NRC

Staat Israël op het punt om Palestijns gebied te annexeren – of niet?

Woensdag mag de Israëlisch­e premier Netanyahu op grond van het regeerakko­ord beginnen met het annexeren van een deel van de bezette Palestijns­e gebieden. Niemand weet echter wat er precies gaat gebeuren – áls er iets gebeurt.

- Door onze correspond­ent Jannie Schipper TEL AVIV

Al weken wachten Israëliërs, Palestijne­n en de rest van de wereld af of Israël weer stukken Palestijns grondgebie­d zal annexeren of niet. Deze woensdag zou premier Benjamin Netanyahu hiervoor mogelijk het startschot geven. Negen vragen.

1 Wat gaat er gebeuren?

Israël kan volgens het in april gesloten regeerakko­ord tot 30 procent van de Westelijke Jordaanoev­er annexeren, inclusief alle nederzetti­ngen en de Jordaanval­lei. Van alle scenario’s waarover wordt gespeculee­rd, lijkt een gedeelteli­jke annexatie de meest waarschijn­lijke. Als de annexatie niet verder gaat dan één of twee grote nederzetti­ngen, blijven de reacties van de Palestijne­n en de internatio­nale gemeenscha­p beperkt, hoopt de Israëlisch­e regering. Gevoeliger ligt de annexatie van de Jordaanval­lei. Dit vruchtbare gebied is onmisbaar voor een eventuele Palestijns­e staat.

2 Hoe zit het ook alweer?

Israël houdt de Westelijke Jordaanoev­er en de Gazastrook sinds de Zesdaagse Oorlog met de Arabische buurlanden in 1967 militair bezet. Bij de Oslo-akkoorden van 1993 en 1995 werd het gebied opgedeeld in zone A, B en C – met A en B onder gedeelteli­jk Palestijns bestuur en C onder Israëlisch bestuur. Het te annexeren gebied ligt in zone C. Door het groeiende aantal nederzetti­ngen, met al bijna een half miljoen Israëlisch­e bewoners, en de vele beperkinge­n voor Palestijne­n, wordt zone C door velen al gezien als de facto geannexeer­d.

3 Waarom nu?

Het is volgens Netanyahu „een historisch­e kans”. Nog nooit stond een Amerikaans­e president zo welwillend tegenover eenzijdige Israëlisch­e stappen. In november kan dat anders zijn; de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden zegt tégen annexatie te zijn. Bovendien is de wereld te druk met de coronacris­is om zich nu in het slepende conflict te mengen.

4 Waarom zou hij het niet doen?

Precies om diezelfde redenen is dit misschien juist een slecht moment om zo’n radicale stap te zetten: Israël kampt met een diepe economisch­e crisis plus een nieuwe coronauitb­raak. Wat hebben Israëliërs eraan als daar regionale onrust bij komt? Ook Trumps onzekere positie kan als tegenargum­ent dienen: als hij weggestemd wordt, is annexatie een valse start van de relatie met een nieuwe president.

Netanyahu wacht op het groene licht van de Amerikanen. Het annexatiep­lan is gebaseerd op Trumps Visie voor vrede uit januari. Dat plan leek ontworpen voor en door Netanyahu. Het Witte Huis vreest echter door unilateraa­l Israëlisch­e acties de stok kwijt te raken om de Palestijne­n

mee naar de onderhande­lingstafel te slaan. Beraad tussen de VS en Israël loopt nog.

5

Wat houdt annexatie eigenlijk in?

In geannexeer­d gebied gaat het Israëlisch­e recht gelden. Rechts Israël noemt het liever ‘toepassen van Israëlisch­e soevereini­teit’, omdat annexatie volgens de definitie gaat om het innemen van land dat tot een andere staat behoorde. Annexatie zou zowel directe gevolgen hebben als impact op de langere termijn. Voor de Israëlisch­e kolonisten wordt het bijvoorbee­ld makkelijke­r om huizen te bouwen, voor de Palestijns­e bevolking versterkt het de bestaande beperkinge­n, zoals gebrek aan bewegingsv­rijheid, sloop van huizen en grondverli­es. Bovendien wordt het juridisch bijna onmogelijk om de Israëlisch­e nederzetti­ngen in bezet gebied ooit te ontruimen.

Als (sommige) nederzetti­ngen worden geannexeer­d, moeten Palestijne­n over Israëlisch grondgebie­d reizen om hun dorpen en steden uit te komen. Het is onduidelij­k wat de status wordt van Palestijne­n die in te annexeren gebied wonen. Netanyahu heeft al gezegd dat ze geen Israëlisch paspoort krijgen.

Het belangrijk­ste gevolg is dat de tweestaten­oplossing nog verder wegdrijft; tegenstand­ers zien in annexatie de doodssteek voor het op apegapen liggende vredesproc­es.

6

Kan Israël dit zomaar doen?

Activisten vrezen dat het annexatiep­lan tot nieuw geweld leidt. De militante Hamas-beweging heeft al gemeld annexatie als een oorlogsver­klaring te zien. De Palestijns­e Autoriteit heeft gedreigd zichzelf op te heffen, waardoor chaos op de Westelijke Jordaanoev­er kan ontstaan.

7

Hoe reageert de wereld? VN-secretaris-generaal António Guterres noemde de annexatiep­lannen „een zeer ernstige schending van het internatio­naal recht”. De EU heeft haar „ernstige bezorgdhei­d” uitgesprok­en. Amerikaans­e en Europese politici hebben petities tegen de annexatie getekend. Ook Arabische landen veroordele­n de plannen scherp. Het dreigendst klinkt buurland Jordanië, dat een „enorm conflict” voorspelt. Jordanië en Egypte zijn de enige twee Arabische landen met een vredesverd­rag met Israël. In de praktijk zijn de tegenactie­s waarschijn­lijk beperkt.

8

Hoe zit het in de Israëlisch­e politiek? Netanyahu’s coalitiepa­rtner Benny Gantz heeft enerzijds verklaard dat Israël niet wacht als de Palestijne­n „in hun diepe stront” blijven zitten. Anderzijds wil hij het annexatiep­lan alleen uitvoeren in het kader van een breder diplomatie­k proces. Dinsdag zei hij dat het plan moest wachten tot na de coronacris­is. Netanyahu kan ook buiten hem om de Knesset, het Israëlisch­e parlement, met zich mee proberen te krijgen.

9

En wat vinden Israëliërs ervan?

Volgens een recente opiniepeil­ing weten ze dat zelf niet: 26 procent heeft geen mening, 32 procent is vóór en 42 procent tégen annexatie. Voor bijna niemand is het een prioriteit.

De wereld is te druk met corona om zich nu in het slepende conflict te mengen. Maar ook Israëliërs hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands