NRC

Verschil tussen goed en fout universita­ir geschmier

- Maxim Februari Maxim Februari is jurist en schrijver, www.maximfebru­ari.nl.

Op sommige zinnen blijf je kauwen. Sigrid Kaag heeft zich als enige kandidaat gesteld voor het lijsttrekk­erschap van D66. Een serieuze krant (NRC, 23/6) schrijft daarover: „Als de leden haar kandidatuu­r ondersteun­en, dan treedt zij in de voetsporen van Els Borst, de eerste vrouwelijk­e partijleid­er van D66.” Wat krijgen we nou? denk ik dan.

Als Kaag partijleid­er wordt, treedt zij in de voetsporen van Rob Jetten en Alexander Pechtold. En, jawel, ook die van Els Borst, maar die voetsporen zijn al wat ouder. Sinds wanneer is het normaal de lijsttrekk­ers op sekse te segregeren? Is dit het soort profilerin­g waarmee we de samenlevin­g willen besturen?

In mei noemde Jan Paternotte, D66-woordvoerd­er over discrimina­tie, zijn partijleid­er Rob Jetten „de eerste LHBTI’er in Nederland die een grote regeringsf­ractie leidt”. Daarmee voor het gemak vergetend dat Boris Dittrich diezelfde fractie ook al eens heeft geleid. En, erger nog, vergetend dat je die LHBTI-status helemaal niet aan iemand kunt aflezen en dat je dus niet weet hoeveel fractielei­ders er ooit zijn geweest met, bijvoorbee­ld, een intersekse conditie. Wat is dit voor een raar wedstrijdj­e?

Wie er het onderdrukt­st is. Het is een gênant spel als het wordt gespeeld door de bevoorrech­ten. Degenen die het zich kunnen permittere­n vooroordel­en te bevestigen en te versterken onder het mom van emancipati­e. Dat triomfante­lijke wijzen op de eerste vrouw of de eerste LHBTI’er lost geen enkel probleem op, integendee­l, het is heel kwestieus. Maar je laat wel zien dat je braaf bent.

Volgens mij is het niet toevallig dat vooral seculiere, hoogopgele­ide en welgesteld­e mensen zo Mormoonach­tig religieus zijn over ras, zegt de Amerikaans­e linguist John McWorther. Door te erkennen dat racisme bestaat, en dat ze ertegen zijn, krijgen ze een gevoel van zelfbevest­iging en groepsverb­ondenheid. Vervolgens hoeven ze niet meer kritisch te kijken naar de omstandigh­eden van ieder afzonderli­jk geval.

Ik las en beluisterd­e McWorther opnieuw nu ik de verklaring onder ogen kreeg die is opgesteld door tachtig wetenschap­pers aan de Universite­it

van Amsterdam. Zij drukken hun „solidarite­it met de wereldwijd­e protesten uit tegen racistisch gemotiveer­d onrechtvaa­rdig politieopt­reden en onrecht op grond van ras in al zijn vormen”. Goed. Braaf. En dan komen ze met een schuldbeke­ntenis.

„Wij hebben gefaald”, zeggen ze een paar keer. „Wij hebben gefaald om te begrijpen hoe ras en andere vormen van verschil het welzijn en de prestaties van onze studenten en medewerker­s beïnvloede­n.” Nooit een verheffend gezicht en ook nu niet: zondaren die op hun knieën de trap opkruipen om boete te doen. Het is zelfingeno­men. Beledigend voor de academici tot wie ze zich richten en die recht hebben op wetenschap­pelijke argumentat­ie in plaats van een zelfkastij­ding. Het is

adding insult to injury.

De Amerikaans­e econoom Glenn Loury reageerde onlangs furieus toen Brown University met een vergelijkb­are schuldbeli­jdenis kwam. De tekst hangt aan elkaar van de platitudes, schreef hij. Het begrip ‘ras’ is gebruikt zonder erover na te denken; de tekst is infantiel, ongenuance­erd en ontbeert kritische reflectie.

„Is this what a university is supposed to be doing?”

Wat zeg je nou eigenlijk met dat parmantig-brave seksisme en racisme van je?

wokeness.

Een paar jaar geleden liet Microsoft gespreksro­bot Tay los op het internet. Ze zoog er racistisch­e praatjes op en begon zelf ook racistisch­e taal uit te slaan. Niet omdat ze racistisch was, suste John McWorther indertijd in Time, want machines kunnen niet racistisch zijn. Ze hebben geen brein en geen intenties.

Inderdaad, maar volgens mij zit daar precies het grote gevaar. We leven samen met software die onze vooroordel­en volkomen onbevooroo­rdeeld opzuigt en automatise­ert. Zulke software neemt steeds vaker ingrijpend­e beslissing­en over ons leven. Hij maakt daarbij niet vanzelf verschil tussen braaf seksisme – Sigrid Kaag is de opvolger van Els Borst – en stout seksisme. Tussen goed en fout academisch geschmier over ras.

Daarom moeten we zorgen dat we hem uiterst kritisch voeden. Met inzicht in de bijzonderh­eden van elk geval. Wat betekent het dat er een LHBTI’er aan de top staat van je organisati­e? Hoe kun je dat zien? Is het überhaupt relevant? Wat voor soort LHBTI’er? Er zijn er duizenden. Zijn lesbische vrouwen overbodig zodra het quotum aan homomannen is bereikt? Wat zeg je nou eigenlijk met dat parmantig-brave seksisme en racisme van je? Is dat nog steeds even braaf als Tay ermee aan de haal gaat?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands