NRC

Koning betuigt ‘diepste spijt’ voor wandaden in Congo

De Belgische koning Filip schreef een brief ter gelegenhei­d van de zestigste verjaardag van Congo’s onafhankel­ijkheid.

- Door onze correspond­ent Anouk van Kampen

Nog maar enkele weken geleden leek het er niet op dat deze dinsdag, de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid, anders zou verlopen dan voorgaande jaren. Ondanks een toenemende roep om excuses voor het Belgisch koloniaal verleden, sprak de Belgische koning toen nog uit dat er een ‘historisch­e consensus’ nodig was en een ‘goede gelegenhei­d’ om die aan te bieden.

Excuses kwamen er niet, maar het kwam dicht in de buurt. Op de verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid betuigt Filip in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi zijn „diepste spijt” voor de wandaden tijdens het bewind van de Belgische koning Leopold II (1885-1908) en de koloniale periode (1908-1960).

In de brief, verstuurd omdat de koning vanwege de coronacris­is niet aanwezig kan zijn, feliciteer­t Filip de president en de Congolezen met de verjaardag en beschrijft hij de „vriendscha­ppelijke banden” en „intense samenwerki­ng” tussen de landen. Daarvoor is het volgens hem nodig „in alle openheid en sereniteit” te spreken over de „pijnlijke episoden” uit de gezamenlij­ke historie.

Filip schrijft: „Ten tijde van CongoVrijs­taat werden geweld- en gruweldade­n gepleegd die op ons collectiev­e geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolg­ende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaak­t en zijn vernederin­gen toegebrach­t.” Voor die „wonden uit het verleden” betuigt Filip spijt. „Wonden die tegenwoord­ig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discrimina­tie, nog te sterk aanwezig in onze samenlevin­g.”

Hedendaags racisme

Met die laatste passage lijkt de koning te wijzen op het verband tussen het Belgisch koloniaal verleden en hedendaags racisme. De recente, wereldwijd­e antiracism­eprotesten hebben ook in België zaken als discrimina­tie op de arbeids- en woningmark­t en bij de politie op de agenda gezet. In het kielzog van de protesten werden talloze standbeeld­en beklad van Leopold II, verantwoor­delijk voor de dood van honderddui­zenden tot miljoenen mensen die in ‘zijn’ CongoVrijs­taat door verminking, executies, verhongeri­ng en ziekte om het leven kwamen. Een parlementa­ire commissie gaat zich erover buigen.

Filip schrijft het initiatief voor deze commissie te steunen. In de brief is gekozen voor het woord ‘spijt’ boven ‘excuses’, wat meer duidt op een persoonlij­k gevoel van de koning dan op een officiële verontschu­ldiging met juridische implicatie­s.

Toch komt de brief als een verrassing. België bood eerder excuses aan voor zijn rol in de moord op onafhankel­ijkheidsst­rijder Patrice Lumumba, Congo’s eerste democratis­ch verkozen premier, die na een staatsgree­p werd geëxecutee­rd. Vorig jaar bood toenmalig premier Charles Michel zijn excuses aan voor de wijze waarop het land ‘metissen’ – kinderen uit een gemengde relatie – heeft behandeld. Verder gingen die excuses nooit.

Filip is de eerste Belgische koning die zich over de wandaden in Congo uitspreekt, en hoewel hij de laatste weken meermaals werd opgeroepen excuses te maken, werd niet verwacht dat het nu al zou gebeuren.

 ??  ?? De Belgische premier Sophie Wilmès onthult deze dinsdag in Brussel een plaquette ter gelegenhei­d van zestig jaar onafhankel­ijkheid in Congo.
De Belgische premier Sophie Wilmès onthult deze dinsdag in Brussel een plaquette ter gelegenhei­d van zestig jaar onafhankel­ijkheid in Congo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands