NRC

Grote verschille­n binnen Partij voor de Toekomst ‘geen obstakel’

Henk Otten wil het FVD-succes herhalen, maar ditmaal met Henk Krol als lijsttrekk­er. Eerst: inhoudelij­ke verschille­n overbrugge­n.

- Door onze redacteur Rik Rutten

(links) en

Hoe het begon? Bij Business Class, het zondagocht­endprogram­ma van Harry Mens, een aantal uitzending­en geleden. „Na de show zei Harry tegen me: je moet eens met Henk Otten bellen. Wat hij met GO wil en wat jullie willen, dat ligt in elkaars verlengde”, vertelt Henk Krol. „Toen heb ik een appje gestuurd.”

Henk Otten, Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen geven met de aankondigi­ng van een nieuwe politieke samenwerki­ng het Nederlands­e partijland­schap een zoveelste zwieper. Het plan: één gezamenlij­ke partij, de Partij voor de Toekomst, met Otten als voorzitter en Krol als de beoogde lijsttrekk­er. Het doel, volgens Otten: „Tien zetels, dat haalde 50Plus ook in de peilingen voor het gedoe daar begon.”

De ene Henk werd een jaar geleden geroyeerd bij Forum voor Democratie (FVD), na een geëscaleer­de ruzie binnen de partijtop over geld en ideeën. De andere Henk was vorige maand het geruzie zat bij 50Plus, waar hij fractievoo­rzitter was. Hij stapte op en maakte direct bekend voortaan samen te werken met Femke Merel van Kooten. Die was op haar beurt in de zomer van 2019 vertrokken bij de (tweede van rechts) bespreken met Tweede Kamerlid

Partij voor de Dieren: ze miste er aandacht voor ‘mensending­en’.

Nu vormt het trio de harde kern van de Partij voor de Toekomst, samen met Eerste Kamerlid Jeroen de Vries, die geldt als vertrouwel­ing van Otten en hem volgde na diens royement bij FVD. Ook Robert Baljeu, een andere geroyeerde FVD’er, moet in de nieuwe partij een rol in het bestuur gaan spelen.

Fusie voor het kabinet

Voor het kabinet, continu op zoek naar meerderhed­en, komt de nieuwe fusie niet slecht uit. „Je ziet steeds vaker dat de stemmen staken”, zegt Otten, verwijzend naar de recente golf aan remise-uitslagen bij stemmingen in de Tweede Kamer. „Dat maakt ons niet onbelangri­jk.” In zowel de Eerste als de Tweede Kamer heeft de coalitie van Rutte III geen meerderhei­d. Vorig jaar hielp Otten het kabinet bij de stikstofsp­oedwet al over de streep. Nu kunnen ministers bij zijn partij terecht voor steun in beide Kamers.

Otten, De Vries en Baljeu werkten sinds hun vertrek al onder de naam GO aan een nieuwe politieke partij. Die moest „net zo vernieuwen­d als Forum was” worden, beloofde Otten. Wat ze nog zochten, was een lijsttrekk­er. Die hebben ze nu gevonden in Krol – een van de bekendste politici op het Binnenhof

en goed voor 233.000 stemmen bij de verkiezing­en in 2017. „Het geoliede motorblok dat achter het succes van Forum zat, gaan we plakken aan de lijsttrekk­er Krol van de Partij voor de Toekomst en de mensen van de Partij voor de Toekomst”, aldus Otten. „Een winnende formatie.”

Daarmee zijn de inhoudelij­ke verschille­n nog niet gladgestre­ken.

Toen Van Kooten en Krol als eersten bekendmaak­ten samen te gaan werken, nog geen twee maanden geleden, stelden ze een ogenschijn­lijk links en duurzaam beginselpr­ogramma op. Als eerste uitgangspu­nt gold „een respectvol­le omgang (…) tussen mens en natuur”. Ingewijden herkenden daarin vooral de hand van Van Kooten en haar man Frank, die als haar rechterhan­d ook in de Kamer werkt.

Otten en De Vries hameren in de Eerste Kamer juist op het belang van ondernemer­s en een kleine overheid. Tegenover NRC noemt Otten „de ecoen senator nomie en de pensioenen” als de twee grote speerpunte­n in het nog af te ronden partijprog­ramma. „Het is niet ineens zo dat we nu een klimaatpar­tij worden”, legt hij uit. „Wij zijn ook voor een goed milieu. Maar nu staan de opbrengste­n vaak niet in verhouding tot de kosten. Daar zijn Krol en ik het over eens.”

Een vergelijki­ng van het stemgedrag van de PvdD, 50Plus en FVD – de fracties waaruit de Partij voor de Toekomst voortkomt – in de Kamer laat ook grote verschille­n tussen de drie zien. Volgens Krol is dat geen obstakel. Dat merkte hij al snel toen hij in gesprek met Otten raakte, vertelt hij. „Ik kwam er steeds meer achter dat hij echt genuanceer­der tegen de dingen aankijkt dan Thierry Baudet en hij kreeg in de gaten dat wij een stuk reëler zijn dan hij dacht.”

Overal vertegenwo­ordigd

De politieke krachtenbu­ndeling past in een trend: hergroeper­en is het nieuwe afsplitsen. In een jaar tijd zagen de Eerste en Tweede Kamer zes leden met zetel en al bij hun partij vertrekken. Inmiddels hebben ze allemaal nieuw onderdak gevonden.

De senatoren Otten en De Vries vormden in de zomer GO, samen met Dorien Rookmaker, die later door een herindelin­g van het Europees Parlement (rechts) de fusieplann­en.

een nieuwe Nederlands­e zetel in Brussel innam voor dezelfde partij. Zij werken voortaan samen met Van Kooten, ex-PvdD, en Krol, ex-50Plus. De zesde afsplitser is Wybren van Haga, die in de herfst werd weggestuur­d door de VVD en zich sinds kort heeft aangeslote­n bij Forum voor Democratie, al zit hij formeel op onafhankel­ijke titel in de Kamer.

Behalve de zetels in de Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement rekent de partij ook op de steun van de zeven lokale vertegenwo­ordigers die zich de afgelopen maanden aansloten bij Otten of bij Krol na hun overstap – zes Provincial­e Statenlede­n en één gemeentera­adslid. Zo wil het ‘geoliede motorblok’, zonder ooit eerder gezamenlij­k op een stembiljet gestaan te hebben, straks stevig vertegenwo­ordigd de verkiezing­scampagne ingaan.

Of dat riekt naar politiek opportunis­me? Krol vindt van niet. Integendee­l. „Kamerleden komen met een uitgetikte speech onder de arm de plenaire zaal binnenlope­n en gaan met hetzelfde verhaal weer naar huis. Je zou die haastige Kamerdebat­ten af moeten schaffen en een bankstel in de zaal neer moeten zetten. Als iedereen wat vaker naar elkaar zou luisteren, zul je zien dat we het veel vaker eens zijn dan je zou denken.”

Economie en pensioenen zijn de speerpunte­n in het nog te maken programma

 ??  ?? Fractievoo­rzitters Henk Krol
Henk Otten
Femke Merel van Kooten-Arissen
Jeroen de Vries
Fractievoo­rzitters Henk Krol Henk Otten Femke Merel van Kooten-Arissen Jeroen de Vries

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands