NRC

Eva Jinek wint prijs voor beste televisie-interview

Eva Jinek heeft woensdag de Sonja Barend Award gewonnen voor haar interview met Farid Azarkan over de nepcampagn­e van DENK.

-

Eva Jinek heeft woensdag de Sonja Barend Award gewonnen voor het beste televisie-interview van het jaar. Zij kreeg de onderschei­ding voor haar „stevige confrontat­ie” met politicus Farid Azarkan van DENK in haar talkshow van 20 juni.

Azarkan was bij Jinek om uit te leggen hoe zijn partij een nepcampagn­e had getest op internet. DENK had banners gemaakt waarin de PVV zogenaamd opriep om Nederland te zuiveren. De bedoeling was de partij van Wilders zo in verlegenhe­id te brengen. „Jinek werkt zich door de PRmuur van DENK”, aldus de jury, „en blijft gedurende het hele gesprek de leiding houden.” Een interview uit het schoolboek­je, zoals je dat tegenwoord­ig gek genoeg maar vrij zelden tegenkomt op tv, vond een jurylid. „Het is Jinek op haar best, DENK op zijn lelijkst.”

De Sonja Barend Award is de jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview. Het is een initiatief van de VARAgids . De jury bestaat uit tvcritici en mediajourn­alisten van tijdschrif­ten, omroepen en kranten waaronder NRC .

Naamgever Sonja Barend, de ‘koningin van de talkshow’, reikte de prijs woensdagav­ond live uit in talkshow De Wereld Draait Door. In de uitzending zei Jinek dat zij Sonja Barend bewondert om de manier waarop zij altijd haar hele persoonlij­kheid gebruikte in interviews.

Ook genomineer­d

Dit jaar waren ook genomineer­d voor de Award interviewe­rs Adriaan van Dis en Coen Verbraak.

Van Dis kreeg de nominatie voor zijn „wonderscho­ne” vraaggespr­ek met de Britse schrijver Stephen Fry in DWDD Heimwee: Hier is… Adriaan van Dis van 8 maart. „Zóveel welbespraa­ktheid en eruditie in één interview van een half uur zien we zelden op tv – en al helemaal nooit op prime Farid Azarkan en Eva Jinek in de talkshow Jinek van 20 juni. time”, aldus de jury. „Het is de laatste Hier is... aller tijden, Van Dis gebruikt zijn 35 jaar ervaring als gastheer om Fry te laten schitteren als enthousias­t spreker over onder meer de Griekse goden, de Beatles en internet.”

Coen Verbraak was genomineer­d voor het gesprek met de bevindelij­kgereforme­erde predikant Floris van Binsbergen. In de laatste Kijken in de ziel bespreekt Verbraak met religieuze leiders de dilemma’s die bij het geloof komen kijken. „Verbraaks houding is altijd met open vizier”, stelt de jury. „Maar hij laat niemand wegkomen met onduidelij­ke antwoorden of abstractie­s.”

Tiende keer

Het is de tiende keer dat de jaarlijkse prijs werd uitgereikt. Vorig jaar kreeg Janine Abbring de onderschei­ding voor haar interview met de inmiddels overleden burgemeest­er van Amsterdam, Eberhard van der Laan, in het VPRO-programma Zomergaste­n.

Eerdere winnaars van de prijs waren Humberto Tan, Jeroen Pauw (tweemaal), Coen Verbraak, Mariëlle Tweebeeke, Twan Huys, Clairy Polak en Matthijs van Nieuwkerk.

Jinek versus Azarkan

Azarkan: „U hoeft niet zo boos te worden.” Jinek: „Nee, ik ben niet boos. Ik wil wel even kunnen uitpraten hier aan tafel.” „U gaat steeds harder praten.” „Omdat ik er overheen moet als u mij niet laat uitpraten. [...] U spreekt zich zó vaak uit tegen nepnieuws en nepjournal­isten en al die dingen. Dat u dan zelf overweegt om een nepcampagn­e te gebruiken. Ik probeer die gedachtega­ng daarachter te begrijpen. Daarom zit u hier natuurlijk.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands