NRC

‘Ik zag ook dat het zo niet verder kon’

Op demotie heerst een taboe. ‘Je wil toch vooral stappen vóóruit maken in je carrière’

- Door onze medewerker Loeka Oostra

O f hij niet terug wilde naar z’n oude baan als onderhouds­monteur, had de personeels­afdeling van installati­ebedrijf Feenstra uiteindeli­jk aan Dennis Schreefel (48) gevraagd. Want hoewel hij veel plezier had in zijn werk als servicemon­teur, was hij tegen het middaguur zó moe dat hij vaak even moest gaan liggen. Volgens Schreefel waren het vooral de onregelmat­ige diensten in zijn nieuwe, hogere functie die hem parten speelden. „’s Avonds reed ik met de ramen open terug naar huis, om maar niet achter het stuur in slaap te vallen.”

En dus ging Schreefel met pijn in zijn hart terug naar de functie waarmee hij in 1995 bij het bedrijf in dienst getreden was, met bijbehoren­d (lager) salaris. „Mijn eerste reactie was dat ik dat niet wilde, want je wil toch vooral stappen vóóruit maken in je carrière. Maar ik zag ook wel dat het zo niet verder kon.”

Hoeveel mensen net als Schreefel demotie maken, zoals een stap terug op de carrièrela­dder officieel heet, is lastig te zeggen. Wel berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2016 dat een op de 25 medewerker­s, die langer dan twee jaar voor dezelfde baas werkten, er in dat jaar op achteruit was gegaan in functie. Uit het rapport HR Trends 2017

2018 van adviesbure­au Berenschot, salarisdie­nstverlene­r ADP en Performa Uitgeverij, blijkt dat bijna 40 procent van de meer dan duizend onderzocht­e organisati­es demotie gebruikt om werknemers langer binnen boord te houden. Vooral bij de overheid en binnen kennisinst­ellingen is het middel populair, bijvoorbee­ld wanneer iemand gezondheid­sklachten heeft of de pensioenle­eftijd nadert.

Gedwongen stap terug

Volgens René Schalk, bijzonder hoogleraar sociaal werk aan Tilburg University, zijn er voor werkgever en werknemer verschille­nde redenen om te kiezen voor demotie. Gezondheid­sredenen bijvoorbee­ld, of organisato­rische veranderin­gen.

Schalk, die onderzoek doet naar het fenomeen, benadrukt dat er daarbij onderschei­d gemaakt moet worden tussen vrijwillig­e demotie en gedwongen demotie, wanneer iemand bij een reorganisa­tie bijvoorbee­ld voor de keuze wordt gesteld: „of je gaat een lagere functie vervullen, of je vliegt eruit”.

En vooral op die laatste vorm van demotie heerst nog een taboe, zegt Richard Jongsma, die als HR-adviseur verschille­nde boeken over het onderwerp schreef. „In een wereld waarin gedacht wordt dat je alles kunt bereiken zolang je er maar hard genoeg voor werkt, en de enige weg op de carrièrela­dder de weg omhoog lijkt, voelt een gedwongen stap terug als gezichtsve­rlies.”

Zo had ook Astrid van de Nieuwenhof (34) aanvankeli­jk moeite te accepteren dat ze haar oude functie niet kon behouden. „Ik heb er zoveel tranen om gelaten. Al die tijd zag ik voor me dat ik over een paar jaar kon opklimmen naar een hogere positie, maar precies het tegenoverg­estelde gebeurde.”

Als consultant reed ze voor haar bedrijf, dat advies geeft in de voed- selsector, jaarlijks zo’n 50.000 kilometer, altijd was ze onderweg naar klanten. Totdat ze door een ongeluk reumatisch­e klachten ontwikkeld­e. „Ik kon ineens veel minder op pad. Dus toen er een functie op de afdeling planning vrijkwam en het management mij vroeg, stemde ik toe die functie tijdelijk te vervullen.”

Een lagere functie betekent vaak ook een stap terug in salaris, al hoeft dat volgens Schalk niet altijd het geval te zijn. „Vooral mensen die bijna met pensioen gaan, behouden vaak hetzelfde salaris.” Van de Nieuwenhof was zelf stellig: „Ik wilde best een stap terug doen, maar niet minder gaan verdienen. Omdat het management de stap terug voorstelde, kon ik daar gelukkig makkelijk over onderhande­len.”

Inmiddels werkt ze ruim anderhalf jaar op de afdeling planning en is het haar vaste baan geworden. Al bleef ze vooral aan het begin benadrukke­n dat de functie tijdelijk was. „Omdat ik het tegenover me- zelf niet goed kon verantwoor­den. Het voelde alsof ik mijn werk niet aankon, en dat rekende ik mezelf zwaar aan.”

Frustratie

Uit onderzoek van hoogleraar Schalk en organisati­epsycholoo­g Edith Josten blijkt dat medewerker­s na een demotie vaak minder tevreden zijn over hun werkzaamhe­den, terwijl gevoelens van emotionele uitputting niet minder worden. Een onderzoeks­resultaat dat Schalk verbaasde. „Demotie wordt meestal ingezet om een probleem op te lossen, maar blijkbaar weten bedrijven niet te voorkomen dat het in de praktijk meer problemen veroorzaak­t.”

Volgens Schalk zitten die problemen ’m vooral in het gebrek aan uitdaging in de nieuwe functie. „Er bestaat een vooroordee­l dat iemand die terugkomt na een burn-out of tegen zijn pensioen aan zit, vooral licht werk kan doen. Bedrijven laten ze een stapje terug doen en geven ze ‘saaiere’ werkzaamhe­den, maar daar worden medewerker­s niet gelukkiger van.”

Zonder duidelijke communicat­ie over een vervolgpla­n, kan een demotie bovendien veel frustratie opleveren, ziet Jongsma. Kan een medewerker op den duur bijvoorbee­ld weer terugkeren naar de oude functie? En hoe houd je het werk uitdagend?

„Zonder die duidelijkh­eid kan een stap terug vervelend uit- pakken, want anders dan bij ontslag blijf je collega’s bij de koffieauto­maat tegenkomen. En dan is het niet alleen voor jezelf, maar ook in je communicat­ie met anderen fijn om een plan te hebben.” Ook de communicat­ie binnenshui­s is heel belangrijk. Jongsma: „Kondig je promoties altijd aan in het personeels­blad, doe dat dan ook met demoties.”

Van de Nieuwenhof had het geluk dat veel van haar collega’s wisten van haar gezondheid­sproblemen, en haar stap terug dus begrepen. Maar ze merkt wel dat klanten haar soms anders behandelen. „Mensen met wie ik nota bene heb samengewer­kt als consultant, vragen nu of er een ‘echte consultant’ aan de telefoon kan komen om mijn antwoord te bevestigen.” Ze lacht erom, maar des- tijds was het minder leuk. „Alsof mijn kennis ineens minder waard was.”

Wat uiteindeli­jk hielp was de waardering die ze in haar nieuwe functie krijgt. „Ik krijg veel compliment­en over mijn werkwijze, en merk dat ik ook nu goed ben in wat ik doe. Wat eerst als een stap terug voelde, voelt nu als een stap in de goede richting.”

Een gedwongen stap terug voelt als gezichtsve­rlies Richard Jongsma HR-adviseur

 ?? ILLUSTRATI­E PEPIJN BARNARD ??
ILLUSTRATI­E PEPIJN BARNARD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands