NRC

‘Mijn kaart gaf de Palestijne­n een schok’

Kaarten spelen een grote rol in het Israëlisch-Palestijns­e conflict. Cartograaf Jan de Jong poogde jarenlang een creatieve bijdrage te leveren.

- Door onze redacteur Floris van Straaten ‘Vredesfant­asie’

Al tientallen jaren maakt de Nederlands­e cartograaf Jan de Jong (69) kaarten van de Palestijns­e gebieden, die door zowel Palestijne­n als Israëliërs worden gewaardeer­d. Door de jaren heen heeft hij voor uiteenlope­nde opdrachtge­vers gewerkt, van de hoogste Palestijns­e leiders tot de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken John Kerry.

Kaarten liggen gevoelig, zeker in het Israëlisch-Palestijns­e conflict. Ze kunnen zaken zeer aanschouwe­lijk maken of juist verhullen. „Ik heb soms een schok op het gezicht van een Palestijns­e minister gezien als hij een van mijn kaarten onder ogen kreeg”, vertelt De Jong telefonisc­h uit Rotterdam, waar hij na decennia in Jeruzalem neerstreek. „Pas dan beseften ze hoe groot die joodse nederzetti­ngen op de Westelijke Jordaanoev­er waren. Velen van hen hadden nooit een voet in zo’n nederzetti­ng gezet maar ik kon daar wel terecht.”

Een voorbeeld van een misleidend­e kaart trof De Jong aan in het vredesplan van president Donald Trump, dat nu de basis vormt voor plannen van de Israëlisch­e regering delen van de bezette Palestijns­e gebieden te annexeren. „Daaruit blijkt niet dat de zuidelijke gebieden die de Palestijne­n als compensati­e voor te annexeren gebieden op de Westelijke Jordaanoev­er zouden krijgen in de woestijn liggen. Dat is niet meer dan een zandbak. Het is beschamend dat een dergelijke kaart in zo’n plan wordt opgenomen. Op mijn kaart zie je dat wel en is meteen duidelijk dat compensati­e in die vorm absurd is.”

Hoe bent u in die regio beland?

„Het waren de kaarten die me naar het Midden-Oosten dreven. Voor cartografe­n was dat een soort paradijs, waar grenzen voortduren­d veranderde­n, een prachtig laboratori­um, vooral ook op de Westelijke Jordaanoev­er en in Gazastrook. Halverwege de jaren tachtig was ik in Jeruzalem om onderzoek te doen voor een politieke reisgids. Daar kwam ik in contact met Palestijne­n die me vroegen kaarten te maken met trends ten gevolge van de nederzetti­ngenbouw en wat daardoor zou resteren aan Palestijns­e ontwikkeli­ngskansen.”

Hoe kwam u aan uw informatie?

„Vooral in de beginjaren was dat erg lastig. De Israëliërs hadden toen het monopolie op de luchtfotog­rafie. Ik moest vaak zelf de situatie ter plekke verkennen met potlood en papier. Inmiddels

zijn er satellietb­eelden beschikbaa­r en is de cartografi­e technisch een stuk behulpzame­r geworden. Maar nog altijd geeft Israël niet alle belangrijk­e informatie vrij. Dat geldt vooral voor de ontwikkeli­ng van de nederzetti­ngen. Dat ligt ook heel gevoelig. Met Israëliërs heb ik overigens door de jaren heen ook goed kunnen samenwerke­n.”

Vond u het moeilijk om profession­eel gezien neutraal te blijven?

„Ik vond altijd dat de Palestijne­n een legitieme positie hadden. Israël heeft dat niet, het bezet de Palestijns­e gebieden. Daarmee conformeer ik me aan het internatio­naal recht. Ik was veelal aan Palestijns­e zijde gestatione­erd als adviseur maar ook de Israëliërs waren geïnteress­eerd in zulke kaarten. Als cartograaf hielp ik zoeken naar een creatieve oplossing voor het conflict. Het is een prikkelend­e uitdaging opties voor een gebiedsrui­l te karteren vanuit een ‘win-win’-perspectie­f voor beide partijen. Dat vergt van Israël het besef dat de Palestijne­n iets anders geboden moet worden dan marginale zandvlakte­s in ruil voor groeigebie­den rond de Palestijns­e steden die Israël wil annexeren ten bate van nederzetti­ngen. ”

Bent u vaak bedolven onder kritiek?

„Dat valt mee. Alle partijen erkennen min of meer de cartografi­sche realiteit. Van Israëlisch­e kant werd mijn werk ook steeds serieus genomen. Wel riep een kaart die ik had gemaakt van vernietigd­e Palestijns­e dorpen woede op bij Israëlisch­e nationalis­ten. De laatste jaren is de belangstel­ling voor het conflict afgenomen, mede omdat het diplomatie­ke proces tot stilstand is gekomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands