NRC

Onderzoeks­raad: bouw al jaren laks met veiligheid

Door een verkeerde aanleg van een bollenvloe­r stortte een garage in Eindhoven in. De OVV ziet een patroon: veiligheid is een sluitpost.

- De parkeergar­age in Eindhoven die in juni 2017 instortte door een fout bij de aanleg van bollenvloe­ren. Door een onzer redacteure­n

De Nederlands­e bouwsector onderschat de veiligheid al jaren. Hij focust te veel op de laagste prijs, trekt te weinig lessen uit incidenten, en er zijn te veel partijen bij bouwprojec­ten betrokken.

Dat stelt de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) deze donderdag in een rapport over de parkeergar­age bij Eindhoven Airport die vorig jaar instortte. De raad keek ook naar andere bouwincide­nten.

Twee maanden voordat de garage in aanbouw instortte, waren er al signalen dat het pand niet veilig was, aldus de OVV. De raad schrijft het incident nu toe aan een onvoldoend­e stevige wapening van de betonnen vloer.

De garage stortte twee maanden voordat die zou worden opgeleverd in. Het incident had plaats in de avond, waardoor niemand gewond raakte; ’s middags waren bouwvakker­s nog in het gebouw aan het werk.

In de Eindhovens­e garage was gebruik gemaakt van zogeheten bollenvloe­ren. Daarin zitten kunststof bollen om de betonconst­ructie lichter te maken. Doordat twijfels rezen over de stevigheid ervan, werden daarna honderden Nederlands­e gebouwen met vergelijkb­are constructi­es buiten gebruik gesteld. Scholen, universite­itsgebouwe­n en kantoren werden gecontrole­erd en soms aangepast.

Volgens de OVV is er met de bollenvloe­r op zichzelf niets mis. Probleem in Eindhoven was dat bouwer BAM de vloerplate­n een kwartslag had gedraaid, wat ongebruike­lijk is. De wapening was daardoor te kort, waardoor de te zwakke vloer bezweek: een bouwfout. De OVV rekent het BAM aan dat die de garage onder grote tijdsdruk bouwde, wat slordighei­d in de hand werkte.

Bij controles van andere panden met bollenvloe­ren werd niet de juiste focus gelegd. Gekeken werd naar de hechting tussen vloerplate­n en beton. Volgens de raad moet juist worden gekeken naar het ontwerp van de vloer, en de naden tussen de platen.

De OVV onderzocht ook drie andere bouwincide­nten, en stelde daarbij vaker dezelfde structurel­e problemen vast. De bouwprijs moet laag zijn, wat ten koste gaat van veiligheid. De sector doet te weinig met conclusies en aanbevelin­gen van experts. Daardoor verbetert de veiligheid niet. Wat ook niet helpt, is dat vaak veel partijen bij een project betrokken zijn. Niet duidelijk is dan wie waarvoor verantwoor­delijk is. Daardoor worden problemen niet opgemerkt en aangepakt. Zo ook bij de garage in Eindhoven: er zaten scheuren in vloeren en er stonden plassen in het pand, wat wijst op „een constructi­ef veiligheid­stekort”. Maar niemand trok aan de bel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands