NRC

113: ‘Voorkom zelfdoding door screening op scholen’

Vragenlijs­ten en trainingen kunnen suïcide onder jongeren voorkomen. Een dergelijke aanpak bleek in Brabant effectief.

- Door onze medewerker Maarten Dallinga De Brabantse aanpak

Stichting 113 Zelfmoordp­reventie wil dat alle scholieren op het middelbaar onderwijs in Nederland zo snel mogelijk structuree­l worden gescreend op depressivi­teit en suïcidalit­eit. Wie klachten heeft, krijgt wat 113 betreft direct een preventiet­raining aangeboden. Dat zegt de stichting tegen NRC, nadat is gebleken dat een dergelijke aanpak in Brabant effect sorteert.

Sinds het schooljaar 2016-2017 worden alle tweedejaar­sleerlinge­n op middelbare scholen in de regio Oss, Helmond en Boxmeer via vragenlijs­ten onderzocht op depressiev­e klachten en suïcidalit­eit. Tot nu toe volgden zo’n honderd jongeren daarna een preventiet­raining. De zogeheten STORM-aanpak (Strong Teens and Resilient Minds) werd ontwikkeld op initiatief van GGZ Oost Brabant vanwege het relatief hoge aantal suïcides in Brabant.

Op basis van een meerjarige studie concludere­n onderzoeke­rs dat de Brabantse aanpak werkt. Van de 5.000 onderzocht­e jongeren had op basis van de screening ongeveer 10 procent depressiev­e klachten. 66 van hen deden mee aan Op Volle Kracht (OVK), een preventiet­raining. Een andere groep kreeg algemene voorlichti­ng over psychische klachten. Een jaar na afronding had bijna 40 procent van de OVK-deelnemers minder klachten, tegenover ruim 10 procent van de jongeren uit de controlegr­oep.

Gerdien Franx, programmam­anager bij 113 Zelfmoordp­reventie, noemt

STORM „het schoolvoor­beeld” van suïcidepre­ventie: de brede aanpak is wetenschap­pelijk onderbouwd en veel verschille­nde partijen, zoals GGD, ggz, scholen en gemeenten, werken samen. Volgens Daan Creemers, klinisch psycholoog van GGZ Oost Brabant en een van de onderzoeke­rs van STORM, is de systematis­che aanpak „direct adopteerba­ar” voor regio’s. Hij benadrukt: „Met STORM signaleren we ook jongeren die nog niet in beeld zijn bij zorgverlen­ers.” In 2018 overleden in Nederland ruim 1.800 mensen door zelfdoding, onder wie 51 tieners.

Om haar suïcidepre­ventie uit te breiden, wil de stichting vanaf 2021 een rijksbijdr­age van bijna 5 miljoen euro per jaar – ongeveer 4 miljoen euro meer dan nu.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordp­reventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands