NRC

Ontroerend­e ‘Cinema’ legt de essentie bloot

-

Cinema Jeroen De Man/Toneelgroe­p Oostpool/Het Nationale Theater. Gezien: 14/10, Huis Oostpool, Arnhem. Tournee: t/m 20/12. Inl: toneelgroe­poostpool.nl 3 *#

Tarantino bedacht de term ‘hangout movie’ voor films waarin je de personages zo goed leert kennen dat ze een beetje je vrienden worden. De grote kracht van Cinema, de nieuwe voorstelli­ng van Jeroen De Man, is dat de voorstelli­ng aanvoelt als een hangout movie op toneel: een aangenaam voortkabbe­lende ervaring zonder noemenswaa­rdig plot maar met des te meer aandacht voor snedige dialogen, gelaagd spel en de textuur van het dagelijks leven.

Cinema, dat is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende stuk The Flick van de Amerikaans­e toneelaute­ur Annie Baker, speelt zich af in een noodlijden­de bioscoop. We volgen drie werknemers in hun dagelijkse interactie­s met elkaar: terwijl ze de troep van de bezoekers opruimen kletsen ze over films, dates en uitgaan. Langzaam ontluiken er vriendscha­ppen en verliefdhe­den, maar de nadruk blijft liggen op de onverander­lijkheid van hun omstandigh­eden, een gegeven dat mooi wordt onderstree­pt door de scenografi­e van Sarah Nixon – een realistisc­h vormgegeve­n bioscoopza­al die de spelers letterlijk opsluit in hun werkplek.

Een voorstelli­ng als deze staat of valt bij de kwaliteit van het spel, en De Man toont zich andermaal een begenadigd acteursreg­isseur. De chemie tussen de spelers is vanaf het eerste moment ontwapenen­d en met name Mark Kraan speelt de rol van zijn leven: met uitermate precies komisch spel zet hij een gelaagd beeld neer van een man wiens enige houvast zijn werk is.

Vanwege de kracht van de onderdompe­ling is het erg jammer dat er een pauze in de voorstelli­ng zit, en de geforceerd­e plotwendin­g aan het slot ondermijnt de prettige uitbanning van traditione­el drama. Maar de personages blijven je bij – juist door de accumulati­e van onnadrukke­lijke details weet Cinema iets essentieel­s over haar zoekende, falende, ontroerend­e personages bloot te leggen. Marijn Lems

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands