NRC

Morele boosheid wil eigen superiorit­eit demonstrer­en

Johan Derksen wordt onder het mom van vooruitgan­g en gelijkheid bekritisee­rd. Dat is gemakkelij­k en zelfgenoeg­zaam, vindt Roos Vonk.

- Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologi­e in Nijmegen.

Jaar in jaar uit werden in Veronica Inside grappen gemaakt over vrouwen, minderhede­n en andere gevoelige onderwerpe­n. Geregeld werd de grens opgezocht en soms overschred­en. Nu, met het momentum van Black Lives Matter, is er collectiev­e morele verontwaar­diging ontstaan over een grappig bedoelde opmerking van Johan Derksen.

Boosheid is een emotie die aanspoort tot actie – in dit geval het herstellen van de ongelijkhe­id tussen zwart en wit. Maar empirisch onderzoek naar morele boosheid wijst erop dat die maar zelden voortkomt uit morele integritei­t, met het doel het onrecht te herstellen. Veel vaker zijn oordelen over normschend­ingen van anderen een manier om de eigen morele superiorit­eit te demonstrer­en.

Het is denkbaar dat dit ook hier een rol speelt: alle vingers wijzen opeens naar Johan Derksen, of naar heersers uit koloniale tijden. Niet naar de systematis­che onderdrukk­ing en uitbuiting die volop gaande is in de huidige wereld – en waar veel boze mensen wellicht zelfs aan meedoen.

Denk aan het massale gebruik van producten die door kindslaven worden gefabricee­rd (kleding, smartphone­s, elektronic­a, chocola) of aan de uitbuiting van slachthuis­medewerker­s.

Het heeft kenmerken van een bandwagon-effect: mensen springen op de kar van verontwaar­diging die al rijdt. Meehuilwol­ven uit het brave bos, noemde Youp ze (NRC, 20/6). Zo laten ze zien dat ze aan de goede kant van de geschieden­is staan. Maar die geschieden­is is voortduren­d in beweging. In de meeste kringen is het nu nog sociaal geacceptee­rd om bij de aankoop van kleding, apparaten of voedsel niet te vragen waar het vandaan komt en of er iemand voor is uitgebuit. Als je anderen dat soort vragen stelt scoor je geen morele punten, integendee­l, je wordt ‘zuur’ genoemd.

Maar juist die zure spelbederv­ers kunnen de bandwagon van de toekomst op gang brengen. Al onze denkbeelde­n en normen zijn betrekkeli­jk en zullen veranderen. Door de bril van onze huidige morele maatstaven waren slavenhand­elaars en koloniale heersers overduidel­ijk fout. Maar worden we nu betere, wijzere mensen door ze alsnog van hun sokkel te halen?

Onder het mom van vooruitgan­g en gelijkheid wordt anderen de maat genomen. Ik vind dat te gemakkelij­k en zelfgenoeg­zaam.

Echte morele vooruitgan­g vergt zelfkritie­k en inlevingsv­ermogen in ‘daders’. De wereld is niet verdeeld in goede en slechte mensen, we hebben allemaal beiden in ons.

We zien het niet als onze morele plicht ons te verdiepen in de vraag of er mensen zijn uitgebuit voor de producten die we kopen. Hetzelfde geldt voor de exploitati­e van dieren en natuur, waar de meesten onbekommer­d aan meedoen, ten koste van armere werelddele­n waar klimaatver­andering nu al ernstige consequent­ies heeft, en ten koste van toekomstig­e generaties. Hoe zullen zij terugkijke­n op de onherstelb­are klimaaten milieuscha­de die wij veroorzake­n? Wat zullen ze vinden van hoe wij met de aarde en andere diersoorte­n omgaan? Ik kan me voorstelle­n dat ons ‘eigen-soorteerst’-denken in de nabije toekomst even bruut en egoïstisch wordt gevonden als de heerschapp­ij van blanke mannen in het recente verleden. De wereld verandert niet door onze meningen, maar door wat we doen. Het is voor ons ego prettiger om over anderen te oordelen, maar we leren meer en komen meer tot ontwikkeli­ng door in de spiegel te kijken.

Dat kun je de Amsterdams­e faculteit politicolo­gie ook vragen. Als er een wetenschap­pelijke kwestie is, ga je het wetenschap­pelijke debat aan. Maar je kokketeert niet met je schuldgevo­elens. De wereld draait niet om jou en je

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands