NRC

Toch subsidie voor Scapino en Eurosonic Noordersla­g

De culturele sector hoort pas op Prinsjesda­g of er meer noodsteun komt. Voor twee instelling­en was er maandag wel goed nieuws.

- Door onze redacteur Claudia Kammer

Minister Ingrid van Engelshove­n (D66) gaf de Tweede Kamer maandag een keiharde voorzet. Als er moties ingediend zouden worden waarin het kabinet wordt opgeroepen om Scapino Ballet en popfestiva­l Eurosonic Noordersla­g te redden, dan zou zij die opdracht met alle liefde willen uitvoeren. Ze zei het tijdens een overleg over de problemen waarin de culturele sector zich bevindt door de coronacris­is. Ook de meerjarige subsidies die het Rijk van 2021-2024 verstrekt aan culturele instelling­en werden maandag besproken. De Raad voor Cultuur heeft daar onlangs advies over uitgebrach­t.

„Ik denk dat velen van u moesten slikken toen u het advies over Scapino las” , zei de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het bij een groot publiek geliefde balletgeze­lschap uit Rotterdam kreeg wel een positieve beoordelin­g, maar de Raad adviseerde toch om geen subsidie te geven. Dat viel de Raad niet te verwijten, zei de minister. Het lag aan de financiële kaders die zij zelf had gesteld. Het is ook wel mooi, vond zij, dat Club Guy and Roni, een jonger dansgezels­chap uit Groningen, zich zo goed heeft ontwikkeld dat het voor het eerst wél in aanmerking komt voor structurel­e rijkssubsi­die.

Het is de gewoonte dat cultuurmin­isters de adviezen van de Raad opvolgen, zei Van Engelshove­n. Maar Scapino is een „belangrijk­e instelling die al 75 jaar bestaat en die het hele land doorreist met voorstelli­ngen”. De kans dat de gemeente Rotterdam de verloren rijkssubsi­die kan compensere­n is in deze coronacris­is klein, schatte zij in. Ze was daarom bereid van het advies af te wijken en binnen haar begroting op zoek te gaan naar extra geld.

Leny Geluk-Poortvliet (CDA) diende de gewenste motie in, met steun van de overige coalitiepa­rtijen en de linkse oppositiep­artijen. Voor musea is het wel minder goed nieuws. Want de dekking van de bijna 1,8 miljoen euro voor Scapino moet komen uit het fonds waaruit musea nieuwe aankopen kunnen doen.

Bij Eurosonic Noordersla­g stond de minister minder lang stil, maar ze proefde wel dat de Kamer ook daar wilde dat ze op zoek zou gaan naar budget. D66 diende de motie in, gesteund door dezelfde partijen.

Geld lospeutere­n

De grote vraag of er nog meer geld beschikbaa­r komt dan de 300 miljoen euro die het kabinet eerder vrijmaakte om de culturele sector door de coronacris­is heen te slepen, bleef maandag onbeantwoo­rd. Een loper voor het Kamergebou­w, gemaakt van affiches van afgelaste voorstelli­ngen, maakte weliswaar indruk op de politici, maar de Kamer kreeg niet meer los van de minister dan de belofte dat ze haar best zal doen om te voorkomen dat er instelling­en omvallen. Extra geld zal ze moeten lospeutere­n bij de onderhande­lingen binnen de coalitie over haar begroting, in augustus. Wat daar uitkomt, wordt in principe bekendgema­akt op Prinsjesda­g.

 ??  ?? Minister Van Engelshove­n loopt over een ‘rode loper’ gemaakt van posters van geannuleer­de voorstelli­ngen.
Minister Van Engelshove­n loopt over een ‘rode loper’ gemaakt van posters van geannuleer­de voorstelli­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands