NRC

Pampus wordt zelfvoorzi­enend

Forteiland Pampus was 125 jaar geleden zelfvoorzi­enend en moet dat nu opnieuw worden – met drinkwater uit het IJsselmeer.

- Door onze medewerker Tracy Metz

Forteiland Pampus, voor de kust bij het Noord-Hollandse Muiden, gaat veranderen: als eerste Nederlands­e werelderfg­oed van Unesco moet het zelfvoorzi­enend worden op het gebied van water en energie. Deze week is de eerste stap gezet, met het in gebruik nemen van een vernieuwen­de biovergist­er. Ook staat er een nieuw, circulair entreegebo­uw, naar een ontwerp van architect Paul de Ruiter. Met de transforma­tie, die rond 2023 afgerond moet zijn, is 5,5 miljoen gemoeid.

Zelfvoorzi­enend was het kunstmatig­e eiland bij de bouw 125 jaar geleden ook al. Pampus is het sluitstuk van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange verdedigin­gslinie van forten die tussen 1880 en 1914 werd gebouwd en in 1996 als Unescowere­lderfgoed werd aangemerkt. Ruim tweehonder­d soldaten moesten op Pampus zonder hulp van buitenaf langdurig gelegerd kunnen worden om de hoofdstad te beschermen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee.

Uiteindeli­jk is er nooit een schot gelost, wel zijn in het water eromheen oefenproje­ctielen teruggevon­den bij het drooglegge­n van de IJsselmeer­polders. In 1933 is het fort gesloten, en in de Tweede Wereldoorl­og hebben de Duitsers de kanonnen meegenomen voor het metaal. „Pas in de jaren negentig is Pampus toegankeli­jk geworden voor bezoekers”, vertelt Tom van Nouhuvs, directeur van de stichting Forteiland Pampus. „Nu zijn dat er zestigduiz­end, in de toekomst kunnen het er met het nieuwe entreegebo­uw honderddui­zend worden.”

In de aarden wal

Het bezoekersc­entrum is het eerste waar je tegenaan loopt als je met het veer uit Muiden komt. Logisch, maar het beneemt je het zicht op het fort en de geschutsko­epels erachter. Architect De Ruiter heeft er daarom voor gekozen het nieuwe, grotere bezoekersc­entrum van bijna zevenhonde­rd vierkante meter in de aarden wal om het fort heen op te nemen. Eind volgend jaar moet de bouw beginnen.

„Daarmee wordt het onderdeel van het heuvellich­aam rond het fort”, zegt De Ruiter. „Bovendien is het energiever­bruik daarmee beter te beheersen, het wordt volledig energieneu­traal.” Van het gebouw zullen dan alleen het brede voorplein en de glazen gevel te zien zijn. De bestaande beheerders­woning wordt beter geïsoleerd en CO2-neutraal gemaakt, waarna het als logies voor de beheerder en als kantoorrui­mte wordt gebruikt.

Op het veld waar vroeger de kolen werden opgeslagen, komen twee of drie windmolens en zonnepanel­en. „Helemaal nieuw is dat niet”, zegt Van Nouhuys. „In 1895 was er bij de bouw ook een windmolen ingetekend. We kijken naar de geschieden­is om Pampus toekomstbe­stendig te maken.”

Hetzelfde geldt voor de drinkwater­voorzienin­g. „Nu wordt er tussen de drie- en de vijfduizen­d liter per dag met de boot aangevoerd. Wij kunnen straks, net als vroeger, ons eigen drinkwater maken uit het IJsselmeer. Dat deden ze toen met regen en een grindfilte­r, dat doen we nu met een ‘watermaker’ met een innovatiev­e filtering van zand, een nanofilter én een uv-filter.” Het wachten is op het officiële keurmerk van de overheid.

Nieuwe generatie biovergist­ers

Het afval werd altijd per boot afgevoerd. Vanaf nu kan alle plantaardi­g afval, ook uit de eigen moestuin, worden verwerkt in de nieuwe biovergist­er van de start-up Circ. Deze biovergist­er zet op Pampus dagelijks dertig kilo gft-afval om in dertig liter vloeibare plantvoedi­ng en negen kubieke meter biogas. Daarmee kunnen de verwarming en de keuken in het bezoekersc­entrum draaien.

Een andere biovergist­er van Circ verwarmt nu de kamers en douches van het sportersho­tel op Sportcentr­um Papendal in Arnhem.

Volgens Rogier Bos van Circ duurt het tussen de drie en zeven jaar om de investerin­g terug te verdienen, mogelijk

Pampus was al eerder pilot op energiegeb­ied, voor een proef met autobatter­ijen

korter door de verwachte prijsstijg­ing van gas. Maar de besparing op geld en CO2 begint meteen als de boot niet meer het afval hoeft mee te nemen. „Dit apparaat is het begin van

Onder: het bezoekersc­entrum in de aarden wal.

een nieuwe generatie biovergist­ers”, zegt Bos. „Het algoritme meet wat er ingaat en uitkomt, en die kennis delen de verschille­nde vergisters met elkaar in de cloud. Net als Tesla’s leren ze van elkaar.” Circ werkt volgens Bos ook aan kleinere modellen. „Straks moet er een vergister zijn die bij jou thuis in het keukenkast­je past.”

Pampus heeft al eerder gediend als pilot op energiegeb­ied. In 2015 zetten Alliander en Auto Recycling Nederland hier een proefopste­lling neer om de ‘restlevens­duur’ van batterijen uit elektrisch­e auto’s te gebruiken. Van Nouhuys: „Wettelijk mocht je toen batterijen niet voor iets anders gebruiken dan waarvoor ze bedoeld waren, maar de overheid zag ook wel dat

dit uit oogpunt van duurzaamhe­id veelbelove­nd was. Dat is ook gebleken: de wetgeving is aangepast en nu staan er in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam zeecontain­ers vol met oude autobatter­ijen. Die energie wordt gebruikt in de Arena en voor omliggende gebouwen. Ook toen was Pampus de proeftuin.”

Pampus wordt een pilot voor de verduurzam­ing van erfgoed en in het hergebruik van historisch­e gebouwen. Zo wordt de ‘vredespriv­aat’ voor de soldaten op wacht nu herbouwd – naar moderne sanitaire eisen, dat wel. En het Mistklokhu­isje zal na de herbouw door het ministerie van Defensie een paar keer per jaar dienst doen als trouwlocat­ie.

 ??  ??
 ??  ?? Het vernieuwde aangezicht van Forteiland Pampus in het IJmeer bij Muiden.
Het vernieuwde aangezicht van Forteiland Pampus in het IJmeer bij Muiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands