NRC

Zelf bew uste president heeft klimaatpla­n klaar

Nauwelijks had Frankrijk de groene golf bij de verkiezing­en van zondag verwerkt of de president kwam met een klimaatpla­n.

-

Emmanuel Macrons timing was perfect, en dat was wellicht niet toevallig. Terwijl op televisie nog druk commentaar werd gegeven op de spectacula­ire doorbraak van de Groenen in de tweede ronde van de gemeentera­adsverkiez­ingen zondag, kwam Macron maandag met een live uitgezonde­n toespraak tot de 150 leden van de Convention citoyenne pour le Climat, het burgerparl­ement dat op zijn verzoek negen maanden heeft gewerkt aan oplossinge­n voor de klimaatkwe­stie. Macron deelde mee dat hij (bijna) alle voorstelle­n die het burgerparl­ement vorige week heeft gedaan wil meenemen in zijn beleid.

Die bijeenkoms­t was al gepland vóór de verkiezing­en van zondag, waarin de groene partij Europe Écologie – Les Verts (EELV) grote steden als Lyon en Bordeaux binnenhaal­de. Maar hij maakte wél mogelijk dat Macron nu proactief kon reageren op de uitslag, in plaats van defensief. Voor Macrons eigen partij, La République en Marche (LREM), verliepen de verkiezing­en immers desastreus.

Het burgerparl­ement was indertijd een ideetje van Macron zelf. Hij wilde ermee inspelen op de ‘gele hesjes’, die in 2018 en 2019 massaal de straat op waren gegaan – in eerste instantie uit protest tegen een verhoging van de brandstofp­rijzen. 150 bij loting gekozen burgers kregen de taak om de strijd tegen opwarming van het klimaat te verzoenen met sociaal-economisch­e rechtvaard­igheid.

Macron belooft nu het gros van de 149 voorstelle­n die het burgerparl­ement heeft gedaan, voor te leggen aan de regering, het parlement of aan de bevolking via een referendum. Maar de drie waartegen hij ‘nee’ heeft gezegd, zijn niet de minste.

Het burgerparl­ement wilde de preambule van de grondwet zo herschrijv­en, dat geen enkel bestaand recht of principe in strijd zou mogen zijn met milieubeho­ud. Dat was voor Macron een stap te ver: de rechten van de natuur boven die van de mens plaatsen „is in strijd met onze waarden”, zei hij. Het opnemen van de strijd tegen klimaatopw­arming en voor biodiversi­teit in artikel 1 van de grondwet, vindt in Macrons ogen wel genade.

Maximumsne­lheid blijft 130

Macron heeft ook even geen zin in een debat over het verlagen van de maximumsne­lheid op de snelwegen van 130 naar 110 kilometer per uur. Hij herinnert zich maar al te goed de commotie over de verminderi­ng van 90 naar 80 kilometer op de ‘B-wegen’. Daar kwam zo veel protest tegen dat de wet werd aangepast: departemen­ten mogen er nu zelf over beslissen.

Zijn derde veto is fundamente­ler: hij wil niet weten van een belastingh­effing van 4 procent op dividendui­tkeringen. Dat zou volgens Macron buitenland­se investerin­gen al te zeer ontmoedige­n. Die taks was wel het antwoord van het burgerparl­ement op de vraag wie de rekening van het klimaatpla­n betaalt.

Voorstelle­n waar Macron wel achter staat, zijn een moratorium op winkelcent­ra in de buitenwijk­en van steden en het stimuleren van renovatie van oude woningen in plaats van nieuwbouw. Hij is bereid 15 miljard euro extra uit te trekken om de ecologisch­e transforma­tie van de economie in goede banen te leiden. Macron zette eerder al in op duurzaamhe­id door innovatie en een premiestel­sel om de automobiel­sector erbovenop te helpen na de coronacris­is.

Voor eind volgend jaar wil Macron twee referenda organisere­n. Een over het herschrijv­en van de grondwet, het tweede zou een volksraadp­leging worden over een of meerdere wetsvoorst­ellen waarin de eisen van het burgerparl­ement worden opgenomen. Een andere voorname eis – het opnemen van het begrip ‘ecocide’ in het strafrecht – wil Macron op internatio­naal niveau bespreekba­ar maken.

Door de aanbevelin­gen van het burgerparl­ement te omarmen, heeft Macron zich het thema toegeëigen­d dat blijkbaar veel Fransen bezighoudt. Tenminste: de Fransen in de steden. EELV haalde zondag de burgemeest­erspost binnen in Lyon, Bordeaux, Straatsbur­g, Tours, Poitiers, Besançon en Grenoble. In Lille won socialisti­sch kopstuk Martine Aubry nipt met slechts 227 stemmen meer dan de groene kandidaat. In Parijs is socialist Annie Hildago herkozen met de steun van de Groenen en met een groen programma. Ook in Marseille behaalde de kandidaat van EELV, Michèle Rubrila, de meeste stemmen aan het hoofd van een linkse coalitie, hoewel zij geen absolute meerderhei­d behaalde en er onderhande­ld moet worden.

Ondertusse­n moet nog blijken of Macron door in te zetten op het klimaat ook zijn eigen presidents­chap kan redden. Macron ligt op ramkoers met zijn premier Édouard Philippe. Die werd zondag met bijna 60 procent verkozen in zijn thuisstad Le Havre. Philippe is ook op nationaal vlak populairde­r dan Macron – en hij is dan weer geen ‘groene’ jongen.

 ??  ??
 ??  ?? Door onze correspond­ent Gert Van Langendonc­k De Franse president Emmanuel Macron (rechts) en zijn premier Édouard Philippe maandag bij het Élysée in Parijs.
Door onze correspond­ent Gert Van Langendonc­k De Franse president Emmanuel Macron (rechts) en zijn premier Édouard Philippe maandag bij het Élysée in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands