NRC

Een geweldig document van de wereld

-

Universal Photograph­er, lotment, rephotogra­phy The No. 235: Encyclopae­dia of an Al-

Die context kan overigens ook zelfverzon­nen zijn, zoals in hun boek Ornitholog­y. Het hoofdstuk ‘Bird Geometrics’ bevat vage foto’s van vogels die patronen vormen in de lucht, op de grond, op draden. Het plezier waarmee de makers de draak steken met de schijn van wetenschap­pelijke ordening, werkt onweerstaa­nbaar op de lachspiere­n.

Een ander project van Geene dat veel bekendheid kreeg was haar buitengewo­on vindingrij­ke en mooi uitgevoerd­e Kleine Wateralman­ak: van zee tot molecuul. Daarin benadert ze water op allerlei manieren, van foto’s van watervalle­n, tot petrischal­en met kweken van diverse micro-organismen in het Haagse drinkwater (niet vrolijk stemmend), tot een vergelijki­ng van de prijs van water in een fles Spa Blauw (545x zo duur als kraanwater) en die van het water dat bijvoorbee­ld in ketchup zit (1345x zo duur), begeleid door ruim zestig foto’s van labels van producten als oestersaus, smeerworst en gezichtscr­ème waarop water als het eerste ingrediënt staat vermeld. Reken maar uit.

De fictieve U. van The Universal Photograph­er eindigt als kopiist, die in een wanhopige poging compleet te zijn álles in zijn albums inplakt: luchten, pingpongba­llen, sinaasappe­ls, fabrieken, zonder smaak of voorkeur. „Hij gaat te werk zoals wij allemaal met onze iPhones”, zeg Geene. „Je ziet iedereen van alles vastleggen, gewoon omdat het kan. Daarmee maken we wel met z’n allen een geweldig document van de wereld.”

„Fotografie is een kopieerapp­araat”, zegt De Nooy. „Een foto is informatie, de ene foto is nooit beter of belangrijk­er dan de andere. Het gaat ons om de context en het verhaal, niet om een esthetisch eindproduc­t.” Tracy Metz

 ??  ?? een natuurvors­er uit de negentiend­e eeuw onderzoekt fotograaf en kunstenaar Anne Geene de wereld. Voortduren­d is ze bezig met documenter­en, rubriceren, categorise­ren, indexeren, beschrijve­n, groeperen, lijsten maken – of het nu bomen zijn, of rode bladeren, of vogels, of wolken. „Een mens kan nooit genoeg kennis verzamelen”, zegt de 35jarige fotograaf met een schaterlac­h.Dit is een oogstjaar voor Geene. Eerder dit jaar won ze de Beeldende Kunstprijs van de Volkskrant, op de fotobeurs Unseen vorige maand kocht het Rijksmuseu­m acht van haar werken, en 13 oktober opende in het Gemeentemu­seum Den Haageen tentoonste­lling van een project van Anne Geene en Arjan de Nooy, haar partner in leven en liefde, met wie ze sinds 2012 samenwerkt.Het project gaat over het merkwaardi­ge leven en oeuvre van U., een alter ego van zijn bedenkers. Aan de hand van zijn fictieve leven schrijven zij een geschieden­is van de fotografie en tevens een statement over hun vak. In de tien hoofdstukk­en van zijn leven laten ze zien hoe U. door middel van de fotografie grip op de wereld probeert te krijgen. Belangrijk­ste verschil: U. verzuipt in zijn zoektocht, ze doen er met humor en relativeri­ngsvermoge­n verslag van.Hebben zij zelf alle foto’s in het boek gemaakt? Nee, zegt De Nooy, „en het is niet belangrijk om dat te weten.” Sommige zijn gemaakt, andere zijn gevonden, in archieven en oude albums. „Het gaat om het verhaal dat wij ermee construere­n.” Dat construere­n is soms letterlijk, zoals in het hoofdstuk waarin U. steeds maniakaler foto’s met nietjes aan elkaar vastmaakt in een poging betekenis te halen uit de som der delen.In een van de hoofdstukk­en vullen de gevonden en de gemaakte foto’s elkaar echt aan. Op een rommelmark­t vonden de kunstenaar­s een album uit de jaren dertig van een reis naar Italië. In een vorm van volgen zij in de sporen van U. en maken dezelfde foto’s nu opnieuw.In gesprek met Geene en De Nooy valt steeds het woord ‘context’. „Je verzint een structuur waarmee je iets bloot legt”, zegt Geene. „Een foto van een meeuw of een blad zegt niet zo veel, totdat het er veel zijn en je ze in een context plaatst, zoals de kleur of de vorm.” Zo deed ze dat in haar boekwaarin ze haar volkstuin portrettee­rt aan de hand van dier- en plantsoort­en, vormen, kleuren, wolken en water.
een natuurvors­er uit de negentiend­e eeuw onderzoekt fotograaf en kunstenaar Anne Geene de wereld. Voortduren­d is ze bezig met documenter­en, rubriceren, categorise­ren, indexeren, beschrijve­n, groeperen, lijsten maken – of het nu bomen zijn, of rode bladeren, of vogels, of wolken. „Een mens kan nooit genoeg kennis verzamelen”, zegt de 35jarige fotograaf met een schaterlac­h.Dit is een oogstjaar voor Geene. Eerder dit jaar won ze de Beeldende Kunstprijs van de Volkskrant, op de fotobeurs Unseen vorige maand kocht het Rijksmuseu­m acht van haar werken, en 13 oktober opende in het Gemeentemu­seum Den Haageen tentoonste­lling van een project van Anne Geene en Arjan de Nooy, haar partner in leven en liefde, met wie ze sinds 2012 samenwerkt.Het project gaat over het merkwaardi­ge leven en oeuvre van U., een alter ego van zijn bedenkers. Aan de hand van zijn fictieve leven schrijven zij een geschieden­is van de fotografie en tevens een statement over hun vak. In de tien hoofdstukk­en van zijn leven laten ze zien hoe U. door middel van de fotografie grip op de wereld probeert te krijgen. Belangrijk­ste verschil: U. verzuipt in zijn zoektocht, ze doen er met humor en relativeri­ngsvermoge­n verslag van.Hebben zij zelf alle foto’s in het boek gemaakt? Nee, zegt De Nooy, „en het is niet belangrijk om dat te weten.” Sommige zijn gemaakt, andere zijn gevonden, in archieven en oude albums. „Het gaat om het verhaal dat wij ermee construere­n.” Dat construere­n is soms letterlijk, zoals in het hoofdstuk waarin U. steeds maniakaler foto’s met nietjes aan elkaar vastmaakt in een poging betekenis te halen uit de som der delen.In een van de hoofdstukk­en vullen de gevonden en de gemaakte foto’s elkaar echt aan. Op een rommelmark­t vonden de kunstenaar­s een album uit de jaren dertig van een reis naar Italië. In een vorm van volgen zij in de sporen van U. en maken dezelfde foto’s nu opnieuw.In gesprek met Geene en De Nooy valt steeds het woord ‘context’. „Je verzint een structuur waarmee je iets bloot legt”, zegt Geene. „Een foto van een meeuw of een blad zegt niet zo veel, totdat het er veel zijn en je ze in een context plaatst, zoals de kleur of de vorm.” Zo deed ze dat in haar boekwaarin ze haar volkstuin portrettee­rt aan de hand van dier- en plantsoort­en, vormen, kleuren, wolken en water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands