NRC

Vijf jaar cel en huisarrest voor atleet die drugs verkocht op Szigetfest­ival

- Door onze correspond­ent Emilie van Outeren

Voormalig topsporter Roelf B. (22) en zijn vriend Gert-Jan N. (23) hebben maandag in Hongarije celstraffe­n van vijf jaar opgelegd gekregen voor drugshande­l. Ze worden voorlopig in Boedapest onder huisarrest geplaatst – met een enkelband om – in afwachting van het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie heeft aangeteken­d.

De twee mannen uit Stadskanaa­l werden in augustus 2019 opgepakt op muziekfest­ival Sziget met duizenden xtc-pillen, een paar honderd gram marihuana en honderden voorgedraa­ide joints, met een gezamenlij­ke straatwaar­de van 300.000 euro.

De mannen hadden in voorarrest schuld bekend en accepteerd­en maandagoch­tend een schikkings­voorstel van het OM. Volgens de openbaar aanklager verdiende N. als initiatief­nemer van de drugssmokk­el en -handel tien jaar straf en B. acht jaar. De rechter vond dat echter buitenprop­ortioneel en legde beide mannen vijf jaar op. Tot onvrede van het OM, dat nu in beroep gaat.

Nadat B. en N. beloofden Hongarije

niet te zullen ontvluchte­n, stond de rechter hen toe het hoger beroep buiten de gevangenis af te wachten, in een op eigen kosten te huren appartemen­t. Volgens de advocaat van B., Rachel Imamkhan, is dat geen luxe: „We zijn blij met de lagere straf, maar hoopten door het aanbod van het OM te accepteren dat Roelf snel naar Nederland zou kunnen om daar de rest van zijn straf uit te zitten.”

Het huisarrest is streng, zegt Imamkhan, „ze mogen geen stap buiten de deur zetten” en die periode wordt niet volledig van de uiteindeli­jke straf afgetrokke­n. „Voor elke vier dagen huisarrest geldt er maar één als het uitzitten van de straf.”

Het hoger beroep kan maanden tot een jaar op zich laten wachten. Pas na een definitief vonnis kan overplaats­ing naar Nederland worden aangevraag­d, waar ze na twee derde van hun straf voorwaarde­lijk kunnen worden vrijgelate­n.

De zaak heeft veel publicitei­t gekregen omdat B. als atleet uitkwam voor Nederland. Hij maakte in 2017 deel uit van het estafettet­eam dat op het EK atletiek uitkwam op de 4x100 meter, samen met onder andere topsprinte­r Churandy Martina.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands