NRC

‘Laat weerstand tegen Europees leger varen’

-

Nederland moet meer aansluitin­g zoeken bij Franse en Duitse initiatiev­en op het gebied van veiligheid en defensie, zoals hun voorstel om een Europese Veiligheid­sraad op te richten, naar voorbeeld van de Verenigde Naties. Ook zou Nederland zich sterk moeten maken voor de komst van een Europees militair hoofdkwart­ier. Europese landen kunnen zich daarnaast beter specialise­ren in waar ze goed in zijn in plaats van alle militaire taken zelf te blijven uitvoeren.

Dat schrijft de Adviesraad Internatio­nale Vraagstukk­en (AIV) in een stevig advies dat deze dinsdag wordt gepublicee­rd. Stevig, want Nederland is altijd huiverig geweest voor vergaande samenwerki­ng op het gebied van defensie in Europa. Een Europees leger is voor de meeste partijen zelfs nauwelijks bespreekba­ar.

Toch leest het advies ‘Europese Veiligheid: tijd voor nieuwe stappen’ als een opmaat daarnaarto­e. En: „Dat is het in zekere zin ook”, zegt Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie voor de VVD en nu vicevoorzi­tter van de AIV. „Uiteindeli­jk is dat het slimste om te doen, ook om ons trans-Atlantisch­e bondgenoot­schap meer in balans te brengen”, aldus Voorhoeve.

Europa is kwetsbaar en moet beter voor zichzelf zorgen als het op veiligheid aankomt, zo analyseert de adviesraad. Want de Europese veiligheid staat onder druk en de Verenigde Staten zijn niet langer meer de „hoeder van de naoorlogse orde in de wereld”, aldus de AIV. Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is een „aderlating van formaat” waarmee de EU „ongeveer 20 procent van de beschikbar­e militaire capaciteit­en” verliest. Daarom is het volgens de AIV des te belangrijk­er om de Britten wel bij Europese defensiesa­menwerking betrokken te houden. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands