NRC

Jane Fonda als een feministis­ch sprookje

DOCUMENTAI­RE JANE FONDA In de film ‘Jane Fonda In Five Acts’ blikt de nu 80-jarige steractric­e in interviews gewillig terug op haar roerige leven.

- Door onze redacteur Hans Beerekamp

Het is een beetje een sprookje, het documentai­reportret Jane Fonda In Five Acts. Een feministis­ch sprookje misschien, maar wel een met slechte moeders, afwezige vaders, een boze koning (Richard Nixon), beproeving­en, strijders voor gerechtigh­eid, en ten slotte vrede van de hoofdperso­on met zichzelf.

Regisseur Susan Lacy, die een jaar eerder de documentai­re Spielberg over een andere Hollywoodl­egende voltooide, maakte de bij vlagen fascineren­de film met de zichtbare goedkeurin­g van de nu 80-jarige steractric­e. Gewillig blikt ze in interviews terug op haar roerige leven, en gaat onaangenam­e details niet uit de weg. Maar het blijft een actrice, die ook op emotionele momenten graag de controle behoudt, zelfs over de stromende tranen.

De film begint met een uitgebreid­e grime-sessie voor de Golden Globes, waar de dan 78-jarige diva zorgvuldig onder handen wordt genomen. Ze ziet er nog steeds uit als een plaatje, werd op hoge leeftijd ambassadeu­r voor cosmeticac­oncern L’Oréal, maar bekent jaloers te zijn op collega en generatieg­enoot Vanessa Redgrave, die niet bang is om ons haar rimpels te laten zien.

Zachtgekoo­kt eitje

Die extreme neiging tot controle is niet van vandaag of gisteren. We wisten niet dat Hanoi Jane, zoals vaderlands­lievend Amerika haar noemde na een solidarite­itsbezoek aan Noord-Vietnam in 1972, zwaar aan de peppillen was en aan anorexia leed, overlevend op een zachtgekoo­kt eitje en een handvol spinazie: „Dat maakte me nogal fel”. Later zou ze excuses maken voor het kwetsen van de gevoelens van militairen en oorlogsvet­eranen, bijvoorbee­ld door te poseren achter Vietnamees luchtafwee­rgeschut van de Vietcong.

Lacy verdeelt de film van ruim twee uur in vijf bedrijven. De eerste vier zijn genoemd naar de mannen in Fonda’s leven: vader Henry, ook een ster, die niet wist hoe hij liefde moest uiten, tenzij het in een script stond; eerste echtgenoot Roger Vadim, een Franse regisseur die Fonda nu ‘charmant en sexy als een roofdier’ noemt; tweede man en activist Tom Hayden; miljardair, mediamagna­at en derde echtgenoot Ted Turner. Het laatste bedrijf heet Jane, omdat ze pas na haar zestigste leerde op eigen benen te staan.

Dat had volgens dit scenario vooral te maken met de troebele relatie tussen Jane en haar psychisch labiele moeder Frances. Dat ging vanaf het begin niet goed, dus investeerd­e Jane al haar ambitie in het tegen de klippen op winnen van de liefde van de schijnbaar vlekkeloze vader. Van haar moeder kreeg ze spam en fruit uit blik. Toen Jane twaalf was doodde de bipolaire moeder zichzelf met een scheermes. Jane ging naar kostschool en leerde daar hoe je jezelf kunt ‘per- fectionere­n’ door niet te eten.

Na een voorspoedi­ge toneel- en filmcarriè­re raakte ze de bodem van de put bij de geboorte van haar dochter Vanessa, die zelf niet aan de documentai­re meewerkte. Postnatale depressie, schuldgevo­elens, niet meer willen bestaan, voer voor psychologe­n. Het resulteerd­e ook in een van haar beste filmrollen, in het intens sombere They Shoot Horses Don’t

They? (1969) en het afknippen van haar haar voor de rol van een topescort in Klute . Jane Fonda werd activist, Vadim noemde haar Jane d’Arc.

Fitnessvid­eo

Al die woede werd vertaald in politieke strijd, tegen de Vietnamoor­log, maar ook voor indianen en Black Panthers. Voor een actiegroep van Tom Hayden, die streed voor ‘economisch­e democratie’ wilde ze geld ophalen met een eigen ondernemin­g. Restaurant? Wasstraat? Het werd een fitnessvid­eo, waarvan 17 miljoen exemplaren werden verkocht.

Dat bedoelde de waarzegste­r niet, toen ze Jane „heel veel geld en heel veel land” voorspelde. Het werden tien gelukkige jaren op de ranch van CNN-oprichter Ted Turner, „de man van wie ik het meest geleerd heb”.

Fonda leek zich terug te hebben getrokken uit de openbaarhe­id, maar na het einde van het derde huwelijk werd ze weer actief in de politiek en maakt nu de ene film na de andere. Zonder de goedkeurin­g van welke man dan ook. En ze leefde nog lang en gelukkig. Volgens de documentai­re.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands