NRC

Meerderhei­d van Supreme Court stemde tegen een antiabortu­swet in Louisiana. Een nieuwe tegenslag voor president Trump.

- Door onze correspond­ent Bas Blokker

Het Amerikaans­e Hooggerech­tshof heeft maandag een antiabortu­swet van de staat Louisiana vernietigd. De uitspraak is een nederlaag voor de krachtige antiabortu­slobby in de VS en voor president Donald Trump, die de verkiezing­en van 2016 mede won met de belofte dat hij antiabortu­srechters zou benoemen. Het was voor het eerst sinds het hoogste Amerikaans­e gerechtsho­f een meerderhei­d heeft van rechters met een voorgeschi­edenis van uitspraken tégen abortus, dat zij zich bogen over een abortuszaa­k.

De twee rechters die Trump in het negenkoppi­ge Hooggerech­tshof wist te krijgen, steunden samen met twee langer zittende conservati­eve rechters de wet uit Louisiana. Dat de wet toch werd vernietigd, komt doordat opperrecht­er John Roberts meestemde met de vier progressie­ve rechters aan het hof. De conservati­ef Roberts deed dit, verklaarde hij, louter op basis van juridisch precedent. Vier jaar geleden wees het hof, in een andere samenstell­ing, een vrijwel identieke wet uit Texas af. Roberts stemde destijds zelf destijds tegen die beslissing van de meerderhei­d.

Juridische trucs

De wet in Louisiana verplichtt­e abortusart­sen een licentie te bezitten voor een algemeen ziekenhuis op maximaal 30 mijl (48 kilometer) afstand van de abortuskli­niek waar ze werkzaam waren. Het gevolg zou zijn dat er in feite nog maar één abortuskli­niek in de hele staat Louisiana zou kunnen openblijve­n.

Deze wet is een van de vele juridische trucs waarmee actiegroep­en proberen het recht op abortus praktisch onmogelijk te maken. Dat recht werd in 1973 vastgelegd in de uitspraak Roe vs. Wade. Activisten hebben sluiproute­s uitgestipp­eld waarmee het recht formeel intact wordt gelaten, maar die het gebruik ervan verhindere­n. Zo worden in sommige staten eisen gestel aan de breedte van de gangen van een abortuskli­niek. Of

aan de behandelen­d arts, zoals in

Texas en Louisiana.

Vooralsnog stuiten deze bepalingen telkens op bezwaren van rechtbanke­n die de beperkinge­n aan de abortuspra­ktijk afwegen tegen de daaruit voortvloei­ende beperkinge­n voor vrouwen die een legale behandelin­g willen. De uitspraak van maandag laat zien hoe precair dat evenwicht is en hoe zwaar politieke benoeminge­n aan het Hooggerech­tshof tellen. Trump hamert er de laatste weken op dat hij binnenkort een lijst van conservati­eve kandidaten voor

het Hooggerech­tshof bekend zal maken. De oudste rechter aan het hof is de progressie­ve Ruth Bader Ginsburg (87), die de laatste jaren nogal eens met haar gezondheid sukkelde.

‘Verraad’ van de opperrecht­er

Trump twitterde voor het eerst over zijn kandidaten­lijst na een onverwacht­s progressie­ve uitspraak van het hof over de rechten van homoseksue­len, transgende­rs en biseksuele­n eerder deze maand. Een door Trump benoemde rechter, Neil Gorsuch, schreef toen het arrest waarmee het

ontslaan van mensen op basis van hun seksuele geaardheid werd verboden. Opperrecht­er John Roberts stemde met hem mee, drie conservati­eve rechters stemden tegen.

„Roberts heeft ons opnieuw verraden”, zei Prudence Robertson maandag. De woordvoerd­er van de conservati­eve actiegroep Susan B. Anthony List stond met een groep antiabortu­sactiviste­n na te praten na de uitspraak. „Het wordt tijd dat Roberts vertrekt.”

Activisten van ‘pro choice-organisati­es’ onthaalden de uitspraak van maandag juist. „Het trucje heeft niet gewerkt”, zei Amy Hagstrom Miller, oprichter van Whole Woman’s Health, een keten van abortuskli­nieken in meerdere Amerikaans­e staten. „Op een moment dat het hele land verlangt naar een progressie­ve lijn, probeerde de regering-Trump de tijd terug te draaien door de rechtbanke­n te vullen met conservati­eve rechters.” Uit peilingen blijkt dat de Amerikaans­e bevolking in ruime meerderhei­d al jaren voor het recht op abortus is: ruim 60 procent vindt dat zwangersch­apsafbreki­ng in „alle of de meeste gevallen” legaal moet kunnen plaatsvind­en.

 ??  ?? Betogers tegen abortus (pro-life) verzamelde­n zich maadag bij het Hooggerech­tshof in Washington.
Betogers tegen abortus (pro-life) verzamelde­n zich maadag bij het Hooggerech­tshof in Washington.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands