NRC

Een demonstrat­ie van Viruswaanz­in had juist niet misstaan

-

Zat de burgemeest­er van Den Haag, Johan Remkes, goed toen hij de demonstrat­ie van de groep Viruswaanz­in tegen de coronamaat­regelen vorige week verbood? Daar zijn kanttekeni­ngen bij te plaatsen. Remkes kreeg de steun van de Haagse voorzienin­genrechter, net als bij zijn verbod van de eerste demonstrat­ie, een weekend eerder. Het bezwaar van Remkes richtte zich toen tegen het ‘event’karakter van de aangemelde demonstrat­ie. Er zouden immers ook artiesten en dj’s optreden. En, belangrijk­er, het zou leiden tot te veel mensen op het Malieveld.

Remkes wilde zich verder vast niet laten verrassen zoals burgemeest­er Halsema van Amsterdam bij de Black Lives Matter-demonstrat­ie eerder. Dat er vorig weekend tóch demonstran­ten kwamen, in combinatie met hooligans die vooral de mobiele eenheid kwamen uitprobere­n, zal Remkes hebben gesterkt. Een volgend verbod was snel getekend. Al met al een gang van zaken die best redelijk lijkt, qua afweging en uitkomst.

En toch wringt het. Dat zit deels in het onderwerp, de coronamaat­regelen zelf, die bijeenkoms­ten in de publieke ruimte op zichzelf al sterk beperken. Die zijn gebaseerd op een in de tijd verlopen en dus achterhaal­d stelsel van noodverord­eningen. Het kabinet wist die nog steeds niet door een fatsoenlij­ke noodwet te vervangen. Op de handhaving is stevige kritiek, de inperking van grondrecht­en wordt door experts juridisch dubieus bevonden en er is nauwelijks democratis­che controle op. Een bezwaar dat het kabinet ook erkent en wil ondervange­n.

Demonstran­ten hebben een zekere vrijheid om tijdens hun manifestat­ie de regels voor zichzelf even te schorsen

Verder lijkt het coronageva­ar minder acuut, gezien de versoepeli­ngen die het kabinet aankondigd­e. Daarin is ook meer ruimte voor groepsbije­enkomsten gecreëerd. Allemaal omstandigh­eden voor het gezag om de ruimte voor een anticorona­demonstrat­ie eerder te vergroten dan om zo’n protest een tweede keer te verbieden. De verwachtin­g dat Viruswaanz­in zich bij een demonstrat­ie niet aan de coronarege­ls zou houden, hoeft ook niet al te zwaar te wegen. Ook demonstran­ten behoren immers tot de volwassene­n die Rutte vorige week nog opriep om hun verstand te gebruiken – dat doet deze groep ontegenzeg­gelijk, zij het met een andere uitkomst dan het kabinet wenst. Maar ook dat hoort bij een democratie.

Demonstran­ten hebben bovendien in een rechtsstaa­t een zekere, door de rechter erkende vrijheid om tijdens hun manifestat­ie de regels voor zichzelf even te schorsen. Zie de boeren die ongestraft met hun tractoren over de snelweg reden, wegen en gebouwen blokkeerde­n, er een deur van een provincieh­uis mee openduwden. Denk aan menselijke blokkades, activisten die zich aan schoorsten­en, windmolens of boomkruine­n vastketene­n. De politie ter plaatse verzint er een wijs antwoord op, van tactisch terugtrede­n tot in goede banen leiden, ‘wegdragen’, doorzagen, optillen etc.

Die marge werd Viruswaanz­in dus niet gegund. Van blokkeerfr­iezen, woningkrak­ers tot boorplatfo­rmbezetter­s – in het kader van de demonstrat­ievrijheid is het gezag bereid zich op vele manieren te laten uitdagen zonder het hoofd te verliezen. Zo hoort het ook.

Viruswaanz­in was, voor zover bekend, niet van plan met trekkers, klimgerei of hangsloten te komen. Zij kwamen demonstrer­en – een zeer fundamente­el recht, zeker wanneer de grondrecht­en met noodverord­eningen aan banden zijn gelegd. Waaronder demonstrat­ievrijheid zelf. En ja, de staat moet ook het recht op gezondheid beschermen. Maar de Dam-demonstrat­ie bleek precies één besmetting te hebben opgeleverd. Het had de veiligheid­sregio dus gesierd als demonstrer­en wel mogelijk was geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands