NRC

30.000 verdachten in misbruikne­twerk

Tienduizen­den verdachten zijn in het vizier in een misbruik- en kinderporn­ozaak. Misbruik is voor hen „normaal”, aldus justitie.

- Door onze redacteur Bastiaan Nagtegaal

In een groot kindermisb­ruikonderz­oek heeft de Duitse justitie dertigduiz­end verdachten in beeld. Dat heeft hoofdaankl­ager Markus Hartmann in de deelstaat NoordrijnW­estfalen maandag bekendgema­akt.

Het onderzoek, EG Berg, loopt al maanden. Tot nu toe waren zo’n zeventig verdachten in beeld. „We willen de daders van kindermisb­ruik en hen die het misbruik mogelijk maken uit de anonimitei­t van het internet halen”, aldus Hartmann. De identiteit van het overgrote deel van de vermoedeli­jke betrokkene­n is volgens hem nog niet achterhaal­d.

De politie kwam de misbruikza­ak eind oktober op het spoor toen in Bergisch Gladbach, buiten Keulen, de 43jarige Jörg L. werd aangehoude­n op verdenking van misbruik van zijn twee jaar oude kind. Het misbruik zou begonnen zijn toen het meisje drie maanden oud was. Het onderzoek leidde naar een ondergrond­s netwerk van kindermisb­ruikers die informatie en vele terabytes aan beelden met elkaar deelden. Op het hoogtepunt van het onderzoek waren er 350 politiemen­sen bij betrokken.

Een van de verdachten, de 27-jarige militair Bastian S. uit Kamp Lintfort, even over de grens bij Venlo, werd eind mei veroordeel­d tot tien jaar cel voor het misbruiken van zijn dochtertje, zijn stiefzoon, een nichtje en nog een vierde kind, allen onder de 6 jaar oud ten tijde van het misbruik. Hij noemde Jörg L. in de rechtbank een „goede vriend”, meldden Duitse media. De twee wisselden hun slachtoffe­rs ook met elkaar uit.

Op een ‘moeras’ gestuit

De minister van Justitie van Noordrijn-Westfalen, Peter Biesenbach, sprak maandag van „een moeras” waar de rechercheu­rs op gestuit zijn. „Ik had in de verste verte niet verwacht dat kindermisb­ruik op internet zo omvangrijk zou zijn.” Hij sprak van „een nieuwe dimensie” van het probleem van kindermisb­ruik en verspreidi­ng van kinderporn­o.

Niet alleen worden in chatgroepe­n foto’s en video’s van kindermisb­ruik gedeeld, ook worden tips uitgewisse­ld over welke kalmerende middelen de kinderen het best toegediend kunnen worden. Deelnemers in de chatgroepe­n die zelf nog geen misbruik gepleegd hebben, worden door anderen aangespoor­d en zelfs onder druk gezet om dat te gaan doen. „De daders die met elkaar communicee­rden kreeg eind mei tien jaar cel voor kindermisb­ruik. beschouwen kindermisb­ruik als ‘normaal’ en treffen daar een aanzienlij­ke groep gelijkgest­emden. De drempel wordt lager. Dat is het criminolog­isch opmerkelij­ke in deze zaak”, aldus aanklager Hartmann.

De meeste slachtoffe­rs zijn kinderen van de daders of bekenden van hen. Tot nu toe zijn 44 kinderen gevonden en bevrijd, onder wie een drie maanden oude baby. Het onderzoek richt zich allereerst op het identifice­ren en vinden van zoveel mogelijk van de misbruikte kinderen.

Achterhale­n identiteit moeilijk

Minister Biesenbach vindt dat de manier waarop deze groep geopereerd heeft ook aantoont dat er effectieve­r opgetreden moet worden in de nietopenba­re delen van het internet, waaronder chatgroepe­n en op fora. Het blijkt moeilijk om de identiteit van gebruikers te achterhale­n, omdat dat soort gegevens niet opgeslagen worden. „Als we kindermisb­ruik via internet effectief willen bestrijden, moeten we het ook over de wettelijke regels voor dataopslag hebben. Het een kan niet zonder het ander.”

Begin deze maand werd Duitsland ook al opgeschrik­t door een grote kindermisb­ruikzaak in Münster. De verdachte was al lange tijd in beeld, maar het kostte de politie vele maanden om de versleutel­de data op zijn harde schijven te ontcijfere­n. Het misbruik kon al die tijd doorgaan.

 ??  ?? De 27-jarige Bastian S.
De 27-jarige Bastian S.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands