegt een pr-man.

De shawl is alleen nog verkrijgba­ar in donkerrood en blauw, kleuren die niet uitnodigen tot vergelijki­ngen met geslachtsd­elen. De Brazilian (lees: bontloze) versie van de roze Touch of Fur is nog wel verkrijgba­ar.

 ??  ?? shawl,
shawl,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands