NRC

‘Vredesplan’ van Trump niet in belang van Israël

Het annexeren door Israël van delen van de Westoever is een onacceptab­ele ‘vredesfant­asie’ voor de Palestijne­n. En dat kan leiden tot een nieuwe intifada, waarschuwt Salomon Bouman.

-

Donderdag 1 juli begint op initiatief van premier Benjamin Netanyahu (Likud) de wettelijke procedure om delen van de strategisc­h belangrijk­e Jordaanval­lei te annexeren. Het gaat om illegale Israëlisch­e nederzetti­ngen in bezet gebied. De gebieden die in aanmerking komen te worden geannexeer­d, omsingelen volgens het door Netanyahu omarmde Amerikaans­e ‘vredesplan’ een verbrokkel­de Palestijns­e ministaat.

Geen Palestijns­e leider zou zo’n vredesfant­asie accepteren. Om geloofwaar­dige redenen heeft de Palestijns­e president Mahmoud Abbas het plan van Trump dan ook verworpen.

Indien Trumps vredesvisi­e integraal door Netanyahu wordt uitgevoerd, is het een doodsteek voor een levensvatb­are Palestijns­e staat. Dit betekent het einde van het Oslo-akkoord dat premier Yitschak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat in 1993 met een handdruk in Washington hebben beklonken.

Het gevolg van het plan-Trump is dat het Israëlisch-Palestijns conflict oneindig zal duren en slechts door een catastrofe, een grote oorlog, tot een einde kan komen. Het is twijfelach­tig of premier Netanyahu dat kan begrijpen. Hij heeft rechts-nationalis­tische oogkleppen voor die zijn uitzicht op de gevaren die om de hoek loeren versluiere­n. De Israëlisch­e premier, die diende in een elite-eenheid van het leger, weet natuurlijk dat Israël als de sterkste militaire macht in het Midden-Oosten de overhand heeft op de door tweespalt tussen Hamas (in Gaza) en de PLO (in Ramallah) verzwakte Palestijne­n.

Vicepremie­r en minister van defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) heeft het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een derde intifada met als doel Palestijns­e weerstand zo snel mogelijk te breken. Hamas zou vanuit Gaza met een raketoffen­sief de intifada kunnen ondersteun­en waar de met precisiera­ketten uitgeruste Hezbollah zich bij zou kunnen aansluiten.

Behalve de militaire aspecten kleven er aan uitvoering van het plan-Trump ook bedenkelij­ke morele overweging­en.

Annexatie van Palestijns gebied brengt daar wonende Palestijns­e burgers onder Israëlisch­e soevereini­teit. Netanyahu heeft er geen misverstan­d over laten bestaan dat, als het aan hem ligt, deze Palestijns­e burgers geen stemrecht krijgen in de Joodse staat.

De glibberige weg naar een door de wereld anno 2020 verachte Israëlisch­e apartheids­staat ligt dus open. Een gruwel voor humanistis­che zionisten die zo’n zwaar beladen historisch­e smet op hun land verafschuw­en. In de regeringsc­oalitie van Likud met Blauw-Wit zit er overigens een rem op dit vooruitzic­ht. Gantz verzet zich tegen een scenario dat Israël tot een paria onder de volken maakt. Met 1 juli voor de deur neemt de internatio­nale kritiek op uitvoering van het plan-Trump door Netanyahu toe.

Voor de laatste weegt kritiek uit EU-landen minder zwaar dan ernstige bedenkinge­n vanuit de grote en invloedrij­ke Joodse gemeenscha­p in de VS en vanuit de Democratis­che partij.

Joe Biden, de Democratis­che presidents­kandidaat, heeft Netanyahu ernstig gewaarschu­wd voor de gevolgen voor de relaties tussen de VS en Israël indien tot annexatie wordt over gegaan.

Netanyahu is wijs genoeg om het strategisc­h verbond met de VS niet te willen ondermijne­n. Dat is nu en in de toekomst Israëls navelstren­g.

Met zijn enthousias­te aanvaardin­g van ‘het vredesplan van de eeuw’ diende Netanyahu twee belangen: zijn eigen ideologisc­he opvatting over de ondeelbaar­heid van ‘Erets-Israël’ (het land van Israël) en de voor hem belangrijk­e herverkiez­ing van Trump.

De Amerikaans­e president heeft de invloedrij­ke gemeenscha­p van evangelica­ls in de VS Israël als lokaas aangeboden. Annexatie door Israël van Judea en Samaria (op de Westoever van de Jordaan) bespoedigt volgens hen leer de wederkomst van Jezus. Dat laatste interessee­rt Netanyahu natuurlijk niet. Voor hem gaat het om een historisch­e kans grote delen van het beloofde land te annexeren en een ereplaats in de Joodse geschieden­is te veroveren.

Zoals de kaarten kort voor 1 juli liggen, ziet het ernaar uit dat Netanyahu moet afzien van een ‘grote annexatie’ en zich moet beperken tot een symbolisch­e daad.

In het stimuleren van zware oppositie tegen Trumps plan heeft de Jordaanse koning Abdullah in Washington een belangrijk­e rol gespeeld. Hij heeft laten weten dat annexatie het vredesverd­rag met Israël in gevaar brengt. Ook hij vreest een derde intifada en dat harde Israëlisch­e militaire repressie een grote Palestijns­e vluchtelin­genstroom naar de Oostelijke oever van de Jordaan op gang zal brengen.

Voor de Hasjemitis­che Jordaanse vorst een nachtmerri­e. Groei van de Palestijns­e meerderhei­d is een bedreiging voor de Hasjemitis­che troon. Hij weet ongetwijfe­ld uit Israëlisch­e literatuur en uitspraken van Israëlisch­e ultranatio­nalisten dat stichting van een Palestijns­e staat in Jordanië een onverholen doel is.

Strategisc­he belangenve­rstrengeli­ng tussen Israël en soennitisc­he Arabische landen tegen het shi’ietische Iran lijken vooralsnog tot herleving van openlijke Arabische vijandscha­p tegen Israël te belemmeren. Palestina is in een veranderen­d politiek landschap in het MiddenOost­en geen toppriorit­eit meer. Trumps erkenning van Israëls soevereini­teit over Oost-Jeruzalem leidde niet tot grote Palestijns­e demonstrat­ies en werd door de Arabische wereld geslikt.

Trumps ‘vredesplan’ heeft – en dat is een paradox – de sluipende Israëlisch­e illegale annexatie van Palestijns gebied aan de oppervlakt­e gebracht. Daardoor is een nieuwe parameter toegevoegd aan het Israëlisch-Palestijns conflict. Inlijving van delen van de Westelijke oever van de Jordaan volgens Trumps vredesplan dient in geen enkel opzicht Israëls belangen. Zelfs niet de veiligheid van de Israëliërs. is journalist. Hij was van 1965 tot 2003 correspond­ent voor

in Israël.

 ??  ?? Salomon Bouman
NRC
Salomon Bouman NRC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands